1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Fil Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Fil Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Fil Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

A+A-

Fil hastalığı ya da diğer ismiyle lenfödem hastalığı; lenf sıvısının bulunduğu lenf kanallarının bozulmasıyla ortaya çıkar. Peki, lenfödem - fil hastalığı nasıl bulgularla ortaya çıkar, tedavi yöntemleri nelerdir. İşte fil hastalığına dair bütün detaylar...

[bilgikutusu text="Fil hastalığı ya da diğer adıyla lenfödem; lenf sıvısının yer aldığı lenf kanallarının bozulmasıyla meydana geldiği gibi ciddi bedensel bozulmalara yol açar." tur="info"]

Fil Hastalığı Nedir?

Lenfatik dolaşım sisteminin ya  doğuştan ya da sonradan gelişen sebeplerle bozulması durumunda, proteinden zengin özellik taşıyan sıvının birikimi şeklinde tanımlanabilir. Özellikle cerrahi operasyonlarda lenf bezlerinin alınması sonucunda görülebilen ve çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilecek olan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Ortaya doku şişmesi, rahatsızlık ve değişen şiddetlerde ağrıya yol açar.

Fil Hastalığı Tedavisi

Fil hastalığının tedavisi yapılan uygulamaların kalitesi ve aksatılmamasına bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle durum oldukça ciddiye alınmalı ve tedavi prosedürleri aksatılmamalıdır.

Fil hastalığının tedavisinde yer alan tedavi yöntemleri şunlardır;

  1. İlaç tedavisi
  2. Egzersizler
  3. Pnömatik kompresyon
  4. Tam dekonjesif tedavi,
  5. Cerrahi müdahale uygulamaları

kullanılan tedavi yöntemleri olarak bilinmektedir.

[bilgikutusu text="Fil hastalığında tedavilerin aksatılmadan doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir." tur="warning2"]

Fil hastalığının tedavisinde yer alan noktalar ise şu şekildedir;

  • Doğru bir şekilde cilt bakımı uygulamaları yapılmalıdır. Ancak cilt bakımı mutlaka konusunda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
  • Kişi kendisine masaj yapmamalı ve lenf drenajı için mutlaka doğru masaj yapılmalıdır.
  • Basınç sağlayan bantlar ve sargılar doğru sıkılıkta takılmalı ve sarılmalıdır.
  • Basınç pompaları kullanılmalıdır.
  • Egzersizler mutlaka konusunda uzman kişilerin yönlendirmesinde yapılmalı ve yanlış egzersiz hareketlerinin yapılmamasına dikkat edilmelidir.

bütün bunlara dikkat edildiği zaman lenf dolaşımının akıcılığı ve işlevselliği görevini yerine getirerek lenfödem oluşumunun önüne geçecektir.

Fil hastalığında belirtiler görüldüğünde zaman kaybedilmeden muayene olunmalı ve kontrollü bir hayat yaşanmalıdır. Erken tanı diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da oldukça önemlidir.

[bilgikutusu text="Fil hastalığında bilinenin aksine doğru ve yeterli oranda protein alımının sağlanması gerekmektedir. " tur="success"]

Fil Hastalığında Beslenme

İlk olarak bu hastalığın tedavisinde kilo kontrolünü sağlayacak bir beslenme modelinin belirlenmesi, varsa fazla kiloların kontrollü bir şekilde verilmesi gerekir.

  • Doğru miktarda protein alımı sağlanmalıdır.
  • Doğru ve yeterli oranda protein alımı sağlanmalıdır.
  • Diüretik özellik gösteren gıdaların alımından uzak durulmalıdır.
  • Tuz tüketiminin doktor kontrolünde kısıtlanması gerekmektedir.
  • İşlenmiş gıda tüketilmemelidir.

Fil hastalığında doktorunuzun sizin için hazırlamış olduğu programa aksatmadan uymak ve düzenli aralıklarla kontrole gitmekten asla sapmayın. Lenfödem hastalığı   ancak kontrol altında tutulduğu zaman hayat şartlarının düzelebileceğini unutmayın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.