
Farklı tüy alma yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları
Aşağıdaki yöntemlerle vücut tüylerini kökten alabilirsiniz. Tüyün yeniden büyümesi haftalar alır ve büyüdüğünde, sıklıkla daha yumuşak ve öncekinden daha ince bir halde gelir. Peki, farklı farklı tüy alma yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Yazımızda…
Ağda
Nasıl çalışır: Sıcak veya soğuk yapışkan sıvı olan ağda cilde tüylerin büyüme yönünde uygulanır. Sertleştikten sonra üzerine kumaş şeritler yerleştirilip büyümenin yönünün tersine hızla çekilir ve beraberinde tüyler de gelir. Daha pratik bir seçenek önceden hazırlanmış ağda stripleridir.
Hangi bölgelerde daha etkilidir: Bacaklar, bikini, kaşlar, koltuk altları ve üst dudak.
Avantajları: Ağda cildi haftalarca pürüzsüz tutabilir ve bundan dolayı tüy sorununu düşünmeniz gerekmez.
Dezavantajları: Can acıtabilir. Ayrıca tekrar ağda yapabilmeniz için tüylerin yeterince uzamasını beklemeniz gerekir ve tekrar büyüyen tüylerin yarattığı o his problem yaratabilir. Evde kendiniz yaparsanız etrafı temiz tutmak zor olabilir veya bir güzellik salonuna giderseniz bütçenizi zorlayabilir. Son olarak ağda çok kısa tüyleri almaz ve bir süre o şekilde gezmek zorunda kalırsınız.
Not: Ağda yaptırınca cilt yüzeyindeki hücrelerde ağdayla birlikte gider. Cilt kurur bu nedenle ağda sonrası aloe vera içeren, rahatlatıcı bir losyon sürmeniz önerilir.
İple çekme
Nasıl çalışır: İp ağız yardımıyla tüyün etrafına sarılır ve sonra hızla çekilir ve beraberinde tüyleri çeker.
Hangi bölgelerde daha etkilidir: Kaşlar ve üst dudak gibi küçük, narin bölgeler.
Avantajları: Tüyler kökünden giderilir ve bu nedenle tekrar büyüme yavaştır ve tüyler dik duracak şekilde tekrar çıkmaz. İple çekme işlemi cilt için çok rahatsız edici değildir ve bu nedenle üst dudak ve kaş gibi özellikle duyarlı bölgelerde kullanılması faydalıdır.
Dezavantajları: Diğer alternatiflerine göre daha yavaş bir işlemdir çünkü tüylerin tek tek çekilmesi gerekir. Ayrıca uzmanlık gerektiren bir işlemdir ve bu nedenle bir profesyonelden destek almak gerekir.
Epilatörler
Nasıl çalışır: Birçok dönen cımbıza sahip bir başı olan, elde tutulan bir cihaz cildin yüzeyinde gezdirir ve bu sırada tüyleri alır.
Hangi bölgelerde daha etkilidir: Epilatörler tüm vücutta kullanılabilir, bacaklar, koltuk altları, kollar, bikini bölgesi ve yüz
Avantajları: Pürüzsüzlük etkisi uzun süre devam eder ve tüyler hemen çıkmaz. Ayrıca etrafı kirletmez ve yeni modellerde yüz gibi spesifik bölgelerden istenmeyen tüyleri gidermek için ekstra bir başlıkla gelir. Epilatörler 0,5 mm'ye kadar kısa tüyleri alırken ağda ise en iyi sonuçlar için 2 mm tüy uzunluğu gerektirir; bu nedenle tüylerin büyümesini beklemeye gerek yoktur. Ek olarak epilatörlerin düzenli kullanımı batık sayısını azaltılabilir.
Dezavantajları: Acı verici olabilir, özellikle de daha hassas alanlarda.
Lazer / IPL gibi ışık tabanlı tüy alma
Nasıl çalışır: Dar ve konsantre bir ışın cildin küçük alanlarına odaklanır. Işık cilt yüzeyi altındaki tüy folikülündeki pigment tarafından emilir ve böylece tüy folikülünü ısıtıp büyüme döngüsüne bağlı olarak (sadece anajen) tüy büyümesini engeller. Cildiniz ne kadar açık renk ev tüyleriniz ne kadar koyu renkse bu yöntem o kadar fazla işe yarar.
Hangi bölgelerde daha etkilidir: Bikini, koltuk altı, bacak ve tüm vücut
Avantajları: Çok daha pratik ve uzun ömürlüdür. Çünkü artık bir defada büyük cilt bölgelerindeki tüyler tamamen yok edilebilir. Ayrıca tekrar tüy büyümesi engellenir ve tekrar büyürse de tüyler çok ince ve açık renkli olma eğilimindedir.
Dezavantajları: Her uygulamadan önce cildin traş edilmesini gerekir. Sonuçlar kalıcı değildir. Bu nedenle oldukça pahalı olabilecek çok sayıda uygulama gerektirir. Ayrıca tedaviden önce ve sonra altı haftaya kadar güneşe çıkma konusunda hassas olmanız gerekir çünkü cilt pigmentteki değişiklikler yanık riskini arttırabilir. Hamilelik veya menapoz gibi hormonal değişiklikler tüylerin tekrar geri büyümesine neden olabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.