
Aslında hiç farkında değiliz ama her gün birçoğumuz tahmin ettiğimizden de fazla gluten tüketiyoruz. İşin kötü yanı son dönemlerde hakkında bir çok kötü şey çıkmasına rağmen gluteni seviyoruz. bir çoğunuz marketlerde dikkat etmişsinizdir artık Abur cuburların üstünde ya da ekmeklerde glutensiz ibaresini çok sık görmeye başladık. Bazen restoranlara gittiğimizde bile glutensiz ekmek var mı sorusunu duyuyoruz. Peki, nedir bu gluten?
Muhtemelen bugüne kadar birçoğunuzun Glutenle derdi olmadığı için onun hakkında bilgi sahibi olmaya da gerek duymadınız. Eğer çevrenizde oluşan hassasiyeti olan birileri varsa zaten mutlaka araştırmışsınızdır. Fakat bugün çevremizde glutenle alakalı bir problem olan olmasa da gelin neymiş ne değilmiş öğrenelim.
Çölyak hastalığı neden olur?
Gluten aslında birçok güzel şeyin sebebi olarak gösterilebilir. Ancak birçok kişi içinde zehir anlamını taşıyor. Özellikle çölyak, bunların başında geliyor. Bazı kişilerde çölyak olmayan gruplarını alerjisi Ve buğday alerjisi gibi Daha seyrek rastlanan besin intolerans ları da görülüyor.
Çölyak hastalığına sahip bireyler gluten içeren besinler tüketirse direkt olarak ince bağırsakları tahrip oluyor, bundan farklı olarak söyle yapamayan gluten alerjisi durumlarında bağırsaklar hasar görmüyor. Glutensiz diyet ise iki durum için de geçerli olan b bir tedavi yöntemi.
Bu iki hastalık da şişkinlik mide krampları ve sindirim bozuklukları gibi benzer belirtilerle ortaya çıkıyor. Birçok farklı rahatsızlıkla benzer belirtiler göstermesi nedeniyle 2 hastalığında teşhisi oldukça zor. Gluten hassasiyeti Eskiden 10000 kişi de bir görülürken şu anda sayı yüzde birler e düşmüş durumda. Asıl Kötü olan ise Glutensiz diyete başlanmaması durumunda aralarında kanserde bulunan birçok hastalığa zemin hazırlaması.
Çölyak Hastaları Neleri Yememeli?
Gluten hassasiyeti olan kişilerin doğal olarak gluten içeren tüm besinlerden uzak durması gerekiyor. Bunların başında ise arpa, Buğday ve Çavdar ile yapılan ekmek, biz, makarna geliyor. Yine unla yapılan her türlü kek, hamur işi, kurabiye ve pastalardan da uzak durulması gerekiyor.
Bu tavırların yanı sıra bulyonlar, bira, kremalı sebze, kahverengi pirinç şurubu, tavuk kızartma, takviyeli gıda nişastası, pastırma, bazı bitkisel çaylar, ara ve benzeri kimyasalları da gluten hassasiyeti olan kişilerin uzak durması gereken besinler arasında yer alıyor.
Glutensiz Hayat Nasıl Olur?
Yukarıda saydığımız nedenler göz önünde bulundurulduğunda glutensiz diyet bir hayli zor gibi görünüyor. Fakat gluten diyeti ile başlayan şöyle yap ya da çölyak olmayan gluten intoleransı hastaları, birkaç hafta içerisinde şikâyetlerinin azaldığını belirtiyor.
Glutensiz hayat için içeren bütün besinlerden uzak durmak Bunlar yerine mısır, mercimek, patates, pirinç ve soya fasulyesi gibi ürünler kullanmak yeterli olmuyor. Çölyak hastalarının mutlaka etiket okuma alışkanlığı edilmesi gerekiyor. Özellikle aşırı hassas olanların gluten içeren diş macunu ya da bakım kremi gibi ürünleri bile kullanmaları sorunları artırabiliyor. Eğer glutensiz diyete başlayacaksınız yiyecek hazırlarken kullandığınız eşyaları bile ayırmanız gerekiyor.
Gluten Diyeti Nasıl Yapılır?
Glutensiz diyet Aslında Hollywood starları tarafından hava kilo verdirdiği gerekçesi ile yapılan Adını da bu şekilde duyuran bir diyet. Glutensiz diyet ile kilo vermek mümkün fakat bunun nedeni yiyecek alternatiflerinin çok kısıtlı olmasıdır. Bundan dolayı ilk başta kilo vermek mümkün olsa da kalıcı ve verimli bir sonuç almak kesinlikle mümkün değildir. Diyet sırasında yanlış besin seçimi yetersiz beslenmeye neden olabilir Ve bu da ileride ciddi sağlık problemlerine yol açar.
Gluten diyetine başlamadan önce mutlaka doktora başvurmakta yarar vardır. Çünkü doktor kontrolünde olmayan bir gluten diyeti yanlış sonuçlara neden olabilir. Çölyak ya da çölyak olmayan gluten hassasiyeti bulunan kişiler, Doktorlar tarafından vitamin ve mineral eksikliği olmaması için sık sık kontrol eden geçirilmektedir. Siz de böyle bir hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir diyetisyen ya da doktora başvurun Ondan sonra diyet yapmaya başlayın.