
Annelerin minik bebekleriyle yaşadığı en yaygın sorunlardan biri bebeğin emmeyi reddetmesidir. Bebeklerini kendi sütüyle beslemek isteyen anneleri endişeye sürükleyen bu durumda sakinliği korumak ve sütten kesilmenin çözümleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Siz de emmeyen bebek için ne yapılmalı diyenlerdenseniz sorunuzun yanıtını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Bebekler Emmeyi Neden Reddeder?
Bebeklerin doğumdan kısa bir süre anneyi emmeyi reddetmesi ona özgü bir durum ya da geçici bir süreç olabilmektedir. Öncelikle annenin ideal emzirme pozisyonları kullanıp kullanmadığından emin olmalı, bebeğin yanlış pozisyonda zorlandığı için emmeyi reddetmediği kontrol edilmelidir. Bebek, emzirme anında mutlaka el ve kollarla desteklenmeli ve başı memeye doğru bastırılmadan beslenmelidir.
Sütünüzün tadı da bebeğinizin dönemsel olarak emmeyi istememesine neden olabilir. Karnabahar, lahana gibi sebzelerin yoğun tadı sütü etkileyebilmekte, bu da bebeğin rahatsız olmasına yol açmaktadır. Bu durumda yemekten sonra ilk sütü sağıp, iki saat sonra bebeği emzirmeyi denemek ya da önceden depolanmış sütü kullanarak bebeği beslemek denenmeli, iki defa üst üste emmeyi reddeden bebeklerde başka sorunların varlığı incelenmelidir.
Bebeğin diş çıkarma evresinde olması da ağzının içine acı ve kaşıntı duyduğundan dolayı beslenmekten kaçınmasına yol açar. Bebeği bu dönemde rahatlatmak adına eczanelerde satılan emmeyi kolaylaştırıcı ya da diş çıkarma evresinde acıyı azaltıcı jellerden yardım alabilirsiniz.
Bebeğiniz emmeyi reddetmenin yanında sık ağlıyorsa diş çıkarıyor olabilir. Bebeğinizin diğer ağlama nedenleri hakkında bilgi almak için Bebeklerin Ağlamasının Nedenleri, Bebekler Neden Ağlar? yazısını inceleyebilirsiniz.
Bebeğim Emmiyor, Ne Yapmalıyım?
Emzirilen bebeğin emzirme anında mutlaka çevresinde dikkatini dağıtan nesnelerden uzakta olması sağlanmalıdır. Bebeğin dikkatinin dağılması açlığını unutup emmeyi reddetmesiyle sonuçlanabilir.
Bebeklerde burun tıkanıklığı için çözüm geliştirmeniz de emmeyi reddetme sorununu halletmenizi sağlayabilir. Burun tıkanıklığına bağlı olarak nefes almada güçlük yaşayan bebek emzirme sırasında ya sıklıkla ara verir ya da emmek istemez.
Pamukçuk adı verilen ve bir tür mantarın yol açtığı ağız yaraları şeklinde kendini gösteren bir diğer sorun, bebeklerin emmeyi istememesinin nedenleri arasında yer alabilir. Bebeğin ağzında acıya neden olan bu yaralar, beslenmeyi güçleştireceğinden bebek emmeyi reddetmektedir. Bu nedenle bebeğin ağzının içine bakılarak beyaz ve pamuğu andıran bir yapıda herhangi bir yara olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Çoğu zaman annelerini emmeyen bebekler yine anneler için bir panik ve stres kaynağı oluştursa da bu endişenin sütten kesilmeye neden olabileceği ve sorunu tamamen çözümsüz hale getirebileceği unutulmadan sorunun nedeni sakinlikle araştırılmalıdır.