Haber

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu? MTA Fay Hattı Sorgulama

Artık tek tıkla evinizin altından fay hattının geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er ilerleyen zamanlarda Bursa’da 7 dolaylarında bir depremin beklendiğini ve vatandaşların bundan sonraki süreçte MTA’nın resmi internet sayfasına girerek evlerinin altında fay hattının bulunup bulunmadığını kontrol edebileceklerini söyledi.

12 Kasım 1999 tarihinde Düzce’de yaşanan depremin 19. yıl dönümünde Bursa Akademik Odalar Birliği‘nde bir toplantı düzenlendi. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, deprem konusunda vatandaşları bilgilendirerek fay hatları konusunda uyardı.

Engin Er, MTA’nın resmi internet sayfasına girildiği zaman fay hatlarının nereden geçeceği konusunda bilgilendirme yapıldığı ve bunu vatandaşların öğrenebileceğini söyledi. Bursa’da 7 şiddetinde bir deprem beklendiğini belirten Er, bunu herkesin bildiğini ve yapılması gereken şeylerin çok basit olduğunu dile getirdi. Yeni planlamaların yapılması gerektiğini ifade eden Er, depremin hangi büyüklükte olduğunun pek önemli olmadığını söyleyen Er, zemin ve binalarda daha iyi bir analiz yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha öncesinde 1855 senesinde Bursa’da bir deprem yaşandığını belirten Er, bundan daha da kötüsünün yaşanacağını orta ölçekte bir kıyametin söz konusu olduğunu söyledi. Belediyelerde bulunan sıvılaşma bölgelerindeki yapılarla ilgili denetlemeler konusunda yetkili kişilerin bulunmadığını ifade eden Er, özellikle İznik’in riskli bir bölge olduğunu ve burada halen jeoloji mühendisinin olmadığını belirtti.

Düzce’de 12 Kasım 1999 tarihinde saatler 18.57’yi gösterdiğinde 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını ifade eden Er, 30 saniye süren sarsıntı sonrasında birçok artçı sarsıntının daha yaşandığını ve son gelen rakamlar doğrultusunda ölü sayısının 845, yaralı sayısının ise 5 bine yakın olduğunu ifade etti.

Evimin Altında Fay Hattı Var Mı?

Evlerinin altında fay hattı olup olmadığını merak edenler mta.gov.tr resmi internet sitesi üzerinden MTA Yerbilimleri Portalı‘nı tıklayarak harita üzerinden konum belirleyerek bilgilendirmelere ulaşabilirler. Sayfada ekranın yan bölmesinde Faylar sekmesini ve daha sonrasında da Depremler sekmesinden Son 24, son 7 gün ve Son 30 gün şıklarından evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.

MTA Nedir?

MTA, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün kısaltılmış şeklidir. 14 Haziran 1935 yılında kurulan MTA, madencilik konusunda da araştırma ve çalışmalar gerçekleştirmektedir. MTA ayrıca ülkemizdeki yer altı kaynaklarını araştırarak gerekli yerlerde sondaj çalışmaları gerçekleştirir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu