
Böbrek sorunu olanların özel bir makine aracılığıyla fazla sıvıyı atmasına yardımcı olan diyaliz makinesi kanı temizleyen ve bu yönüyle hayati öneme sahip olan bir cihazdır. Böbreklerinin en az %80 oranında işlevlerini yerine getiremediği kişilerde uygulanan bu yöntem hakkındaki detaylı bilgiler yazımızın devamındadır.
Diyaliz yan etkileri cilt üzerinde de kendini göstermekte olup bunun nedeni bünyede fazla potasyumun depolanmasıdır. Bacaklarda kramp girmesi de kanın ani temizliğinin yarattığı hislerdendir. Bu şikayetlere sahip kişilerin doktorunun verdiği önerileri mutlaka uygulaması gerekmektedir.
Diyaliz Çeşitleri Nelerdir?
Böbrek yetmezliğinin ne derecede ilerlemiş olduğuna göre diyaliz türleri çeşitlilik gösterir. Hemodiyaliz ve peritoneal diyaliz olarak iki genel türü olan bu uygulamada hangi türün kişi için avantajlı olduğuna birtakım değerlendirmelerle karar verilir. Kişinin minimum yan etki, maksimum fayda gördüğü uygulama çeşidi seçilirken hemodiyalizin uzun süren ve hafta içinde birden fazla seans gerektiren bir uygulama olması göz önünde bulundurulur.
Bir diğer çeşit olan peritoneal diyalizse kullanılan cihazların daha az yer tutması bakımından evde uygulanması daha kolay bir türdür. Her iki diyaliz uygulama yönteminde de vücudun potasyum oranına çok dikkat etmek, doktorun böbrekleri temizlemek için yardımcı olacak diyetine harfiyen uymak gereklidir.