
Frutaryen Beslenme Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Hayvansal gıda maddelerinden bir ürüne karşı mesafeli olan ya da bu gıda ürünleri hiçbir şekilde tüketmeyen vejetaryen ve veganların yanı sıra, beslenme düzenini yalnızca hayvansal gıdalardan değil sebzelerden de arındıran frutaryen yaşam biçimi de mevcut.
Dünyada frutaryenizm fruitarianism şeklinde adlandırılan beslenme biçimine sahip olan frutaryen bireyler, yalnızca et ve et kaynaklı gıdaları, hayvanlardan hazırlanan ve hayvanları kullanarak hazırlanan ürünleri tüketmekten uzak durmanın yanı sıra sebze kaynaklarını da tüketmiyorlar.
Esas olarak bitkilerin de canlı olduğu ve onların da yaşama hakkına sahip olduklarını savunmaları ve bunların tüketildiği esnada acı çektiğine inanmaları ise bunun en temel sebebi.
Meyveciler olarak da adlandırılan bu beslenme şeklini benimseyen insanlar, bitkilerin elde edilirken asla ölmemesi ve acı çekmemesi gerektiğini istiyor. Bu nedenle de havuç, turp, pancar, patates ve yer elması gibi kök sebzeleri yemeyen frutaryenler, bu sebzelerin topraktan alınırken acı çektiğini inanıyor. Aynı sebeplerden ötürü sebzelerin pişirilmesi durumuna da sıcak bakılmıyor.
Frutaryen beslenmenin zararları nelerdir?
Frutaryen beslenme planlaması sağladığı yararların yanı sıra zararları da bünyesinde bulunduruyor.
Meyve tüketildiği zaman, içinde yer alan şeker vücuda giriş yapıyor. Bu nedenle de birçok uzman meyve tüketilirken porsiyonların ayarlanması ve de asla aşırıya kaçılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Devamlı meyve tüketmek vücuda fazla şeker alınmasına ve diyabet ile insülin direnci problemlerine yol açabiliyor.
Aynı şekilde, hayvansal gıdalar tüketilmediğinden vücutta protein ihtiyacı baş gösterebiliyor, protein eksikliğine bağlı kilo kaybı ve kas kaybı ortaya çıkıyor.
Vücut için gerekli olan çok sayıda vitamin ve mineralden eksik kalındığında ise halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, odaklanamama gibi sorunlar baş gösteriyor.
Uzun süreli frutaryen beslenme şeklinin önemli bir sonucu ise, beyinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller alınamadığı için alzheimer, anoreksiya ve de depresyon gibi ciddi hastalıklar da görülebiliyor.
Bu yüzden eğer ki frutaryen besleniyor ya da frutaryen beslenme düzenine geçecekseniz mutlaka bir beslenme uzmanı ile görüşmeli ve düzenli aralıklarla doktor kontrollerine gitmelisiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.