
Su İçinde Kalan Eller Neden Buruşur? Nasıl Geçer?
Herkesin yaşamı boyunca minimum bir defa sormuş olduğu eller suda kalınca neden buruşur sorusu aslında oldukça mantıklı ve bilimsel bir açıklamaya sahiptir. Siz de ellerin suda kaldığında neden buruştuğunu ve nasıl geçebileceğini öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Suda Kalan Eller Neden Buruşur?
İnsan vücudunun neredeyse tamamı tüylerle kaplı olup bu tüylerin elbette uzunluk ve kalınlıkları bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple bazı bölgelerdeki tüyler rahatlıkla görülebilirken bazılarını görmek pek mümkün değildir. Bu tüylerin çıktığı gözeneklerin dibinde yağ bezeleri bulunmakta ve bu bezelerden sebum denen bir madde sentezlenmektedir.
Sebum, derinin su geçirmesini engeller, ancak suyu geçirmese de deri suyla teması halinde yumuşar.
Parmak uçlarının buruşması bu maddenin yokluğuyla direkt ilişkilidir. Sürekli kullandığımız ve farklı yüzeylere temasımızdan dolayı avuç ve parmak uçlarında tüy bulunmaz. Tüylerin bulunmadığı bu bölgelerde haliyle sebum da üretilmez ve deri suya karşı geçirgenlik kazanır.
Uzun süre kalınca eller neden buruşur sorusunun yanıtını tam bu noktada almaktayız. Çünkü derinin uzun süre karşısında geçirgen olduğu suya karşı sebum yokluğunda savunması yoktur ve su derinin alt katmanlarına doğru ilerler ve yumuşamayla birlikte buruşma meydana gelir. El ve ayak derisi kalınlaşan kişilerde bu süreçte suyun galip gelmesi için daha uzun süre geçmesi, yani suda daha uzun süre kalmak gerekir.
Hücresel boyutta baktığımızda suyun elleri buruşturmasının nedeni osmos olayıyla açıklanmaktadır. Osmos olayının temel prensibi daha sıvı olan maddenin katı bir maddeyle bir araya geldiğinde suyun olmadığı yere dağılma isteğidir. Bu çerçevede, ellerin suda kalmasıyla birlikte deri katmanlarında ilerleyen su molekülleri daha yoğun olan hücrelerin içerisinde yayılmaya çalışır, yumuşamış olan deri önce şişer, suyun etkisinin sürmesiyle birlikte büzülüp yüzey alanını genişletir. Diğer bölgelerin bu durumdan korunmasını ise sebum maddesi sağlar.
Bilimsel çalışmalara göre el ve ayaklarında sinir kesisi bulunan kişilerde buruşma meydana gelmeyebilir. Buruşmanın sinir sistemiyle olan bu ilişkisi, olayın tek nedeninin osmos olmadığının kanıtıdır. Tamamen hangi sinirsel olaydan kaynaklandığı açıklanamasa da bilim insanlarına göre buruşmanın ellerin ıslakken kavrama yapabilme yeteneğini devam ettirmek adına yüzeye pürüz kazandırmak için bünyenin bir tepkisi olduğu düşünülüyor.
2016 senesinde gerçekleştirilen bir araştırma da buruşmanın bir diğer sebebi olarak dış ortam basıncın artmasına bağlı olarak damarlarda büzülme meydana geliyor olmasını işaret ediyor.
Farklı değerlere sahip bir su olarak alkali su hakkında bilgi almak için Alkali Su Kullanmanın Faydaları, Alkali Su Nedir? yazımıza göz atmayı unutmayın.
Ellerdeki Buruşma Nasıl Geçer?
Osmos, ellerin buruşmasının nedeniyken, geri gelmesinin de açıklamasıdır. Ellerin suyla teması kesildikten sonra bölge yüzeyinde genel sıcaklık artar ve su buharlaşmaya başlar. Osmos etkisiyle suyun az olduğu tarafa yayılmak isteyen su havaya doğru buharlaşarak kaçar. Bu sayede buruşma kendiliğinden zamanla geçer.
El buruşması nasıl geçer sorusunun daha hızlandırılmış yöntemlerle açıklanması da mümkündür. Örneğin fazla hızlı olmayacak şekilde elleri birkaç dakikalığına saç diplerine sürtmek, sebum kazanarak ellerdeki buruşukluğun daha hızlı geçmesini sağlar.
Elinizi temiz bir havluyla iyice nemini aldıktan sonra saç kurutma makinesine tutmak da oldukça hızlandırıcı bir yöntemdir. Bu sayede su daha hızlı ısınarak buharlaşır ve elleri terk eder.
Su içerisinde kalan ellerin buruşması olayının engellenmesi için dalgıçların kullandığı özel eldivenler bulunmaktadır. Eğer su içerisinde yaşanan bu durum sizi rahatsız ediyorsa dalış eldivenleri kullanarak buruşmanın başlamasının büyük ölçüde engellenebileceği unutulmamalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.