Kadın

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, aslında birçok kişinin uzaktan baktığı bir içecek gibi. Küçüklüğünden bu yana kefir içmeye alışık olanlar hiç zorluk çekmiyor ama daha önce içmeyenler ise tercihlerini sütten ya da ayrandan yana kullanıyor. Fakat kefirin yararları ortaya çıktıktan sonra onun nasıl bir şey olduğunu merak eder olduk.

Piyasada son dönemlerde çok sık gördüğümüz kefir kefirin ne olduğunu merak ediyorsanız sizlere bugün onun hakkında her şeyi anlatacağız. İsterseniz bütün marketlerde hazır halde satılanlardan olabilir isterseniz de ben kendim evde yapmak istiyorum diyorsanız evde de yapabilirsiniz. İşte kefirle ilgili her şey…

Kefir Nedir?

Kefir mayası ile inek, koyun ya da keçi sütünün mayalanması sonucu ortaya çıkan ekşimtırak bir tek bir içecek olan kefirin kökenleri Kafkas dağlarında yaşayan Türklere dayanıyor. Kefir çok eski yıllarda evlerin kapısının yanında bulunan bir deri içerisinde asılarak evden çıkanlara sağlık vermesi için hazırlanıyordum. Laktik asit bakterisi sayesinde mayalanan kefir şeker ve protein bir araya geldiği özel bir maya ile yapılıyor. Kefirin içerisinde bol miktarda b12 vitamini buluyor ve rengi ise yapıldığı süte göre değişiklik gösterebiliyor. Eskiden bu kadar süt bulunmuyordu ama son yıllarda popüler hale gelince bütün süper marketlerde satılır oldu. Tabii ki isterseniz evde kefir yapabilir uygun malzemeleri tedarik ettikten sonra onun oyalayarak uygun ortama koyabilirsiniz. Kefir tanecikleri sütün içerisinde durduğu süre boyunca büyür ve bir sonraki kullanım içinde saklayabilirsiniz. Artık kefiri tanıdığımıza ve faydalarını öğrendiğimize göre evde kefir nasıl yapılır sorusunun yanıtına bakalım…

Kefir Nasıl Yapılır?

Evde kefir yapmak gerçekten biraz zamana ve tecrübeye dayanıyor. Kısacası bir kaç denemede yanlış yapmayı göze almak gerekiyor. Zaten evde yoğurt mayalarken de ilk seferde tutturmak zor kefir bundan biraz daha zor. İsterseniz kefir evde nasıl yapılır gelin birlikte bakalım…

Malzemeler:

  • Kefir mayası
  • Süt
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç
  • Tahta kaşık

Yapılışı:

Öncelikle kutu süt yerine çiğ süt satın almanız gerekiyor çünkü pastörize sütler kefirde istediğiniz sonucu vermeyebilir. Yeni sağılmış çeviri süt bulamasanız bile marketlerde cam şişelerde satılan günlük sütlerden satın alabilirsiniz.

Daha sonra kaynatın ve oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Unutmayın sütü 25 derecenin üzerinde mayalamaya çalışırsanız istediğiniz sonucu olamazsınız. Eğer süt fazla soğuduysa da oda sıcaklığına gelene kadar yazmamız gerekecek. Daha önce satın aldığınız kefir mayasını süt ya da su içerisinde bekletin ve kısa süre sonra bu tanecikleri tahta kaşık yardımıyla süzerek alın. Daha sonra bu tanecikleri yavaş bir şekilde oda sıcaklığına gelmiş sütün içerisine yavaşça bırakın.

Mayalama işlemini yaptığınız kavanozun kapağını iyice kapatın ve mayalanmayı bekleyin. Eğer bir litre süt kullanıyorsanız kullanacağınız kefir mayası bir ceviz tanesi kadar olmalı.

Mayalama süresi ise 24 saat ile 8 saat arasında değişecektir. Ara sıra mayalanması olan kefiri kontrol edip de herhangi bir sorun olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer kullanıyorum bir kefir istiyorsanız 48 saat bekletebilirsiniz. Kefirin hazır olup olmadığını nasıl anlayacağınızı gelirsek dışarıdan baktığınızda cam kavanoz içerisinde bulunan sütün kesilmiş süt gibi görünmesi gerekiyor.

Süre dolduktan sonra süzerek kefiri alabilirsiniz. Bu sayede kefir tanecikleri süzgeçle kalacaktır ve daha sonraki mayalama işlemlerinde bu kefir taneciklerinden kullanabilirsiniz. Yine sütün içerisine atarak tanecikleri ortaya çıkartabilir ve mayalama işlemine geçebilirsiniz. Kefir taneleri dolapta 10 gün boyunca saklanabilir.

Evde elde ettiğiniz kefiri iki üç gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Zaman içerisinde kefir mayası çoğalacaktır isterseniz arkadaşlarınızla ya da tanıdıklarınızla da bu mayaları paylaşabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu