Sağlık

Mideniz için Geç Kalmayın: Gastrit Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Mide iç duvarında bulunan mukoza katmanında meydana gelen iltihaplanma ve aşınma halinde görülen bir sorun olan gastrit, genellikle bakteri kökenli olduğu görülen bir problemdir. Midede yüzeysel bir hasar olarak derine inmese de ilerlediği takdirde kanserden ülsere kadar pek çok ciddi hastalığın kapılarını açan gastrit belirtileri hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Mideniz için Geç Kalmayın: Gastrit Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Akut gastrit ve kronik gastrit belirtileri şeklinde iki ayrı başlıkta incelenmesi gereken gastrit sorunsalı, kişilerde sürekli olarak tekrarlayabilen ataklara ve ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Akut gastrit ani başlangıçlı ve kısa süreli olmakla birlikte kronik türde ise uzun süreli şikayet varlığı ve sık tekrarlar görülür. Genelde çevresel faktörler ve yanlış beslenme neticesinde görülen gastritin tedavisi için öncelikle bu nedenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde mide kanseri tedavisi gerektirebilecek kadar ciddi tablolar oluşabilmektedir.

Belirtileri farklı kişilerde farklı şekillerde görülen gastrit yaygın olarak hazımsızlık ve midede ağrı şeklinde yansır. Kronikleşen vakalarda şikayetler şiddet kazanırken akut durumlarda şikayetler hem daha az hem de geçicidir.

Mideniz için Geç Kalmayın: Gastrit Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Gastrit Olduğumu Nasıl Anlarım?

Gastrit belirtileri belirtildiği üzere kişiden kişiye değişkenlik göstermekle yaygın belirtiler

  • Midede ağrı
  • Hazımda güçlük
  • Mide bulantısı
  • Geğirme ve hıçkırık
  • İştahta azalma
  • Sarı ya da yeşil renkte kusma

şeklinde sıralanabilir.

Gastriti anlamanın yolları arasında bu belirtilerin varlığı yer aldığı gibi farklı testlerle doktorların kesin tanı koyması mümkün olmaktadır. Kan testi sayesinde H. pylori isimli bir bakterinin varlığı kontrol edilmekte, bu bakterinin varlığından enfeksiyondan ileri gelen gastrite karar verilmektedir.

Mideniz için Geç Kalmayın: Gastrit Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Bir diğer yöntem de dışkı testi olmakta ve dışkı aracılığıyla yine aynı şekilde bakteri varlığı teyit edilmektedir.

İlerleyen durumlarda doktorlar endoskopi yöntemine başvurmakta, bu sayede mide içine bir tüp yardımıyla girilerek kamera görüntülemesi alınmakta ve şüphelenilen dokulardan örnek alınabilmektedir.

Baryum görüntüleme X-ray yöntemi ise endoskopiden farklı olarak anestezi gerektirmemesiyle avantaj sağlarken kişinin baryum içmesiyle birlikte daha net görüntüler alınmasına olanak verir.

Radyoaktif özellikli karbon içen kişinin bir şişe içerisine üflemesiyle gerçekleştirilen bir test olan üre nefes testi de gastrit testi olarak kullanılmakta ancak görüntüleme yöntemleri daha yaygın şekilde tercih edilmektedir.

Bir diğer yaygın mide problemi olan Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? konusu hakkında yazımızda detayları bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu