Kadın

Evde Sucuk Yapımının Püf Noktaları: Sucuk Nasıl Yapılır?

Kahvaltıların baş tacı olan sucuk, farklı damak tatlarına hitap eden oldukça zengin bir yiyecektir. Ancak güvenilir bir marka ya da kasaptan temin edilmesi gereken sucuk, hangi ortamda ve şartlarda yapıldığını bilmediğimizde soru işaretleri yaratabilir. Ayrıca dışarıdan temini maliyetli olabilen bu yiyeceği evde yapmak oldukça mantıklı olabilir. Taze, doğal ve güvenilir ürünler tüketmek için siz de evde sucuk yapımı hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sucuğun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

İlk kez duyanlar için oldukça ilginç gelecek olsa da aslında baharatlı ve proteinli yönüyle doğru şekilde üretilip yine doğru şekilde tüketildiği takdirde sucuğun faydaları sağlık için iyileştirici özellikte olabilmektedir.

Sağlığa zararlı olduğu yönündeki iddialarla beslenme uzmanlarını ikiye ayıran bu besinin yapılan araştırmalar sonucunda bağışıklık sistemi için faydaları olduğu görülmüştür.

Kırmızı etin içerisinde bulunan A,B, B6, B12,C, D ve E vitaminlerince zengin içeriğe sahip olan sucuk, bu vitaminler sayesinde gözleri korur, ciltteki kırışıkları engeller, zihinsel gelişmeyi destekler, kramp ve uyuşmaların oluşmasını önler.

Kırmızı etin başta çocuklar ve sporcular için mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında olduğu düşünülürse, sucuk tüketmenin faydaları sayesinde kas, sinir ve beyin dokularının onarılacağını söylemek yanlış olmaz.

Ev yapımı sucuk sayesinde doğal malzemelerden daha da büyük faydalar sağlamanıza olanak veren bu yiyecek, birçok hastalığa karşı bağışıklığınızı destekler. İçeriğinde yoğun oranda baharat bulunan sucuk bu yönüyle metabolizmayı hızlandıran yiyecekler arasında yerini alır ve sindirimin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayarak bağırsakları rahatlatır. Ayrıca bu baharatlar kış aylarında yaygınlaşan grip gibi salgınlara karşı kişiyi korumaya yardımcı olur.

Evde Sucuk Yapımının Püf Noktaları: Sucuk Nasıl Yapılır?

Sucuk Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Metabolik anlamda pek çok faydası bulunan sucuğun ne yazık ki doğru şekilde tüketilmediği takdirde tam tersi zararları ortaya çıkmaktadır. Mide ve bağırsak problemleri olanların bol baharatlı bu besini tüketmeden önce uzman bir doktora danışması ve kişi sağlıklı olsa dahi yağ oranı düşünüldüğünde sucuğu belli ölçülerde tüketmesi gerekmektedir.

Sucuk tüketiminin ardından göğüste yanma ve batma hissi, midede yanma ya da hazımsızlık sorunu yaşayanların bu yiyecekten uzak durması tavsiye edilir.

Tansiyon hastaları gereğinden fazla tükettiği takdirde tuzlu bir besin olan sucuktan zarar görebilir. Ayrıca kişinin ihtiyacından fazla kırmızı et tüketmesi enerji yakmadığı takdirde yağa dönüşerek depolanacaktır. Sınırları aşarak tüketilen bu besinin bağırsak, safra ve karaciğeri yorabileceği düşünülerek porsiyonlar oluşturulmalıdır.

Evde Sucuk Nasıl Yapılır?

Market ya da kasaplardan aldığımız sucuklar ne denli lezzetli olursa olsun hangi koşullarda üretildiğini bilmek mümkün değildir. Bu nedenle ailesini ve sağlığını düşünenler sucuk tüketirken çekimser yaklaşabilir ve böylece hem bu lezzetten hem de bu lezzetin getirdiği faydalardan mahrum kalabilir. Ancak ev yapımı sucuk tarifi sayesinde gönül rahatlığıyla tüketilebilecek ve tamamen kişinin kendi damak tadına uygun hazırlayacağı yiyecekler ortaya konabilir.

Sucuk yapımı ölçüleri ve malzemeleri şu şekilde listenebilir:

  • 1 kilo kıyma (kıyma genelde dana tercih edilmekle birlikte tavuk ya da hindi eti tercih edilerek daha hafif lezzetler elde edilebilir.
  • 250 gram iç yağ
  • Birer tatlı kaşığı tatlı ve acı toz biber ile tuz
  • Birer tutam kimyon ve karabiber
  • 6 diş sarımsak
  • Dana bağırsağı ( Kasaplardan temin edilebilen bir malzemedir.)

Baharatlar isteğe bağlı olarak artırılıp azaltılabilmekte ve yine isteğe bağlı olarak çemen gibi farklı aromalar eklenebilmektedir.

Önce kıyma ve iç yağı, sonrasında tüm malzemeleri geniş bir kap içerisinde iyice yoğurun. Yoğurma işlemine yaklaşık yarım saat devam ettikten sonra lezzetlerin birbirine karışması için karışımı beklemeye alın. Dana bağırsağı içerisine karışımı sıkıştırarak hava almasını önleyecek şekilde doldurun. Dana bağırsağına düğüm atarak sucuğu dilediğiniz boyda ayarlayabilmeniz mümkündür. Eğer doldurma işlemi için bağırsak kullanmak istemiyorsanız bunun yerine buzdolabı poşeti kullanabilir ya da karışımı köfte formunda hazırlayabilirsiniz.

Hazırladığınız sucukları tuzlu su içerisinde beklettikten sonra güneş gören açık bir alana asabilir ya da direkt olarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu