
Endodonti Nedir? Tedavi Alanları Nelerdir?
Endodonti, dişin canlı olan ve pulpa adı verilen tabakasına kadar ilerlemiş diş problemlerinin tedavisini gerçekleştiren diş hekimliğinin içerisindeki alandır. Uygulamanın diğer adı kanal tedavisidir. Eğitimini tamamlamış ve de mezun olmuş diş hekimi, eğitim süreçlerini diş kökü kanalı üzerinde gerçekleştirmiş ve doktorasını sunduktan sonra konusunda uzman doktor endodontist unvanını almaktadır.
Dişin anatomisi, genel çerçevesiyle diş, kuron ve kök şeklinde 2 temel kısımdan oluşur. Kuron dişin dıştan görülen kısmı olup kök ise dişin dış bakıdan görünmeyen kısmına verilen addır. Kuron kısmı; mine, dentin ve de pulpa şeklinde 3 tabakadan meydana gelmiştir. Diş pulpasında meydana gelen problemlerle endodontistler ilgilenir. Endodonti’nin uğraş alanları;
- Kanal tedavisi
- Endodontik cerrahi uygulamaları
- Travmaya uğramış dental tedavi
- Mine tabakasındaki problemler
- Endodontik uygulama gerçekleştirilmiş olan dişlerin beyazlatılması
- Ağız tedavilerine yardımcı şekilde endodontik tedavileri
- Canlı pulpa dokusuna yönelik tedavisi
- Oro-fasiyal ağrılarda tanı koymak ve tanıya uygun olan tedaviyi uygulamak
- Diş dokusunu kuronal restorasyona uygun şekle getirmek
- Başarılı olunamayan kanal tedavilerini yeniden gerçekleştirmek
- Diş teli kullanılarak tedavi edilemeyen diş uygulamalarında.
Endodonti (kanal tedavisi) uygulaması nasıl yapılır?
Diş pulpasında ortaya çıkan derin çürükler, diş kırılmaları, iltihaplar ve de çatlaklar diş üzerinde tespit edilmişse eğer mutlaka endodonti tedavisi alınmalıdır. Kanal tedavisinde bölgesel (lokal) özellikte uyuşturucu madde kullanılarak hasta olan diş ve diş etindeki dokular uyuşturulmaktadır. Uyuşukluk sağlandıktan sonra dişin çürümüş kısımları ve enfeksiyon oluşturan bölümlerinin temizliği detaylıca gerçekleştirilecek dişin kök kısmına temizleme yapılır. Kökünün sahip olduğu boyut radyografik görüntüleme ile hesaplanır. Ardından da diş aletleri kullanılarak diş kökü şekillendirilmesi gerçekleştirilmektedir. Kanal içine verilen antiseptik maddeler ile alan içerisinde ve kanal içerisinde yerleşmiş olan mikroorganizmalar ortamdan temizlenir. En son temizlenen ve şekillendirilen diş köklerinin kanalları doldurularak dişin üst kısmının yeniden şekillendirilmesi sağlanır.
Kanal tedavisi (endodonti) uygulamasında en yeni teknolojik gelişmeler takip edildiği için diş tedavisi başarı oranı hızla artmaktadır. Uygun şartlar ve ekipmanlar altında doğru kullanılan cihazların gerekli standartlar ortaya konduğu müddetçe kanal tedavisinde sağlanan başarı %95 olmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.