
Doğumu Gecikenler Ne Yapmalı? Doğum Gecikmesi Nedenleri
Doğum gibi büyük bir heyecanın yanı sıra kendine has stresleri de barındıran durumlar karşısında akıllarda birçok soru işareti belirmektedir. Bu sorulardan biri olan doğum gecikmesi ve bu durum karşısında ne yapılması gerektiği konusu anne adaylarını her duruma karşı hazırlıklı olmaya iter. Siz de tarihi gecikmesine rağmen gerçekleşmeyen doğumun nedenleri ve bu durumda ne önerildiğini yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Geç Doğum Nedenleri Nelerdir?
Birçok farklı etmene bağlı olarak tarihi gelmesine rağmen gerçekleşmeyebilen doğum, bebeğin oksijensiz kalması ya da besin kaynaklarının azalması gibi hayati sonuçlar doğurabileceği için merak edilen bir konudur. Konuya haklim olmanın yanı sıra gerekli önlemleri almak adına geç doğum nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak anne adayları için faydalı ve rahatlatıcı olabilir.
Her on anneden üçünün karşılaştığı bir durum olan doğumun gecikmesinin nedenleri şu şekilde listelenebilir:
Tarihin Yanlış Hesaplanması
Uzmanlar hamileliğin son menstruasyonu takip eden 14. günden itibaren başladığını varsayarak doğum tarihini hesaplar. Ancak oldukça az sayıda bir kadın nüfusunun menstruasyon döngüyü tamamlaması tam 28 gün sürmektedir. Doğum en geç ne zaman olur sorusunu soran annelere, uzmanlar 28 gün üzerinden hesaplama yaparak yanıt vermekte, ancak bu da kesin tarih hakkında karışıklık yaşanmasına yol açabilmektedir.
İlk Kez Anne Olmak
Anneliği ilk kez tadacak olanlar için genelde hamilelik süresi 40 haftayı bulmaktadır. Çünkü ilk defa doğuma hazırlanan rahmin aşina olmadığı bu süreç karşısındaki adaptasyonu diğer gebeliklerdekine göre daha uzun sürmektedir.
İlk Defa Anne Olanlara Tavsiyeler, İlk Bebek için Öneriler yazımızda konuyla ilgili merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Endişe ve Stres
Çevresindeki anneliği tatmış olan kadınların kötü anılarını dinleyen anne adayları, bu senaryolar karşısında stres ve paniğe kapılabilir. Ancak yaşanan bu kaygı duygusu doğumun gecikmesinin nedenleri nelerdir sorusunun yanıtı olabilir. Bu nedenle hamilelikte gevşemenin önemi ön plana çıkmaktadır.
Progestin Takviyesi
Erken doğum ya da düşük yapma riskinden kurtulmak adına progestin hormonu takviyesi alan anneler için doğum tarihinde gecikmeler söz konusu olabilir.
Geç Doğumun Riskleri Nelerdir?
Doğum tarihinin geçmiş olması beraberinde anne ve bebek için bazı riskleri getirmekle birlikte geç doğumun sonuçları şu şekilde olabilmektedir:
- Bebeğin boyutunda meydana gelen artışa bağlı olarak sezaryen gerekliliği
- Amniyotik sıvıda azalmaya bağlı olarak plasentada aşınma ve bebeğe yeterli hava ve besinlerin taşınamaması
- Bebeğin kalp hızında anormalilere bağlı olarak fetal problemler
- Bebeğin ilk dışkısını (mekonyum) rahimde yapması ve mekonyumun aspire edilmesi zorunluluğu
- Ölü doğum ( doğumun gecikmeye bağlı ölümle sonuçlanması oldukça nadir bir durum olmakla birlikte 42. haftaya girilmesiyle risk artmaktadır)
Doğum Gecikirse Ne Yapılır?
Hamileliğin 40. haftasının sona ermesiyle birlikte anne ve fetüs için herhangi bir komplikasyon meydana gelip gelmediğinin kontrol edilmesi zorunlu bir hal alır. Ancak bu kontroller neticesinde doktorun alacağı karara bağlı olarak doğum sürecini harekete geçirme yöntemleri kullanılarak zorla doğum yaptırılması gerekebilir.
Eğer gebeliğin 42. haftasına yaklaşılıyorsa ve hala doğum için herhangi bir belirti yoksa doktorun talep edebileceği yöntemlerden bazıları vajinaya kasılma sağlamak için prostaglandinler yerleştirmek ya da kasılmaları düzenlemek için oksitosin vermektir.
Kadınların büyük çoğunluğunun son adet gününü hatırlamamasından dolayı tam olarak gebeliğin hangi günde doğumla sonuçlanacağına karar vermek ve bu uygulamalara kesin gözüyle bakmak pek mümkün olmamaktadır. Yani bu bakış açısıyla bakıldığında hamileliğin 40. haftasında olmanıza rağmen doğumun gerçekleşmemiş olması hemen geciken doğum telaşına yol açmamalı, yanlış hesaplama ihtimalinin ne derece yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.