Sağlık

Geniz Akıntısı Nedir? Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı insanlar için oldukça rahatsızlık veren bir durum olup yaygın olarak tüm çevrede görülmektedir. Burun içerisinde yer alan bazı bezlerin günde 1 litre kadar civarında mukus ürettiği ve bu oranın vücut için oldukça normal olduğu karşılanmaktadır. Vücut içerisinde üretilen bu mukusun amacı ise burun zarlarını temizlemek, havayı daha da nemlendirmek ve enfeksiyona neden olan bakteriler ile birlikte virüsleri yakalayarak yok etmektir. Normal olarak üretilen bu mukus fark edilmeksizin tükürüğe ve oradan da boğaz kısmına kadar geçer ancak bazı durumlar dışında mukusun çok fazla üretildiği ve bu mukus burun ile boğaz arkasında kalan bir bölgede birikir ve bu geniz akıntısı olarak adlandırılır. Ancak bu sorunlar sadece fazla üretilen mukustan kaynaklanmaz. Bu durumlar yutma problemleri ile birlikte bazen de yaş tıkanma ve reflü gibi hastalıkları da beraberinde getirir.

Geniz akıntısının en önemli belirtileri arasında boğazda sürekli olarak temizleme hissi oluşur. Geceleri de daha da kötüleşen öksürük ile beraber mukus fazlalığından dolayı boğazda ağrı ve yutma zorluğu yaşanır. Geniz akıntısı içerisinde mikrop oluşması durumunda bu ağız konusunu da beraberinde getirir. Boğaz içerisinde gıcık ve kaşıntı hissi ile beraber baş ağrısı da burun tıkanmasına neden olur. Akıntının rengi yeşile dönüştüğü zamanda mide bulantısı ve kusma da yapar.

Geniz Akıntısı Belirtileri

Geniz akıntısı en çok bahar ve kış aylarında rastlanan şikayetlerden birisidir. Bazen bir hastalık bazen de alerjiden kaynaklı durumda geniz akıntısı ortaya çıkmış olur. Soğuk algınlığı, hapşırma, baş ağrısı ile yayılan virüsler geniz akıntısının nedenlerinden biri olabilir. Alerjik nezle, kendini burunda kaşınma, nezle ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile Sinüs enfeksiyonları da geniz akıntısına neden olabilir. Bağışıklık sistemi güçsüzlüğü vücut içerisine mikrop girmesine yol açarak geniz akıntısını tetikler ve özellikle hamilelik dönemlerinde mukus oluşum miktarında artışlar gözlemlenebilir.

Geniz akıntısının tedavi yöntemleri arasında ise gargara, su tüketimi, yeşil çay, bitki çayı, doğal sprey, su, sirke ve buhar etkisi yer alır. Evde görülen bu tedavi yöntemleri dışında geniz akıntısı için mutlaka en yakın zamanda doktora gidilerek muayene olunması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu