
Genelde kadınlar, hamilelik planlamadan veya hamile kalmadan evvel gebelikle ilgili konular hakkında çok fazla bilgi sahibi olmaz. İçinde bir canlının yaşamaya başladığını öğrendiklerinde ise bu süreçle alakalı her ayrıntıyı derinlemesine öğrenmek ve bunları takip etmek isterler.
Ancak anne adaylarının en fazla kafasını karıştıran konulardan bir tanesi ise gebelik haftası hesaplama mevzusudur. Kadınlar hamile kalmak için her ne kadar yumurtlama günlerini yakından takip etmiş ve yumurtlama dönemine yaklaşıldığı zamanlarda ise daha sık cinsel ilişkiye girmiş olsalar dahi hangi gün yumurtladıkları zamanı tahmin etmek kolay olmayabilir. Gebeliği habersiz bir şekilde olan kadınlar için hamilelik durumu kesinlikle bir sürprizden ibaret olup bilinmezlik dolu olabilir. Peki, hafta hafta gebelik hesaplama ne şekilde gerçekleşir?
Gebelik hesaplama nasıl olur?
Hamilelik belirtileri içerisinde ilk sırada bulunan adet gününün gecikmesi bu gebelik hesaplama işlemi için önemli olan başlıca kriterdir. Hamile olma durumunuz doğrulandıktan sonra son menstrual döngünün ilk günü ile kaç haftalık gebe olunduğunun ve yaklaşık olarak bebeğin doğacağı tarihle ilgili de bilgi sahibi olunabiliyor.
Ancak gebelik hesaplama uygulamaları her zaman en iyi sonucu garanti edemez. Bu konuda en net ve en doğru sonuç mutlaka ki doktor tarafından konulabilmektedir.
Gebelik hesaplama işlemi Kesin Sonuç Verir Mi?
Kadın doğum uzmanları, bahsi geçen gebelik takvimlerini hazırlarken bilinenin aksine döllenme tarihini baz almaz aksine son adet günü başlangıç günü temel alınarak hesaplama yapılır. Döllenme tarihi ise, çoğunlukla son regl tarihinden 15 gün sonrası olarak belirlenir.
Kadınlar bebeğin ne kadar olduğu sorusuyla çok sık karşılaşsa da hamilelik takvimi hazırlarken uygulanan hesaplamalar, ay hesabına değil de haftalık hesabına göre gerçekleşiyor. Bebeğinizi ise çoğunlukla 38 hafta ve 42. hafta arasında dünyaya getiriliyor.
Normal gebelikler son adet tarihi ile gebe kalma tarihi dikkate alınırken, tüp bebek tedavisinde yer alan hamileliklerde ise ovariyum toplama, embriyo aktarımı ya da blastokist aktarımı tarihine göre özel hesaplamalar yapılıyor.
Normal gebeliklerde adetlerin düzenli olarak görülmemesi, ovulasyon tarihinin aksaması, son adetin tarihinin yanlış hatırlanması, anne adaylarının gebelik haftalarında sapmalara yol açabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda en uygun ve en doğru hareket, doktorun ultrason ölçümleri sayesinde bebeğinizin kilosunu, boy ölçüsünü, son adet zamanından itibaren çok daha doğru sonuçlar alınır.
Ayrıca,
- Bebek cenin durumunda kalp atışları 9. hafta ile 12. hafta içinde duyulur,
- Bebeğiniz hareketleri 16. hafta ile 22. hafta içerisinde hissedilir.
Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik belirtileri kadından kadına göre farklılık ortaya çıkarabilir ancak bazı net olan belirtileri mutlaka göz önüne almak da gerekmektedir. Bu belirtiler ise şu şekildedir;
- Akıntının miktarında artış görülmesi,
- Adet gecikmesi ve düzensizlikleri,
- Sancı artışı,
- Tırnakların olduğundan çok daha hızlı uzaması,
- Duyuların gelişmesinde artış görülmesi,
- Baş ağrısı artışı,
- Ruh halinin sürekli olarak değişkenlik göstermesi,
- Göğüslerde hassasiyet artışı,
- Mide bulantısının artması,
- Yorgunluk artışı ve kronik yorgunluk,
- Uyku hali ve devamlı olarak uyuma isteği,
- İştahta değişmeler yaşanması,
- Sık idrara çıkmak isteği,
- Vücut sıcaklığının değişkenlik göstermesi,
- Duygusal değişiklikler göstermesi,
- Kabızlık durumunun görülmesi gibi belirtiler genel hamilelik belirtileri olarak görülmektedir.
Gebelik Testi Nedir?
Gebelik testi; temel olarak, uygulaması kolay olan ve ev ortamında idrar ile gerçekleştirilen gebelik testi ve kan değerlerinin sonucunda gebelik durumu olup olmadığı doğrulanabilir. Gebelik testi evde idrar testi ya da kan testi ile yapılabilmektedir.
İdrar testi: Gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan HCG hormonunun kandan idrara geçmesi sebebiyle idrarda saptanmasını sağlayan bir testtir. Yumurtlama zamanına en yakın zamanda yaşanan ilişkiden sonra hamilelik oluşursa eğer bu gebeliğe bağlı olarak salgılanmaya başlayan HCG hormonunun idrarda görülmesi yaklaşık olarak 15 gün süre geçmelidir. Bu da ancak bir sonraki menstrual dönemine denk düşer. Yani hamilelik durumu gerçekleşmişse eğer menstrual döngünün gecikeceği zamana denk düşer.
O yüzden gebelik oluşma şüphesi olan bir ilişkiye girilmişse idrarda gebelik testi adet gecikmesi olunca yapılmalıdır. Bu testte gebelik çıkmazsa güvenilirliği arttırmak açısından 1 hafta sonra test tekrarlanmalıdır. Bu şekilde ilk testte %90 olan test güvenilirliği ikinci test yapılırsa %95’lere kadar çıkar.
Kan testi: Anne adayının kan örneğinden bakılan Beta hCG değeri eğer ki 5mIU/ml değerinin altındaki bir değerde ise hamilelik testi sonucu olumsuz yani gebelik yok şeklinde yorumlanır. Fakat çıkan değer 25mIU/ml değerinin üzerinde çıkarsa eğer gebelik testi olumlu yani gebelik var şeklinde değerlendirilir.