
Cilt alerjisi, dünyadaki milyonlarca insanın yaşamını etkileyen tıbbi bir durumdur. Genellikle deri alerjisi ve cilt tahrişi olarak da adlandırılan bu durum, ölümcül veya ağrılı olmasa da, hastaların yaşam kalitesini etkilemektedir. Çoğu zaman vücutta kaşıntı ile karakterize olan cilt alerjisi, bağışıklık sistemi bir alerjene cevap verdiğinde ortaya çıkar. Bazen bağışıklık sistemi, maddeleri bir tehdit olarak yanlış bir şekilde tanımlar ve alerjik cilt reaksiyonlarının oluşmasına neden olur. Kimi zaman strese bağlı cilt alerjisi de ortaya çıkmaktadır ki bu durum herhangi bir maddeye temastan dolayı değil, stres nedeniyle görülür.
Cilt alerjisi farklı belirtilerle ortaya çıkabilirken, farklı türleri de bulunmaktadır. Her cilt alerjisi aynı değildir, cilt alerjisi çeşitleri şu şekildedir:
Egzama
Egzama, cildin yeterince nem almaması nedeniyle, kuru, kaşıntılı ve iltihaplı hale gelmesiyle oluşur. Deri de pullu ve çatlamış bir görünüm ortaya çıkar. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, yaygın olarak kol ve bacak bölgesinde oluşur. Kronik cilt alerjisi olarak da adlandırılabilen bu durum, alevlenme ve remisyon dönemlerinden geçer. Birçok insan genetik sonucu egzama ile doğar veya erken çocukluk döneminde bu alerjik durumu geliştirir. Egzama neden olur sorusu çok merak edilmektedir. Genellikle zararlı kimyasallara veya alerjenlere maruz kalma nedeniyle ortaya çıkan egzama, çocuklarda da ortaya çıkmaktadır.
Egzama Tedavisi
Egzama cildin yeterli neme sahip olmasını sağlayarak tedavi edilebilir. Cildin temiz olması ve enfekte olmuş alanın kaşınarak tahrip edilmemesi, alerjinin tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Genellikle egzama tedavisi için topikal kremler, steroid kremler, kortizon kremler ve nemlendiriciler etkilenen cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Dermatografi
Dermatografi, insanların yaklaşık % 5’inde görülen nadir bir cilt alerjisidir. Bu cilt alerjisi, cilde yazı yazma olarak da bilinmektedir. Dermatografi derideki mast hücrelerinin çok fazla histamin ürettiği zaman ortaya çıkar. Histamin, cilde uygulanan herhangi bir uyarım veya basınçla serbest bırakılır. Sonuç ciltte iltihap ve kaşıntıdır. Reaksiyon deride beyaz veya kırmızı iltihaplı çizgiler olarak tanımlanabilir. Dermatografinin nedeni bilinmese de, ancak bazı durumlarda yabancı bir maddeye karşı alerjik bir reaksiyon olabileceği düşünülüyor.
Dermatografi Tedavisi
Bazı durumlarda dermatografi sadece bir veya iki yıl sürer, bazen ise süresiz olarak devam eder. Zararlı veya ölümcül değildir. Alerji, antihistamin ilacı ile tedavi edilebilir veya şişmeyi azaltmak için bölgeye soğuk kompres uygulanabilir.
Kurdeşen
Dermatografiye benzeyen kurdeşen hastalığı, deride kabarıklık hissi veren bir cilt alerjisidir. Ürtiker olarak da bilinen kurdeşene, kaşıntı eşlik eder ve genellikle kol veya bacak bölgesinde görülür. Vücut, cildin mast hücreleri çok fazla histamin ürettiğinde bu kabarıklıkları üretir.
Kurdeşen Tedavisi
Dermatografide olduğu gibi, kurdeşen antihistamin ilacı ve steroid ilacı ile tedavi edilebilir. Etkilenen bölgeyi kaşımayarak bir miktar rahatlama sağlanabilir. Soğuk kompres de işe yaramakta, alkol ve abur cuburdan kaçınmak, alerjinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Beslenmenin neden olduğu gıda alerjisi ile alakalı Yetişkinlerde Ve Bebeklerde Gıda Alerjisi yazımızdan yardım alabilirsiniz.
İsilik
İsilik, cilt sıcak havaya maruz kaldığında ortaya çıkar. Terleme kanalları tıkanarak, ciltte iltihap ve kırmızı kaşıntılı şişliklerin oluşmasına neden olur. Bir çalışmaya göre, ter kanallarının bloke edilmesinin deri üzerinde bulunan Staphylococcus bakterileri tarafından üretilen bir biyofilmden kaynaklandığını göstermektedir. Hem yaz hem de kış aylarında isilik oluşabilir. Bebeklerde isilik görülmesi çok daha yaygındır ve bulaşıcı değildir.
İsilik Tedavisi
İsilik nasıl geçer sorusu sıkça sorulmaktadır. Ancak bu tip alerji genellikle kendi kendine geçmektedir. Vücudu serin tutmak ve herhangi bir sürtünmeden veya sıkı kıyafetlerden kaçınmak, bu cilt alerjisinden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Güneşten uzak kalmak aynı zamanda iltihabı azaltmaya da yardımcı olur. Cildi tahriş edebilecek kokulu vücut losyonlarından ve kaşımadan kaçınmaya çalışın.