Emlak

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır, Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

Bir gayrimenkulün emlak vergi kayıtlarında karşılık gelen değerine emlak vergi adı verilmektedir. Emlak vergisi her dört senede bir kez açıklanan arsa emlak değeri referans alınarak hesaplanır. Arsaların ait olduğu metrekare birim alınarak emlak değerleri kamu kurumlarının hazırladığı komisyonca belirlenir. Binalarla ilgili olan değerler ise, bayındırlık ve iskân bakanlığının yayınladığı yapı birim değerleri esasında, maliye bakanlığı tarafından hesaplanmaktadır. Emlak vergileri mülkün yer aldığı belediyeye yatırılmaktadır.

Bir emlak sahibiyseniz, arsa payı oranınızı konutun bulunduğu bölgenin arsa metrekare birim değerinin karşılık geldiği emlak vergi değeriyle çarparak, emlak payınıza karşılık emlak vergi değerini kolayca hesaplayabilirsiniz. Gayrimenkulün sahip olduğu brüt alan, bayındırlık bakanlığınca açıklanan inşaat kategorilerinde yer alan“inşa yeniden yapım değerini” değeri de çarparak ilave edersiniz. Binanın yaşına karşılık olarak bakanlıkça yayınlanmış olan birim yıpranma değerini ise çıkan sonuçtan düşersiniz. Bu hesaplamalar sayesinde mülkün emlak değerine karşılık gelecek olan temel rayicini kolaylıkla bulmuş olursunuz. Elde edilen sonuç ise emlak vergi oranıyla çarparak konutunuzun emlak vergisini hesaplarsınız.

Emlak vergisini kimler öder?

Emlak vergisi,  emlak sahipleri veya emlak sahibi görünen kişiler tarafından ödenmesi geren vergi çeşididir. Kiracılar oturdukları konut için emlak vergisi ödemezler. Hisseli taşınmazlarda, bütün hissedarlar sahip oldukları hisselerin oranlarına göre emlak vergisi ödemek zorundadır.

Emlak vergisi muafiyeti nedir?

Emlak vergisi ödeme konusunda doğrudan muaf olunabilen durumlarda açık bir şekilde ifade edilmektedir. Ülke sınırlarında bulunan ve alanı brüt olarak 200 m² yi geçmeyen, yalnızca bir tek konutu olan ve devletin sunduğu kazanılmış haklar haricinde herhangi bir geliri olmamak kaydıyla, emlak vergisi ödemekten muaf olan bireyler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Engelli raporu bulunan vatandaşlar,
  • Gaziler ve birinci dereceden şehit yakınları( eş ve çocukları),
  • Emekli ya da hayatını kaybetmiş emeklilerin birinci derecede yakınları ( eş ve çocukları),
  • Başka gelirleri bulunmayan işsiz kişiler ya da ev hanımları.
  • Bahsedilen bu muafiyet kapsamı yalnızca emlak vergisi hakkında olup diğer taşınmaz mülkler için geçerli değildir.  Emlak muafiyeti için ilgili belediyeye belli başlı evraklar hazırlanarak başvuru yapılması gerekmekte olup, direkt muafiyet yapılmamaktadır.
  • Büyükşehir Yasası dışında bulunan köylerde yer alan gayrimenkuller için de emlak vergisi ödemesinden muaftır.
  • Büyükşehir Yasası kapsamında olup mahalleye dönüşen köylerde emlak vergisi çıkan yasa tarihiyle birlikte 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaftır.

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi her sene iki taksitte ödenebilmekte olduğu gibi tek seferde de toplu bir şekilde ödeme gerçekleştirilebilmektedir. Belediyelerin online sistemleri üzerinden belediyeye gitmeye gerek kalmaksızın rahatlıkla ödenebilmektedir.  Online ödemenin bir diğer avantajı ise tatil günlerinde de ödeme imkânı bulunabilmesidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu