Nedir?

Domain (Alan Adı) nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Türkçe’de anlamı “alan adı” olarak geçen domain kelimesi web sitelerinde kullanılmaktadır. Web sitelerinin internet üzerinde görülen isimlerini barındırırlar. İnternet dünyasında her sitenin kendine ait bir I.P. adresi bulunmaktadır. Bu adreslerin numaralandırılışı 77.79.71.107 şeklinde sıralanmaktadır. Burada bahsedilen esas durum ise server olarak bilinmektedir.

Bir kullanıcı kendi kişisel bilgisayarı üzerinden bir web sitesine bağlandığı zaman “router” ismi verilen yönlendirici sistem sayesinde çok uzun mesafelerde de başka sistemlerde kendisini bulabilmektedir. İnternet üzerinde gezindiğiniz zaman dilimleri içerisinde karşınıza çıkacak olan bilgiler sizin “tıklama” yaptığınız istekleriniz doğrultusunda ulaşmaktadır. Tüm bu anlatımlar dahi içerisinde bile her şey bir anda saniyeler süresince gerçekleşmektedir.

Domainler genellikle daha kısa ve basit bir mantık gerektiren objelerdir. Bir cep telefonunun rehberinde bulunan kişi listelerine benzetmek bunu doğal yollardan daha çabuk açıklayabilir. Örnek vermek gerekirse kendi akıllı cep telefonunuz baz alındığı takdirde sizin rehberinizde bulunan Ayşe adı ile kayıtlı halde bulunmuş bir telefon numarasının yer aldığını farz etmek en ideal yöntemlerden birisidir.

Siz Ayşe ile ne zaman görüşmek istediğiniz takdirde ger defasında Ayşe’nin numarasını yazmak yerine daha basit mantıklar kullanabilirsiniz. Bu şekilde yapılan aramalarda daha kolay yollarda tercih edilebilir. Yani buradaki en kısa yol mantığı domainin işleyişindeki mantık ile aynı kapılara çıkmak olmalarıdır.

Domain server denilen bu olay ile birlikte, her defasında sitenin numaralandırılışını arama çubuğuna yazmak yerine kendisine ait satın almış olduğu adı yazarak yine web sitesine bağlanmamız özellikle kullanıcılar için daha basite indirgenmiş zevkli bir ortam yaratma şansını da beraberinde getirir.

Domain (Alan Adı) Kaydı Nasıl Yapılır?

Domain alımları her defasında belli yerlerden üzerinden yapılabilir. Ancak Google’ın izin verdiği bazı kurallar çerçevesinde alıcı hiç bir zaman satın aldığı bir domain’e ömür boyu sahip olamaz. Bunun en doğal sebebi olarak ise global olarak internet dünyası ve piyasasında yer alan dev markaların para kazanma yöntemlerinden biri olarak buna yasak getirmeleridir.

Ülkemizde hizmet veren öne çıkan kayıt firmaları;

Godaddy.com

isimtescil.net

natro.com

ihs.com.tr

İnternet üzerinden domain satın alınacak sitelere girildiği takdirde gerekli işlemler yapıldıktan hemen sonra domain kiralama işlemi gerçekleştirilir. Kiralama işlemleri bunun yanında satın aldığınız site İngilizceyse “register” olarak, Türkçeyse “alan adı kaydı” olarak geçer.

Domain (Alan Adı) nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Son istatistiklere bakıldığında ise domain satın alan kitlenin yaklaşık yüzde yetmişinin kiralama işlemlerini yıllık olarak yaptıkları gözlemlenmektedir. İsteğe göre bu domain işlemleri 5 ya da 10 yıllık olarak da kullanıcının arzuladığı durumlara göre yapılabilmektedir.

Hosting (web barındırma) ne anlama gelir?

Barındırma hizmeti olarak bilinir. Türkçeleştirilmiş bir kelime olan “hosting”, barındırılan bir internet sitesi üzerinden yayımlanmaya çalışılan resimlerin, sayfaların ya da dökümanların açık halde başa bir bilgisayar içerisinde tutulması durumudur.

İnternet dünyası üzerinde çok hızlı bağlantı sistemi olabilen ve bunun yanında internet ortamı içerisinde bir sitede yayın yapabilmek adına özel üretim olan bazı bilgisayarlarda da kullanılabilir. İnternet kullanıcılarına özel olarak herkese aynı kaliteli hizmeti aynı anda verebilmek için pek çok dosya aktarımı yapılabilmektedir.

İşte bu nokta üzerinde bir web sitesine ait olan bilgilerin kullanıcıların erişim şartlarına sunan bilgisayarlara Web server (Web sunucusu anlamına gelir), verilerin yayına alınmadan önce saklanılması durumuna ise Web hosting (barındırma hizmeti anlamına gelir) denir.

Domain uzantıları neye göre belirlenir?

Domainlere ait olan uzantılar, sitelerin tamamen kuruluş amaçları göz önünde bulundurularak seçilmektedir. Bu tip özelleştirilmelerin yapılma koşulları ise şu şekildedir;

“.org” : Organizasyon ya da dernek siteleri için kullanılır.

“.mil” : Askeri tip kuruluşların siteleri için kullanılır.

“.com” : Ticari her türlü kuruluşun sitelerinde kullanılır.

“.edu” : Eğitim sektöründe kuruluşların sitelerinde kullanılır.

“.net” : Çalışma kapsamları internet dünyasında yer alan kuruluşların sitelerinde kullanılır.

“.gov.” : Devlet kurumlarının sitelerinde kullanılır.

“.ac.” : Bazı ülkelerin akademik kuruluşlarının sitelerinde kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu