
Diş apsesi nasıl geçer?
Diş apsesi nedir?
Diş etlerinde ve diş köklerinde meydana gelen iltihaplı enfeksiyon durumlarında diş apsesi adı verilmektedir. Cinsiyet yaza yaş ayrımı olmaksızın her insanda meydana gelebilir. Apse durumu genellikle belirtileri ile kendini belli etmektedir. Yemek yerken ve sıvı tüketirken meydana gelen hassasiyet ve ağrı durumu, yemeği çiğnerken zorlanma ve dişin dibinde kendini gösteren acı hissi, ağız ve vücuttaki ateş yükselmesi, boyun ve boğaz bölgelerinde meydana gelen şişlikler diş apsesinin belirtileri olmaktadır.
Diş apsesinin oluşma nedenleri nelerdir?
İki farklı apse türü gözlemlenebilir. Bunlardan bir tanesi diş kökünde meydana gelen apse diğeri ise diş eti ve diş arasında meydana gelmiş olan apse durumudur. Her iki apse durumunda diş kaybına ve şiddetli ağrılara sebep olabilir. Diş apsesi genellikle ağız bakımının yetersiz olması kaynaklı olarak meydana gelebilir. Diş çürümesi pek çok insanın başına gelebilen bir durumdur. Dişin çürümesi önemli bir olay değildir. Asıl önemli olan çürümüş olan dışı zamanında müdahale edilip tedavisinin yapılmasıdır. Aksi takdir de tedavisi yapılmayan diş çürükleri diş apsesini de beraberinde getirecektir. Çekilen ağrılardan sonra diş kaybının yaşanması da mümkündür. Diş çürümesinin dışında ağız temizliğinin yeterli şekilde yapılmaması da diş apsesine neden olur. Çünkü dişlerin arasında yemek kalıntıları kalabilir. Bu kalan yemek kalıntıları temizlenmez ise burada mikroplar daha hızlı oluşarak diş apsesine neden olur. Diş apsesi ağrı ile kendini belli edecek gibi dışarıdan şişkinliğe ile de gözle görülebilir. Fakat diş doktoruna başvurduğunuz da çekilen röntgen ile de diş apsesinin tam olarak gözükmesi mümkündür.
Diş apsesi nasıl geçer?
Diş apsesi durumunda diş doktorunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır. Fakat doktora gidene kadar kendinizde bir takım bakımlar ile apseli olan dişinizi rahatlatabilirsiniz. Diş apsesi durumu yaşadığınız da diş bakımınızı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Günlük temizliğinizi yaparken sadece diş fırçalama ile kalmayarak diş ipi de kullanabilirsiniz. Çünkü bu şekilde diş arasında daha az yemek kalıntısı kalmasını sağlayarak bakteri oluşması için ortamı temizlemiş olursunuz. Diş apsesi de bir enfeksiyon ve iltihap durumu olduğu için bol sıvı tüketimine dikkat ede bilirsiniz. Çünkü her hastalıkta enfeksiyon durumunda bol sıvı tüketimi önerilmektedir. Bu durum diş apsesi için de geçerlidir. Yemek yerken apse yapmış olan dişinizi kullanmak yerine diğer tarafınızı kullanabilirsiniz. Çünkü apseli dişinizi zorlamak daha şiddetli ağrılar yaşamanıza sebep olabilir. Hem ağız temizliğiniz için hem de hepsi ağrılarınızı azaltmak için gün içerisinde 3-4 kez ağzınızı gargara yapabilirsiniz. Diş apseniz sürekli devam ediyor ise doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar dışında ilaç kullanmanız zararlı olabilir. Bu nedenle doktorunuzun yazmış olduğu ilaçlar ile diş apsenizi tedavi edebilirsiniz.