
Doğurganlığın sona ermesi anlamına gelen menopoz, her kadın için doğal ve beklenen bir süreçtir. Ancak beraberinde getirdiği ağır semptomlarla birlikte kadınlar için bir endişe kaynağına dönüşen menopoz süreci ülkemiz için genelde 50 yaş ve üzerinde seyretmektedir. Ancak menopozu tetikleyen nedenler doğrultusunda kadınlar doğurganlığını erken yaşlarda kaybedebilir. Erken menopoz nedenleri hakkındaki detaylı bilgilerse aşağıdaki yazımızda yer almaktadır.
Erken Menopozun Nedenleri Nelerdir?
Yaşamsal alışkanlıkların genel olarak oluşturduğu bütün neticesinde erken menopoz meydana gelmekte olup, bu sorun için tek bir neden göstermek pek mümkün değildir. Ancak temelinde östrojen hormonunun azalmasından ileri gelen bu durum karşısında kadınların yumurtalıkları başrol oynar.
Sigara kullanımı yumurtalıkların doğal sürecini doğrudan etkilemese de dolaylı şekilde bozabilir ve neticesinde östrojen hormonu yeterince salgılanmayabilir. Yumurtalıkların işlevini yerine getirememesinde sigara rol oynasa da bu, erken menopozun sebepleri arasından yalnızca biridir.
Hormonlar üzerinde olumsuz etkilere yol açan bir diğer durum da bilindiği gibi strestir. Menopoza girme yaşı üzerinde anlık olmasa da uzun vadede ciddi rol oynayan stres faktörü, gebelik sağlansa dahi bu gebeliği riskli kılabilmektedir.
Genetik faktörler de göz önünde bulundurulması gereken erken menopoz nedenleri arasındadır. Bir kişinin anne ya da anneannesinde bu sorunun görülmüş olması ya da aile içerisinde menopoza girme yaşının giderek düşen bir tablo izlemesi tedirgin edici olabilmektedir.
Rahimden kaynaklanan sorunlar da yumurtalıkların alınmasına neden olarak kişinin doğurganlığının son bulmasına yol açabilir. Erken menopoz bir sonuç olmaktan ziyade ciddi hastalıkların yarattığı bir semptom da olabilir. Örnek vermek gerekirse yumurtalıkların fonksiyonlarını erken sonlandırmasında kanser yaygın görülen bir neden olabilmekte, hormon bazlı ilaçların da erken menopoza yol açtığı düşünülmektedir. Bu ilaçlar kadınlarda vitamin eksikliğinden dolayı östrojenin yetersiz salgılanmasına yol açabilir.
Erken menopoza ek olarak menopoz döngüsü hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için Menopoz Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? yazımıza göz atmayı unutmayın.
Erken Menopoz Önlenebilir mi?
Genetik nedenlerden ileri gelen erken menopozun önlenmesi için ne yazık ki yapılan müdahale ve yaşamsal değişiklikler yeterli olmayabilir. Ancak kişi diğer faktörleri ortadan kaldırarak menstruasyon sürecini mümkün olduğunca uzatabilir. Pek çok farklı nedene dayandığını düşündüğümüz bu durum karşısında gerekli önerileri dikkate almak, menopozu ertelemeyi mümkün kılacaktır.
Hormon takviyesi alarak genetik faktörleri baskılayabileceğiniz bu durum karşısında önlem olarak hormon iğnesi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Özellikle adet gecikmesi belirtileri ve menopoz semptomların belirmesiyle birlikte alınan östrojen takviyesi sürecin daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır. Elbette alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklara son vermenin de etkisi büyük olacaktır.
Vitamin desteği almak da östrojen seviyesini dengede tutacağından kapsül formunda ya da doğru besinlerle vitamin odaklı beslenmeye geçilebilir. Düzenli ve stresten uzak bir yaşam şeklini benimsemek pek çok hastalıktan olduğu gibi erken menopoza girmek için riskleri de minimale indirecektir. Kan testleri aracılığıyla rutin olarak hormon değerlerinizi kontrol ettirmek gerekli tedaviye erken başlamanızı ve daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacağından bir şikayetiniz olmadığı takdirde dahi uzman kontrolüne başvurmaktan çekinmemelisiniz.
Erken Menopoz Neden Zararlıdır?
Erken menopoz bahsetmiş olduğumuz üzere hormonal seviyede düşüşe yol açtığından kişilerin gündelik yaşamlarında ciddi kısıtlılıklara neden olabilmektedir. Ani gelen sıcaklama ya da tam tersi üşüme hissi, yorgunluk ve duygusal dengesizlikler hormonal değişim sonuçlarından yalnızca birkaçıdır.
Erken menopozun zararları arasında özellikle kalp ve damar hastalıklarındaki risk artışı dikkat çekmektedir. Kalp ritmini ve verimini olumsuz etkileyen östrojen seviyesindeki bu düşüş, beraberinde osteoporoz yani kemik erimesi riskini de artırmaktadır. Kemik sağlığında düşüş meydana gelen kişilerde kırık riski artmakta, bu nedenle egzersiz düzeni ön plana çıkmaktadır.
Estetik sorunlar erken menopozun neden olduğu sorunlar arasında bir diğer madde olup, kişinin hormonlarına bağlı olan cilt elastikiyeti kaybedilir ve ciltte ciddi şekilde sarkma meydana gelebilir.
Kişinin ruhsal dengesizlikleri neticesinde sosyal yaşamında ve iş yaşamında sorunlar yaşaması muhtemel olup bu durumda meditasyonun faydaları konusunda bilgili olmak rahatlatıcı ve faydalı olabilir.