Kadın

Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Her Şey

Gebelik oluşumunda kadınların %2’sinde dış gebelik durumu görülmektedir. Dış gebelikte, hamilelik belirtilerinden bazıları görülmektedir. Ancak bu durum anne için hayati risk taşımaktadır. Peki Dış gebelik nedir? Dış gebelik belirtileri ve tedavisi hakkında her şey bu yazımızda…

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, embriyonun rahim dışına yerleşmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum anne için çok risklidir. Gebeliğin rahim dışında başlaması sonucu kanama meydana gelebilir. Bu durumda doğum gerçekleşmemektedir. Genellikle dış gebelik durumu fallop tüpünde oluşmaktadır. Bu durum, tubal gebelik şeklinde de isimlendirilir. Ancak fallop tüpü, rahim içerisinde oluşan embriyonun büyüme aşamasında tutulması için gereklidir. Ortalama 50 kadından 1’inde, embriyonun rahim dışına yerleşmesiyle, dış gebelik durumu görülmektedir.  Kadınlarda kısırlık nedenlerinden biri de dış gebeliktir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Embriyonun rahim içerisinde değilde, rahim dışında oluşması sonucu oluşan dış gebelik durumunda, kişi normal hamilelik süresi boyunca oluşan belirtileri yaşamaktadır. Ancak bu belirtiler anne adayının, dış gebelik yaşayıp yaşamadığı hakkında net bir yanıt vermez. Çünkü dış gebelikte bu belirtilerin yanında, daha ciddi durumlar görülmektedir. Dış gebelik durumunda kişide görülen belirtiler şunlardır;

  • Karın, omuz ve boyun bölgelerinde şiddetli ağrılar görülmektedir. Bu ağrıların şiddetinde azalma ve artma görülebilir.
  • Kişide baş dönmesi ve mide bulantısının yanında bayılma da görülmektedir.
  • Kişi kendini çok bitkin hisseder.
  • Vajinal kanama görülür.

Eğer bu belirtiler görülüyorsa ve kanama 3 dakikadan fazlaysa, acilen doktora gidilmesi gerekmektedir. Çünkü dış gebelikte anne adayının hayati riski de bulunmaktadır. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış gebelik tedavisinde cerrahi veya ilaç tedavisi olmak üzere çeşitli uygulamalar mevcuttur. Ancak hastalara sıklıkla uygulanan 2 yöntem mevcuttur, bunlar;

  1. Dış gebelik oluşumu kesinleştiği zaman,  tedavi uygulamasına geçilmektedir. Genellikle cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bir çok yöntem olmasına rağmen, çoğunlukla laparoskopik yöntem tercih edilmektedir. Bu operasyonun diğerlerine göre avantajları çoktur. Bu nedenle hastanın sağlığı açısından öncelikli olarak tercih edilmektedir. Laparoskopik yöntemde, diğer yöntemlere göre yara boyu çok daha küçüktür. Bu sayede iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşmektedir. Bu yöntemde, dış gebelik sonlandırılarak, fallop tüpü onarılır.
  2. Dış gebelik tedavisinde, cerrahi müdahaleden farklı olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak ilaç tedavisinin uygulanabilmesi için, embriyonun durumu ve hormon değerlerinin düzenli olması gerekmektedir.

Dış gebelikte, fallop tüpünde yırtılma ya da gerilme sonucu kanama başladıysa, kanamanın kontrol altına alınması ve durdurulması için acil ameliyat gerekmektedir. Ameliyat esnasında, hamileliğin durumu göz önüne alınarak, fallop tüpünü tedavi etmek için metotreksat verilebilir.

[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]
  • www.medicalpark.com.tr
  • www.bbc.com[/su_spoiler] [/su_accordion]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu