Haber

Evde Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Yoğurt, gün içerisinde en çok tüketilen besinlerden biri. Hem mutfakta hem de insan sağlığı için yeri oldukça büyük olan yoğurdun başta bağırsakların düzenli çalışması olmak üzere birçok olumlu etkisi bulunuyor. Son yıllarda marketlerde hazır olarak satılan yoğurtlara daha fazla yönelsek de ev yoğurdunun hem faydaları hem de lezzeti çok başka. Fakat evde yoğurt mayalamak için önce yoğurt mayası olması gerekiyor. Peki, yoğurt mayası nereden bulunur?

Genellikle köylerde yaşayanlar komşularından yoğurt mayası almak gibi bir şansa sahip ama şehir hayatında olanlar ne yazık ki böyle bir imkanı bulamıyor. Son dönemlerde marketlerde de artık hazır mayalar satılmaya başladı. Fakat siz yine de mayanızı evde kendiniz yapmak istiyorsanız bugün sizlere evde yoğurt mayası yapımı hakkında en detaylı bilgileri anlatıyoruz. Hadi hemen başlayalım…

Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Başta da belirttiğimiz gibi şahane bir ev yapımı yoğurt yapmak istiyorsanız öncelikle ihtiyacınız olan yoğurt mayası. Doğal yoğurt mayaları hazırlayarak tam kıvamında taş gibi yoğurtlar elde edebilirsiniz. Üstelik bu sandığınız kadar da zor bir şey değil. Evde doğal yoğurt mayası yapmak için birkaç farklı yöntem deneyebilirsiniz. Biz size öncelikle en klasik yöntemi anlatarak başlayalım. Marketlerde hazır olarak satılan ve içeriğine güvendiğiniz bir yoğurt alın daha sonra bu yoğurdun içerisinden alacağınız bir kaşık yoğurt ile sütünüzü mayalayın. Fakat bunu yaparken öncelikle sütün ılık olması gerekiyor bunu unutmayın. Sütün içerisine serçe parmağınızı daldırdığınızda yakmayacak seviyede ise bir kaşık yoğurdu tahta kaşık yardımı ile sütün içerisine ilave edin ve iyice karıştırın. Daha sonra sütün etrafını güzelce sarın ve ılık bir ortamda mayalanmasını bekleyin. Mayalandığında artık doğal bir yoğurt mayası olmuş olacak. Elde ettiğiniz bu maya sayesinde artık kendi yoğurtlarınızı mayalayabilirsiniz.

Yoğurt mayası hazırlamak için ikinci kullanabileceğiniz yöntem ise nohut. Eğer nohut ile yoğurt mayası hazırlarsanız bu zamana kadar en doğal içerikli mayalardan birini elde etmiş olursunuz. Gerçekten yaptığınız yoğurdun da tadına doyum olmaz. Adından da Anlayacağınız üzere bu Maya nohutla yapılıyor. Nohut mayası yapılışı şu şekilde;

Malzemeler:

  • 3-4 yemek kaşığı organik tam buğday unu
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 adet temizlenmiş cam kavanoz

Yapılışı:

Temiz ve mümkünse plastik olmayan bir havanın içerisinde notları alın ve hafif iri kalacak şekilde dövün. İsterseniz blenderden geçirerek benzer bir sonuç alabilirsiniz. Sonra orta boy bir kavanozun içerisinde bu nohutları aktarın ve üzerine un ilave edin. Nohut ve unun içerisinde ise el yapmayacak kadar sıcaklıkta olan suyu ve daha sonra da tuzu ilave ettikten sonra, un topakları gidene kadar iyice karıştırın. Eğer su az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz. Daha sonra kavanozun ağzını kapatın ve sıcak bir yerde muhafaza edin. Özellikle yaz mevsimlerinde mayanın taşma riski bulunur bu nedenle altına bir tabak koymanızda yarar var. Yaklaşık 12 saat kadar bekledikten sonra maya da hareketlenmeler olduğunu göreceksiniz bu sırada içerisinde yine el yakmayacak kadar sıcak olan 3/4 çay bardağı su ilave edin ve bırakın dinlensin. Mayanızda ertesi gün köpürmeler ve keskin bir koku olduğunu göreceksiniz. Bir tülbent yardımıyla nohutları süzüp üstte kalan koyu kıvamlı köprüyü kullanarak yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz.

Yoğurt Mayası Nasıl Saklanır?

Yoğurt mayası yapmak kadar saklamak da önemli. O kadar emek harcadınız ve doğal yoğurt mayası elde ettiniz peki yoğurt mayası nasıl saklanır? Kısa süre içerisinde sulanmayan ve bozulmayan mayalarınız olsun istiyorsanız mutlaka hava almayan bir kabın içerisinde tutmanız gerekir. Aynı zamanda maya buzdolabında bir sonraki kullanıma kadar ağzı sıkı sıkı kapalı olacak şekilde beklemelidir. Buna rağmen mayaların ömrü çok uzun değildir. Bu nedenle mayaladığımız yoğurtlardan 1 kaç yemek kaşığı ayırarak daha sonra kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu