
Balık yemesi de pişirmesi de oldukça keyifli bir gıda. Her ne kadar evde pişirip yemek hem daha keyifli hem de daha sağlıklı olsa da sonrasında eve sinen ve bir türlü geçmek bilmeyen balık kokusu rahatsız edici olabiliyor. Tam da bu nedenden birçok kişi evde balık pişirmek yerine hazır pişmiş balık almayı tercih ediyor. Fakat birkaç bir pratik bilgi sayesinde balık pişirdikten sonra eve sinen kokudan kurtulmak mümkün. Şimdi sizlere balık pişirirken kokunun eve sinmemesi için ya da sinen kokuyu temizlemek için yapmanız gerekenleri anlatacağız.
Bundan sonra doya doya balık pişirmek ve yemek istiyorsanız kesinlikle bu yazımızda kulak vermenizde yarar var. Artık koku yapacak diye evde balık pişirme konusunda tereddüt etmenize gerek yok. İşte sizin için hazırladığımız harika püf noktaları.
Kokulardan Kurtaran Karışım
Evde balık kızarttıktan sonra bir tencerenin içerisine limon suyu, defneyaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak bir süre kaynatın. Bu karışımdan yayılan güzel kokular evdeki kötü kokunun gitmesini sağlayacaktır.
Limon Dilimleri
Balık kokusundan sizleri kurtaracak diğer bir yöntem ise balık yaptığınız kız arabasının içinde bulunan yağın içerisine birkaç dilim limon atmak. Fakat tavadaki yağ hala kızgınken bunu yapmaya özen gösterin.
Ocakta Limon Kabuğu
Limon her alanda imdadımıza yetiştiği gibi balık kokusunda da imdadımıza yetişiyor. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemi uygulayabileceğiniz gibi kısık ateşte limon kabuklarını yakarak evdeki balık kokusundan kurtulabilirsiniz.
Defne Yaprağı
Defneyaprağı genellikle kuzu etinin kokusunu almak için kullanılır ancak balık konusunda da sizin imdadınıza yetişir. Eğer balığınızı fırında ya da ızgara yöntemi ile pişirmek istiyorsanız balıkların arasına defneyaprağı yerleştirebilirsiniz.
Maydanoz
Balık kızartırken kızartma yağının içerisinde atacağınız bir kaç dal maydanoz da o kötü kokunun gitmesini sağlayacaktır. Fakat dikkat edin kötü kokuyu gidereceğim derken çok fazla maydanozu yağın içerisine atmayın.
Sirkeli Su
Ocağın bir gözünde tavada balık kızartırken diğer gözünde ise bir tencere içerisinde sirkeli su kaynatabilirsiniz. Sirkenin kokusu her ne kadar keskin olsa da eve sinen balık kokusu kadar sizi rahatsız etmeyecektir.
Toz Şeker
Yine balık kızartırken yapabileceğiniz başka bir uygulama ise ocağın en küçük gözünde bir kabın içerisine bir miktar su ve bir miktar toz şeker koyarak eritmek olacaktır.
Vanilya
Balık kızartırken ya da balık kızarttıktan sonra bir tencerenin içerisine bir miktar vanilya koyarak kaynatıp evdeki kötü kokudan kurtulmayı sağlayabilirsiniz.
Kuru Çay
Bir teflon tava içerisinde kuru çayı kurutarak balık kokusundan kurtulabilirsiniz. Bu işlemi de isterseniz balığı kızarttığınız sırada isterseniz de kızartma işi bittikten sonra yapabilirsiniz. Çayı kavurduğunuz sırada biraz duman yükselecektir fakat paniğe kapılmayın.
Kokulu Mumlar ve Tütsü
Balığınızı hangi yöntemle pişirirsiniz pişireyim bu sırada kokulu mumlar yakabilirsiniz. Balık pişirdikten sonra ise yapacağınız tütsü sayesinde kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.
Kızartma Tavasını Bekletmeden Yıkayın
Asla atlamamanız gereken en önemli nokta ise kızartma işi bittikten sonra tavayı hemen yıkamak. Fakat tavayı yıkarken öncelikle bir soğuk sudan geçirmelisiniz. Çünkü tavayı direkt olarak sıcak suyla temas ettirirseniz koku daha çok artacaktır.
Türk Kahvesi
Balık kızarttığınız tavayı yıkayıp temizledikten sonra tekrar ocağa koyup içerisinde Türk kahvesi yakabilirsiniz. Yanmış kahve kokusu kesinlikle balık kokusunu hafifletecektir.
Elinize Sinen Balık Kokusu
Balık yapınca en sevmediğimiz kokulardan biri de ele sinen ve bir türlü çıkmak bilmeyen balık kokusudur. Bu kokudan kurtulmak için de yarın bir limonla ellerinize ovalayın ve daha sonra yıkayarak kurulayın.