
Göğüste yaşanan acı, ağrı ve sıkışma hissi gibi rahatsızlıklar kişileri hastaneye taşıyacak denli rahatsızlık verebilir. Büyük bir çoğunluğu hayati önem arz eden nedenlerden kaynaklanan bu durumların kalp hastalıklarından, ülser, astım gibi kronik hastalıklardan kaynaklanması mümkündür. Göğüste yanma hissi hakkında merak edilenleri aşağıdaki yazımızdan detaylarıyla öğrenebilirsiniz.
Göğüste Yanma Hissinin Nedenleri Nelerdir?
Akciğerde yanma ve ağrı hissinin yanı sıra göğüs kafesine yayılan derin ağrılarınızın da olması, birtakım ciddi sorunlara işaret edebilir.
Zatürre ve Göğüs Yanması
Akciğer boşluklarına hava ya da enfeksiyonlu sıvıların dolmasına neden olan bir rahatsızlık olan zatürrenin temel nedenleri bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmalardır. Beraberinde öksürük, aşırı bitkinlik, midede bulantı ve en önemlisi konuyla ilgili olarak göğüste yanma hissi getiren bu hastalık karşısında en yakın uzmana başvurmak gerekmektedir.
Ülser ve Göğüs Yanması
Mide üç duvarında hasara neden olan bir açık yara gibi düşünülmesi gereken ülser vakaları genelde özel bir tür bakteriden ya da reçetesiz ağrı kesicilerin fazla kullanımından ileri gelir. Bu hastalık kendini şişkinlik ve yanmayla gösterirken bu yanma hissinin göğse yansıması sık karşılaşılan bir durumdur.
Reflü ve Göğüs Yanması
Mide asidinin sık sık yemek borusuna doğru yükselmesiyle birlikte mide başlangıcı ve ciğer sonlanması noktalarında yanma hissine neden olarak kişileri rahatsız eden reflü, aynı zamanda yutkunma zorluğu, boğazda şişkinlik hissi ve ağza gelen mide suyuyla kendini belli etmektedir.
Kaburga İltihaplanması ve Göğüs Yanması
Kostokondrit olarak adlandırılan bu durum karşısında göğüs kemiğini kaburga kemiği ile bağlayan kıkırdak kısmında iltihaplanma oluşmakta ve bu vaka genelde travmalar sonucunda gerçekleşmektedir. Kalp krizi belirtileri ile oldukça benzer semptomlara sahip olan bu durumda derin soluk alıp verme ve öksürme anında derin göğüs yanması hissedilir.
Mide Fıtığı ve Göğüs Yanması
Diyafram üstünde bulunan bir delikten midenin bir kısmının göğüs boşluğuna doğru itilmesiyle gerçekleşen mide fıtığı, sigara kullanımı, ileri yaş ve fazla kilo gibi nedenlerden ileri gelen ve göğüste yanmaya ek olarak sıklıkla geğirme isteği, şişkinlik ve midede yanma hissiyle ilişkilendirilir.
Anjin ve Göğüs Ağrısı
Kalbin yeterince kan alamaması ile karakterize bir rahatsızlık olan anjin kalbe yapılan kan dolaşımının kısıtlanmasıyla meydana gelmekte ve kalp krizi ile karıştırılmasına yol açan göğüste, çene ve omuzda yanma, ağrı ve basınç hisleriyle kendini göstermektedir.
Kalp Krizinde Önemli Belirtiler Nelerdir?
Bahsedecek olduğumuz semptomların birden fazlasının görülmesi durumunda kalp krizinden şüphe edilmekte, acil müdahale bu gibi durumlarda şart olmaktadır. Göz ardı edilmemesi gereken hayati kalp krizi belirtileri:
- Göğsün sol yanında yanma, batma ve sıkışıklık hissi
- Nefes almada zorluk
- Çene, sırt ve kola doğru yayılan ağrı
- Midede bulanma
- Baş dönmesi
- Aşırı terleme
- Kusma
şeklindedir.
Göğüs Yanması Nasıl Önlenir?
Göğüs yanmasının kronikleşmesinin önceden önlemini almak adına sindirim ve dolaşım sistemini koruyucu ortak önlemleri almak gerekmektedir.
- Fazla kilo sorunu olanların kilo vermesi,
- Bel ve karnı fazla sıkmayan yüksek bel pantolonların tercih edilmesi
- Gece saatleri öncelikli olmak üzere baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması
- Sigara ve alkol alışkanlığı olanların zararlı alışkanlıklarını bırakması
sonucunda yanma hissine neden olan sorunlar için ortak koruyucu önlem yöntemleridir.
Göğüs Yanmasına Ne İyi Gelir?
Göğüs yanmasına çözüm bulabilmek için öncelikle sorunun altında yatan neden bulunmalı, aksi halde göğüste yanmayla kendini göstermeye çalışan rahatsızlık ilerlemektedir. Ancak bu semptomun verdiği rahatsızlığın önüne geçmek mümkün olmaktadır.
Göğüs yanmasının nedeni yemek borusunda meydana gelen tahriş ise rahatlatıcı ve enflamasyonu önleyici özellikleriyle aloe vera suyu içmek faydalı olacaktır. Bunun için bitkinin içerisindeki jel kıvamındaki maddeyi çıkarıp suyla seyrelterek içmeniz yeterlidir.
Göğüs yanmasına ne iyi gelir sorusunun bir diğer yanıtı da her durumda kurtarıcımız olan karbonattan gelmektedir. Eğer yanmanın nedeni reflüyse karbonatlı su içerek midede rahatlama ve haliyle yanmada azalma sağlayabilirsiniz. Ancak tuzlu içeriği nedeniyle bu karışımı tüketirken fazlaya kaçmamak önerilir.
Midenin rahatlaması ve sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanan yanmalar için tüketilmesi önerilen zencefil çayını günde bir fincan kadar tüketmek özellikle reflü semptomları kontrolü için faydalı olmaktadır.