1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

A+A-

Estetik dolgu işlemi, birçok durum için kullanılabilen fonksiyonel bir uygulamadır. Cildi güzelleştirmek için kullanıldığı kadar, problemleri düzeltmek için de tercih edilmektedir. Yüz dolgusu,

dudak dolgusu

ve göz altı ışık dolgusunun yanı sıra yaşlanmanın etkilerini azaltmak için de kullanılmaktadır.

Dolgu Estetiği Nedir?

Dolgu estetiği cilt altına dolgu maddelerinin enjekte edilmesiyle yara izlerini tedavi etmek, ciltteki çukurlukları yok etmek, dudakları kalınlaştırmak, yanaklara hacim vermek, burnu şekillendirmek, ince kırışıklıklar ve çizgileri gidermenin yanı sıra yüzü şekillendirmek için de kullanılmaktadır.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

Dolgu Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Yüz dolgusu çeşitleri arasında hastanın ihtiyaçlarına uygun olanın tercih edilmesi gerekmektedir. Tercih edilebilecek dolgu estetiği çeşitleri şu şekildedir:

Dudak Dolgunlaştırma

Dolgu maddelerini dudaklara enjekte etmek dudakların hacim kazanmasına neden olur. Bu sayede ince olan üst dudak dolgunlaştırılarak daha büyük gösterilebilir veya alt dudağın daha hacimli görünmesi için dolgu estetiği kullanılabilir.

Göz Altı Işık Dolgusu

Göz altı ışık dolgusu hyaluronik jel olarak adlandırılan bir estetik tedavi yöntemidir. İki aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak hyaluronik asit kullanılarak göz altındaki morluklar ve göz altı torbaları tedavi edilmektedir. Daha sonra ise poly vitamin kullanılarak hücreler yenilenir. Gözaltı dolgusu sonrasında göz altlarında parlaklık oluşur ve daha genç bir görünüm elde edilir.

Yüz Dolgusu

Yüz dolgusu birçok farklı durumu içerebilir. Yanaklar dolgunlaştırılabilir, dudaklar daha büyük gösterilebilir veya burundaki bazı şekil bozuklukları yüz dolgusu ile giderilerek ince çizgilere ve kırışıklıklara müdahale edilebilir.

Dolgu Maddeleri

Estetik dolgu maddeleri, kalıcı olmayan, yarı kalıcı ve kalıcı olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Kişinin ihtiyaçlarına uygun olarak seçilebilir.

Kalıcı Olmayan Dolgu Maddeleri

Teosyal Dolgu Maddesi

Hayvansal kaynaklı olmayan dolgu maddelerinden bir tanesi olan teosyal dolgu maddesi diğer dolgu maddelerine oranla daha az yan etkiye sahiptir.

Teosyal Redensity

Bu dolgu maddesi göz altlarındaki sorunların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu dolgu maddesine teosyal redensity ışık dolgusu da denmektedir ve göz altı ile yanak arasında bulunan çöküklükler ve göz altı torbaları tedavi edilebilmektedir.

Juvederm

Hyaluranik asit içerikli bir dolgu maddesidir. Farklı çeşitleri bulunmaktadır ve bu dolgu maddesi daha az su tutması nedeniyle tedavi sonrasında daha az şişlik ve ödem oluşmasına neden olur.

Restylane

Bu dolgu maddesi hyaluranik asit kaynaklı dolgular arasında yer almaktadır. Herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz ve bu nedenle de güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Surgiderm

Surgiderm dolgu maddesi de hyaluranik asit kaynaklı bir dolgu maddesidir.

Puragen

Diğer dolgu maddeleri gibi puragen dolgu maddesi de hyaluranik asit kaynaklıdır.

Yarı Kalıcı Dolgu Maddeleri

Radiance

Kalsiyum hidroksiapatit içerikli olan bu dolgu maddesi son derece güvenlidir. Uzun etkisi bulunması nedeniyle özellikle nazolabial çizgiler,  ağız köşesinde bulunan çizgiler ve dudak konturunun belirginleştirilmesinde rahatlıkla kullanılabilir.

Kalıcı Dolgu Maddeleri

Biolcamid

Jel formundaki bu kalıcı dolgu maddesi cilde enjekte edildiğinde vücudun doğal kollajeni tarafından sarılmaktadır ve bu nedenle de etkileri kalıcıdır. Biolcamid dolgu maddesi diğer dolgu maddelerinden oldukça farklıdır.

Biolcamid'in Diğer Dolgu Maddelerinden Farkı

Biolcamid diğer dolgu maddelerine göre çok büyük miktarda enjekte edilebilir. Vücutta bu dolgu maddesini yıkabilecek bir enzim bulunmaması nedeniyle kalıcıdır.  Alerji testi gerektirmeyen bir dolgu maddesidir.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

Dolgu Maddeleri Nerelerde Kullanılır?

Genellikle estetik dolgu yüz için kullanılıyor gibi görünse de, akne izleri ve burun gibi bölgeler için de uygulanmaktadır.

Nazolabial Çizgiler

Nazolabial çizgiler esasen burun kenarlarından aşağıya doğru inen çizgilerin bir tanımıdır. Nazolabial dolgu maddeleri bu çizgilerin görünümünün azaltılmasında kullanılmaktadır.

Philtral Çizgiler

Philtral çizgiler ise burun ve ağız arasındaki çizgilerdir ve yaşlı görünüme neden olması nedeniyle genellikle sorun yaratırlar. Dolgu maddeleri ile bu çizgilerin görünümü azaltılabilir.

Dudak

Dudakların ince olması, üst ve alt dudakların birbirleriyle simetrilerinin bulunmaması ve dudak konturunun ön plana çıkarılması gibi durumlarda dolgu maddeleri kolaylıkla kullanılabilir.

Radial Çizgiler

Dudakların etrafındaki çizgiler radial çizgiler olarak bilinmektedir ve yüzün düşük görünmesine neden olmakta dudakların ön plana çıkmasını engellemektedir. Bu çizgiler de dolgu maddeleri ile iyileştirilmektedir.

Göz Çevresi

Göz çevresinde sık sık şikayet edilen kaz ayakları ve ince kırışıklıklar dolgu maddeleri kullanılarak daha az görünür hale getirilmektedir.

Alın

Alın bölgesinde özellikle mimik yapıldığı zaman ortaya çıkan derin çizgiler dolgu maddeleri kullanılarak iyileştirilmektedir.

Akne İzleri

Çukur formundaki akne izleri cildin bakımsız ve kötü görünmesine neden olur. Dolgu maddeleri ile bu çukur görünümü yok etmek ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkündür.

Deformiteler

Ciltteki bazı deformiteler ve yara izleri dolgu maddeleri sayesinde düzeltilebilir.

Yanak ve Elmacık Kemiği

Yanaklar ve elmacık kemiği yüzün daha genç ve güzel görünmesini sağlamaktadır. Dolgu maddeleri ile hacimsiz olan yanaklar ve elmacık kemiklerinin daha dolgun görünmesi sağlanabilir.

Bazı Asimetriler

Burundaki, yanaklardaki veya elmacık kemiklerindeki asimetrik sorunların yanı sıra dudaklardaki asimetriler de dolgu maddeleri ile düzeltilerek simetrik bir görüntü yakalanmaktadır.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?

Yüz dolgusu nasıl yapılır sorusu bu işlemi yaptırmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. İşlem için öncelikle dolgu maddeleri hazırlanarak şikayet edilen bölgeye ince bir iğneye sahip olan enjektör yardımı ile enjekte edilmektedir. Estetik dolgu bölgeye ve şikayete bağlı olarak 20-30 dakika sürmektedir. Uygulamanın ardından kişi günlük yaşantısına geri dönebilir.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

Dolgu Öncesi

Yüz dolgusu öncesi, işlemin doğru şekilde gerçekleştirilmesi için bazı adımların izlenmesi önemlidir. Dolgu öncesinde yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Dolgu İçin Karar Vermek: Estetik dolgu için karar vermeden önce bu işlemin sizin şikayetlerinizi giderip gideremeyeceğinize karar vermeniz ve gerçekçi beklentilere sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında nihai kararınızı vererek dolgu işlemini yaptırabilirsiniz.
  • Fiziki Muayene: Estetik dolgu için herhangi bir sorunun olmadığına dair fikir vermesi açısından doktorunuz tarafından fiziki muayene yapılacak ve buna göre karar verilecektir.
  • Dolgu Maddesinin Belirlenmesi: Yukarıda da bahsettiğimiz üzere birden fazla dolgu maddesi vardır ve her birinin işlevi ve kalıcılığı değişmektedir. Bu nedenle hastanın şikayetlerine uygun olan dolgu maddesinin belirlenmesi uzman doktor tarafından gerçekleştirilecektir.
  • Seans Sayısı ve Ayrıntılarının Belirlenmesi: Bazı dolgu maddeleri tek bir seansta kullanılarak şikayeti tedavi edebilirken, diğer dolgu maddeleri birkaç ay aralıklarla uygulanmalıdır. Seans sayısı ve ayrıntıların belirlenmesi doktorunuz tarafından gerçekleştirilecek ve size bilgi verilecektir.
  • Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması: Estetik dolgu kolay bir işlem gibi görünse de işlem sırasında veya sonrasında herhangi bir komplikasyon oluşmaması için kullanılan tüm ilaçların hekim ile paylaşılması şarttır.
  • Tedavi Geçmişi Hakkında İnceleme: Daha önce de estetik dolgu yaptırmışsanız bunu doktorunuza söylemeli ve yapılan işlem hakkında inceleme yapmasını sağlamalısınız.
  • Dolgu Öncesi Beslenme: Estetik dolgu öncesinde beslenme düzeninin tamamen değiştirilmesi gerekmese de çok ağır besinler tüketilmemesi daha doğru olacaktır.
  • Sigara ve Alkol Tüketimi: Sigara ve alkol tüketimi cerrahi bir işlem yapılmasa bile estetik işlemlerden önce tüketilmemesi istenen iki maddedir. Sigara morluğun oluşmasını arttırabileceği gibi, alkol tüketimi de işlem sırasında fazladan kanama olmasına neden olabilir.
  • Dolgu Öncesi Vitamin Kullanımı: Dolgu öncesinde en az 1 hafta kadar önce vitamin kullanımının bırakılması gerekmektedir.

Dolgu Sonrası

Yüz dolgusu sonrası hastanın neler beklenebileceğini bilmesi ve uygulama ile alakalı detaylı bilgi sahibi olması önemlidir. Yüz dolgusu sonrasında şunlar beklenebilir:

  • Dolgu Sonrası Ağrı: Dolgu işleminin ardından hafif bir ağrı olması normaldir. Ancak bu durum geçicidir ve hasta eğer isterse ağrı kesici ilaç kullanarak konforunu arttırabilir.
  • Buz Uygulaması: Dolgu uygulaması sonrasında uygulama yapılan bölgede hafif şişlik ve ödem olması beklenen bir durumdur. Ancak buz uygulaması yapılarak ödem ve şişliğin azaltılması mümkündür.
  • Şişlik ve Kızarma: Enjeksiyonlar kızarıklığa neden olabilirken dolgu maddelerinin su tutma oranları da şişliğe neden olabilir. Ancak her iki durum da geçicidir ve hastanın günlük yaşantısına devam etmesini engellemez.
  • Makyaj: Dolgu uygulamasının yapılmasının ardından hasta makyaj yaparak uygulamanın yan etkilerini kapatabilir ve kolaylıkla günlük yaşantısına geri dönebilir.
  • Cilt Bakımı: Dolgu işleminin hemen ardından cilt bakımı yapılması önerilmez. En az 1 hafta beklemek daha doğru olacaktır. Cilt bakımı esnasında çok aşırı basınç ve derinlemesine temizlik dolgu işleminin sonuçlarına zarar verebilir.
  • İyileşme, Doğal Görünüm Kazanma Süreci: Dolgu uygulaması sonrasında ortaya çıkan morluk, kızarma, ödem ve şişlik 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşmekte ve hastanın yaşantısını kısıtlamamaktadır. İşlemin hemen ardından hasta günlük yaşantısına geri dönebilir. Her dolgu maddesinin etki süresi farklı olabildiği gibi genellikle doğal görünüm kazanma süreci ilk 2 hafta sonrasında gözle görülür.
  • Seans Takibi ve Kontroller: Tek bir seansın yeterli olmadığı işlemlerde seans aralıkları birkaç aydır ve hastanın seanslarını takip etmesi önemlidir. İşlemden sonra ilk 2 haftalık dönemin ardından kontrol yapılması gerekebilir.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Dolgu estetiği sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok durum bulunmaktadır. Talimatlara uymak ve yapılmaması gerekenlerden uzak durmak bu noktada işlemin kalitesi için önemlidir.

  • Solaryum: Dolgu uygulamasını takip eden ilk 3 gün boyunca solaryuma girilmemesi gerekmektedir.
  • Yüzme: Uygulamanın yapıldığı ilk gün yüzme yapılmaması gerekir.
  • Aşırı Soğuk – Sıcak: Aşırı soğuk ve sıcak dolgu uygulamasının sonuçlarını olumsuz olarak değiştirebilir. Bu nedenle ilk günlerde çok aşırı sıcak ve soğukluğa neden olabilecek durumlardan kaçınmalısınız.
  • Buhar Banyosu: Buhar banyosu dolgu işleminden sonra ilk 3 gün önerilmez.
  • Sauna: Sauna dolgu uygulaması sonrasında sonuçlarda istenmeyen etkilere neden olabileceğinden önerilmemektedir.
  • Güneşlenme: İlk birkaç gün güneşlenmemek daha doğrudur.

Yan Etkiler, Komplikasyonlar

Yüz dolgusu yan etkileri ve komplikasyonları genellikle şiddetli olmayan beklendik durumlardan oluşmaktadır ve şu şekildedir:

  • Enfeksiyon: Estetik dolgu uygulaması sırasında dolgu maddelerini cilt altına enjekte etmek için kullanılan iğneler enfeksiyonlara neden olabilir. Bu durum genellikle iğnelerin ve çalışma ortamının steril olmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır ve nadir görülür.
  • Hafif Kanama: Dolgu uygulaması sırasında ince iğneler kullanılsa da hastanın cildi hassas ise hafif kanama meydana gelebilir.
  • Ödem: Ödem uygulama yapılan alanda görülmesi normal olan bir yan etkidir ve geçicidir.
  • Kızarma: Kızarıklık iğnelerin uygulandığı bölgelerde görülmekte ve genellikle makyaj ile kapatılmaktadır. Kızarıklık olması normaldir ve geçici bir durumdur.
  • Morluklar: Yüz dolgusu sonrası morarma beklenen bir yan etkidir ve geçicidir.
  • Alerjik Reaksiyon: Dolgu maddelerinin bir çoğu alerjik test gerektirmese de eğer hastanın alerji konusunda sorunlu bir geçmişi varsa alerjik testlerin yapılmaması durumunda istenmeyen alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Dolgu Sıkça Sorulan Sorular

Uygulanacak Dolgu Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Dolgu işleminde uygulanacak dolgu miktarı kişinin yüz yapısına ve şikayetlerine göre uzman doktor tarafından hesaplanmaktadır.

Cerrahi Müdahale Yapılır mı?

Dolgu uygulaması cerrahi olmayan bir estetik işlemdir. Bu nedenle herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek yoktur ve oldukça konforlu bir tedavidir.

Sadece İğne ile mi İşlem Yapılıyor?

Dolgu işlemi enjeksiyonlara bağlı ince mikro iğnelerle yapılmaktadır.

Ağrılı, Zor Bir Uygulama mı?

Yüz dolgusu acıtır mı sorusu işlemi yaptırmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Dolgu işlemi öncesinde eğer hasta isterse topikal anestetik kremler uygulanarak hiçbir acı hissedilmemesi sağlanabilir. Ancak bu kremler uygulanmasa bile dolgu işlemi acılı ve ağrılı bir estetik uygulama değildir.

Dolguların Kalıcılık Süresi Nedir?

Her dolgu maddesinin kalıcılık süresi farklıdır. Kalıcı dolgu maddeleri 18 aya kadar kalıcılık gösterebilirken yüz için uygulanan diğer dolgu maddelerinin kalıcılık süresi 6-9 ay arasında değişmektedir. Dudaklara uygulanan dolgu maddelerinin etki süresi ise 6 aydır.

Kalıcı Dolgu Var mı?

Kalıcı dolgu maddeleri vardır. Ancak bunlar da ömür boyu kalıcı değildir ve etki süresi sonunda vücut tarafından emilerek kalıcılığını kaybeder.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır? Yüz Dolgusu Çeşitleri

Vücudun Diğer Bölgelerine Dolgu Yapılabilir mi?

Dolgu uygulaması genellikle yüz bölgesinde uygulansa da bazı estetik şikayetleri gidermek amacıyla vücudun farklı bölgelerine de uygulanabilir.

Her Bir Dolgu Seansı Ne Kadar Sürer?

Dolgu işleminin ortalama süresi 20-30 dakikadır. Ancak uygulama yapılan alana ve şikayete göre bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir.

Yaş Sınırı Var mı?

Dolgu uygulamasında kullanılan dolgu maddelerinin 18 yaşın altındaki kişilerde kullanılması önerilmez.

Dolgu Sonrası İz Kalır mı?

Dolgu işlemi sonrasında ciltte herhangi bir iz kalmaz. Sadece kızarıklık ve hafif morarma görülebilir, ancak bunlar geçici yan etkilerdir.

Dolgu Yapıldığı Anlaşılır mı?

Dolgu uygulaması doğal sonuçlar vermektedir ve bu nedenle sizi uzun süredir tanımayan bir kişi tarafından fark edilmesi zordur. Ancak tecrübesiz bir hekim tarafından uygulanırsa gözle görülür bir işlem olabilir.

Gebelik Döneminde Dolgu Yaptırabilir miyim?

Gebelik sırasında dolgu uygulamasının yapılması önerilmez.

Dolgu Yaptıranların Yorumları Önemli mi?

Dolgu işleminde her hastanın şikayeti farklıdır ve herkes farklı beklentiler içindedir. Bu durumda hasta yorumları yanıltıcı olabilir. Ancak dolgu estetiğini yaptırmak istediğiniz doktoru seçtiğinizde, o doktorun hasta yorumlarını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dolgu Yaptırıp Pişman Olan Var mı?

Her estetik uygulamada olduğu gibi dolgu işleminde de pişman olan kişiler olabilir. ancak dolgular belirli bir süre sonra kendiliğinden vücut tarafından absorbe edildiği için korkulacak bir durum yoktur.

İstenmeyen Görünüm Olursa Yeniden Uygulama Yapılabilir mi?

Dolgu uygulamasının ardından istenmeyen bir görünüm olduğu taktirde yeni bir uygulama için dolgu maddesinin cilt altında çözülmesinin beklenmesi gerekmektedir. Üst üste aynı işlemin uygulanamsı doğru değildir.

Pişman Olursam Dolgu Maddelerini Aldırabilir miyim?

Dolgu işlemi sonrasında hastanın pişman olması durumunda dolgu maddelerinin aldırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Uygulama yapılan alanın eski haline dönmesini beklemek gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.