1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?

A+A-

Günümüzde çok yaygın bir şekilde görülen ve çok sayıda farklı çeşidi bulunan egzama hastalığı, dermatoloji uzmanları tarafından tanı ve tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Egzama, görülme sıklığına oranla kesin tedavi yöntemi bulunmayan hastalıklar içerisindeki yerini halen korumaktadır. Egzama hastalığı kalıtsal özellik gösterdiği gibi çevresel kaynaklı da görülebilmektedir. Burada esas olan semptomatik tedavinin haricinde egzamaya yol açan kaynağın bulunması ve buna yönelik tedavi uygulaması gerçekleştirilmesidir.

Egzama, kaşıntı, kabarıklık, kızarıklık olmak üzere çeşitli cilt problemlerini  tarif eden, diğer bir adının ise dermatit olduğu yaygın bir prevalansa sahip olan cilt hastalığıdır. Görülen , egzama tipleri çoğunlukla kuru, kaşıntılı özellik gösterip cilt üzerinde döküntülere yol açar. Egzama temelinde asla bulaşıcı değildir. Fakat birey kaşıma yoluyla egzamanın artış göstermesine yol açabilir.Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama neden olur?

Çok sayıda ve çok farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen bu rahatsızlığın, birden fazla tipi ve birden fazla belirtisi vardır. Bu sebeplerden en fazla karşılaşılan, alerji olup atopik dermatit adı verilmektedir.

Zehirli sarmaşık, parfüm ya da bazı antibiyotik ihtiva eden kremler, kozmetik malzemeleri, sabun gibi çok sayıdaki temizlik ürünleri ise temas egzamasına sebep olurlar.

Devamlı olarak kaşınan bireylerde, kaşımaya bağlı olarak egzema meydana gelebilir. çoğunlukla el üzerinde ve ayaklarda görülüp, nörodermatit  adını alır. Bunların dışında ise genetik sebepler yağlı cilt tiplerinde, saç diplerinde de egzema görülebilir. Egzema rahatsızlıkları cilt dokusunun altında sıvı toplaması söz konusudur. Kötü olan sağlık, stres, makyaj ürünleri de egzamaya yol açan sebepler içerisinde yer almaktadır.

Egzama başlangıcı nasıl olur?

Egzama ilk olarak deriyi tahriş edici kimyasalların deriye temasıyla birlikte deri üzerinde kızarıklık ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Kaşıntı cilt üzerinde yara açıcı ve rahatsız  edici hissiyat ortaya çıkartmaktadır. Bölgeyi kaşıdıkça deri üzerinde açılan yaralar sulanma ve iltihaplanma göstermektedir. Egzama bulunduğu bölge ya da bölgelerin dışında yayılım göstermez. Cilt dokusu kuruyunca ortaya çıkan egzama belirtileri daha da şiddetlenir ve kaşınma isteği gittikçe artış gösterir. Bu özellik de egzamayı diğer deri rahatsızlıklarından kalın bir çizgiyle ayırmaktadır. Egzama problemi vücudun her bölgesinde görülebilmektedir. Görüldüğü alan dışında farklı bölgelerde  çoğunlukla ortaya çıkmaz.
Egzama olan alanı kaşımakla cilt dokusunda meydana gelen deforme nedeniyle çatlaklar meydana gelir. Bu çatlakların içerisine yerleşen mikroorganizmalar iltihaplanmaya yol açar. İltihaplanma egzamanın olduğu alanın çevresine yayılmasında etki gösterir.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzama bulaşıcı karakter taşıyan bir rahatsızlık olmayıp daha çok alerjik özellik gösteren cilt reaksiyondur. Ancak çeşitli sebeplerle vücudun farklı noktalarında ki özellikle bu noktalar lenf yumrularının olduğu alanlar olmaktadır. Bu alanlarda hızla yayılabilir ya da iyileşmiş hastalık tekrardan nüks edebilir.

Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama Hastalığı nasıl geçer?

Egzama tehlikeli hastalıklar kategorisi içerisinde yer almaz. Fakat egzama sorunuyla birebir mücadele etmek zorunda kalan bireyler için egzama hayat kalitesini azaltan ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmektedir.

Egzama rahatsızlığında en önemli nokta teşhisin erken yapılmasıdır. Bu nedenle egzama belirtileri ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir dermatoloğa görünülmesi hem tedavisin hızı hem de seyri için önem arz eder.

Egzama hastalığının tedavisinde ilk olarak  uzman dermatolog tanı koymak için deri kazıntısı başa olmak üzere çeşitli laboratuvar tetkikleri ve kan testlerinin alınması ve sonuçlanmasını isteyebilir. Testler sonuçlanana kadar ise semptomların şiddetinin baskılanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilir.Bu sayede kaşıntı, yangı, acı hissinin önüne geçilmesi sağlanır. Tetkik sonuçlarına göre de etkene yönelik olan tedavi prosedürü hayata geçirilir.

Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama belirtileri oldukça belirgin olan vücudun sebebe yönelik vermiş olduğu reaksiyonlar bütünü olduğu için belirtiler de o derecede belirgindir. Egzama geçiren bir bireyde görülen belirtiler şu şekildedir:

  1. Deri üzerinde görülen kızarıklık, şişlik haricinde minik içleri su dolu olan kabarıklıklar,
  2. Cilt dokusu üzerinde ortaya çıkan şiddetli kaşıntı ile yanma hissi görülür.
  3. Bazı kişilerde kızarıklığın yanı sıra kepeklenme görülmeden yalnızca ufak bir kaşıntı ya da yanma hissi ortaya çıkar.
  4. İlk başlarda ortaya çıkan kepeklenme ve kabuklanmalar zamanla yerini kuruyup kalınlaşan deriye bırakır.
  5. Renk değişikliği haricinde deride farklı boyutlarda çatlamalar meydana çıkar.

Egzama Nasıl Geçer, Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzamaya sebep olan etkenler nelerdir?

Egzama çok farklı sebeplere bağlı olarak görülebilmektedir. Bu nedenle de tedavisinde net bir protokol bulunamamaktadır. Egzama neden olan ve sık görülen egzama kaynakları şu şekildedir;

  • Yanlış ilaç kullanımına bağlı olarak görülen egzama,
  • kimyasal malzemelere cilt temasından kaynaklı olarak görülen egzama( kozmetik ürünleri ve saç boyaları gibi),
  • Tekstil ürünlerinden kaynaklanan egzamalar,
  • Enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak görülen egzamalar,
  • Tüketilen gıdaların sebep olduğu egzamalar,
  • Güneş kaynaklı egzama,
  • Madenlerden kaynaklanan egzamalar.
  • Stres kaynaklı olarak görülen egzama.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.