1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bebeğinizi Emzirmek için En İdeal Pozisyon Hangisidir?
Bebeğinizi Emzirmek için En İdeal Pozisyon Hangisidir?

Bebeğinizi Emzirmek için En İdeal Pozisyon Hangisidir?

A+A-

Yeni annelerin en büyük endişelerinden biri çocuğunu doğru ve uygun şekilde beslediğinden emin olmaktan yanadır. Bebeği beslemenin ilk aylardaki temel yolu olan emzirme, ancak doğru şekilde yapıldığında istenen faydaları sağlayabilir. Bu nedenle siz de emzirme için ideal pozisyon hakkında hazırlamış olduğumuz rehberi okuyarak çok daha bilinçli bir anne olabilirsiniz.

Bebeğinizi Emzirmek için En İdeal Pozisyon Hangisidir?

En İyi Emzirme Teknikleri

Emzirme için uygun görülen farklı teknik ve pozisyonlar mevcut olmakla birlikte, bu pozisyonlardan kendi konforunuza ve en uygun olanı seçmekte özgürsünüz. Bebeğinizin de duruşunu kendi seçmiş olduğunuz pozisyona göre modifiye edebilir ve minik bebeğinizin de aynı şekilde rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Hangi emzirme tekniği seçilmiş olursa olsun, bebeğin göğse iyi bir şekilde tutunup tutunmadığı kontrol edilmeli, bebeğin ağız açık haldeyken meme ucunu tutmasını sağlayan dil ve dudaklarının dışarı doğru baktığından emin olunmalıdır.

1 - Ventral Duruş Pozisyonu

Pek çok memeli canlının tabiatı gereği emzirme esnasında tercih ettiği bu duruş, insanlar için de en yaygın şekilde tercih edilen emzirme teknikleri arasındadır. Bu duruşun avantajı bebeğin kendi başına emeceği yeri bulması ve gerek duyduğunda diğer tarafa geçebilmesidir.

Yan yatan ya da sırtüstü uzanan anne, bebeğini kendi üzerine yerleştirir ve bebek anne karnının üzerinde, baş kısmı göğüslerin arasında kalacak şekilde yatırılır. Bu sayede bir diğer avantaj da bebeği tutmaya gerek kalmaması olur.

Yenidoğanlarda memeyi bağımsız bulmak 10 dakika-1 saat gibi bir aralıkta gerçekleşmekte, ancak bebeğin büyümesiyle birlikte bu süre 10 dakikanın da altına düşmektedir.

2 - Oturma Pozisyonu

Bebeğinizi Emzirmek için En İdeal Pozisyon Hangisidir?

Eğer bebeğinizi oturarak emzirmeyi tercih ediyorsanız emzirme pozisyonları arasında üç farklı seçeneğe sahipsiniz demektir.

İlk seçenekte sırtınızı bir yere yaslamadan ve olabildiğince dik durarak bebeğin baş kısmını göğsünüze yaklaştırmanız ve ayaklarını diğer memeye yaslamanız gerekir. Bebeğin huzursuzlanması halinde baş ve ayağın dönük olduğu tarafların yerini değiştirebilir, böylece bebeğin istediği taraftan beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Diğer seçeneği denemek istiyorsanız, bebeği sırt üstü yatarken vücudunu kollarınızın altında kavramanız ve ayaklarını kendi sırtınıza doğru uzatarak yerleştirmeniz gerekmektedir. Sütü dışarıya vermenin oldukça kolay olduğu ve karna basınç uygulanmadığı için özellikle sezaryen doğum ağrısı olan yeni anneler için bu pozisyon oldukça idealdir.

Bebeğin boğulma riskini ortadan kaldırmasıyla emzirme yöntemleri arasında fark yaratan dikey emzirme pozisyonu için annenin oturması ve çocuğun gövdesini kendi bacaklarına yerleştirmesi gerekmektedir. Bu şekilde bebeğin de dik bir şekilde durması sağlanmakta ve anne ile bebek arasında göz teması yakalanabilmektedir.

3 - Yan Yatış Pozisyonu

Bebeğinizi Emzirmek için En İdeal Pozisyon Hangisidir?

Annenin yana yatarak emzirdiği bu pozisyonda bebek de aynı şekilde yan yatar ve annenin olduğu tarafa doğru dönmesi sağlanır.

Annenin dinlenmesine olanak veren bu pozisyon,bebeğin ağırlaştığı dönemlerde avantaj sağlayabilir.

Bebeğin beslenme esnasında daha çok verim alabilmesi için Annelerde Süt Üretimi ve Süt Üretimini Arttırmanın Yolları yazımızı incelemeyi unutmayın.

4 - Diz Çökme Pozisyonu

Pek sık tercih edilmeyen bir yöntem olsa da süt kanallarının açılmasını kolaylaştırması ve bebeklerde gaz sorunu yaratmaması nedeniyle tercih edilebilen yenidoğan emzirme teknikleri arasında yer alan bu pozisyonda, bebek yüzü yukarı bakacak şekilde yatırılmalı ve anne bebeğin yanı başında bacakları üzerinde diz çökmelidir. Bebeğin ağzına doğru eğilmek emmesini kolaylaştırmak için önemlidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.