Sağlık

Dilde Çıkan Yara Neden Olur, Nasıl Geçer?

Dilde beliren acılı bir durum olan yaralar karşısında gündelik yaşamda herhangi bir şey yeme içme ve hatta konuşma dahi esnasında kişi rahatsızlık hissetmekte, bu nedenle dilde çıkan yara için çözüm arayışına girilmektedir. Dilde beliren enfeksiyon, tümör ya da toksik madde birikmesi gibi pek çok farklı durum karşısında yanma ve tat duyusunda bozulma gibi belirtilerle birlikte gelen dil yarası için nedenlerinden tedavisine kadar tüm detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Dilde Neden Yara Çıkar?

Farklı hastalıkların kendini belli etmede bir araç olarak oluşturduğu, yani aslında tek başına bir hastalık olmayıp bir semptom olan dil yarası nedenleri arasında farklı maddeler yer almaktadır. Bazen dilde ısırma sonucunda oluşan mikro yırtıklar ya da diş çürükleri gibi basit nedenlerle bazen de ağız için kanseri ya da enfeksiyonu gibi ciddi nedenlerle yara çıktığı görülür. Durumun nedeninin tespiti ardından önemli bir sorun olduğundan bu yaralar için acil tıbbi müdahale gerekmektedir.

Dilde mantar, bakteri ya da virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar karşısında yara çıkması oldukça sık karşılaşılan ve dilin kendi yapısı gereği yatkın olduğu bir durumdur. Dilde enfeksiyon yalnızca yarayla değil, renk değişimi, şişlik ve acı duyma gibi belirtilerle birlikte kendini gösterir.

  • Sürekli olarak baharatlı yiyecekler tüketmek
  • Tütün ve alkol kullanmak
  • Fazla sıcak ya da fazla soğuk yiyecek içecekler tüketmek

diğer ortadan kaldırılabilir dilde yara çıkması nedenleri arasındadır.

Dilde Çıkan Yaralar Neyin Habercisi?

Dilde çıkan yaralar için çözüm geliştirmeden önce bu sorunun altında yatan nedenin tespit edilmesi ve daha ciddi bir nedenden ileri geliyorsa bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Dil yarası genelde tek başına belirmeyip beraberinde başka semptomları taşımakta, dil yarasına eşlik eden bu şikayetler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Dilde şişme
  • Dil renginde solgunluk
  • Çiğneme, yutkunma ve yutmada zorluk
  • Kötü ağız kokusu
  • Yanma hissi
  • Kabarcıklar
  • Aşırı tükürük üretmek
  • Boğaz ya da bağ ağrısı
  • İştahta azalma
  • Ağız içinde kızarıklıklar

Dilde Çıkan Yara Neden Olur, Nasıl Geçer?

Tüm bunların her biri farklı bir nedenden ileri gelen semptomlar olup, hayati bir sorun olup olmadığını kontrol etmek amacıyla şüphe halinde direkt olarak ve zaman kaybetmeden uzman bir doktora danışılmalıdır. Durumun hayati önem arz ettiğine dair bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Baygınlık geçirme, bilinçte gün içinde kayıplar
  • Kanlı öksürük
  • Yutkunma güçlüğü
  • Ateşin yükselmesi
  • Midede bulantı ve kusma
  • Yüz, dil ya da dudaklarda ani değişimler
  • Dudak ya da tırnaklarda mavileşme
  • Nefes darlığı, nefes alırken anormal sesler çıkarma
  • Dilde ısı artışıyla birlikte kızarma

Dilde Çıkan Yara için Bitkisel Çözüm

Dil yarasının nedenleri her zaman ciddi nedenlerden ileri gelmemekte, hatta çoğu zaman dili ısırma, dişlerde çürük, baharatlı beslenme sonucu tahriş gibi basit nedenlerden ileri gelmektedir. Bu gibi durumlarda dil yarası için çözüm geliştirmek ve tamamen doğal yollarla yaranın yarattığı olumsuz etkilerden kurtulmak mümkündür.

Dil Yarası için Aloe Vera

Sahip olduğu hücre yenileyici özelliği sayesinde cildin yanı sıra dil üzerinde de kullanılabilen aloe vera, iltihap önleyici ve ağrı azaltıcı etkileriyle şikayetlerinize son verebilir.

Bir aloe vera bitkisinin içerisinde bulunan jeli çıkarıp dil üzerindeki yaraya direkt uygulamak ve bu uygulamayı gün içinde birkaç defa tekrarlamak dil yarası için bitkisel çözüm arayanlara yeterli olacaktır.

Aloe vera jeli rahatsızlık veriyorsa günde 3 ila 4 defa olmak kaydıyla aloe vera suyunu gargara olarak kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Dil Yarası için Meyan Kökü

İltihaplardan etkilenen bölgede rahatlatıcı etki gösteren bir bitki olan meyan kökü, toz olarak kullanılabilir olması sayesinde pratik bir hal almaktadır.

1 çay kaşığı toz formundaki meyan kökünü suyla macun kıvamına gelene kadar karıştırdıktan sonra pamuk yardımıyla yara üzerine uygulamak ve birkaç dakika beklemenin ardından iyice durulamak ağız içinde istenen antiseptik ortamın yaratılmasına yardımcı olacaktır.

Diğer yöntemler gibi meyan kökü uygulamasını da gün içinde ihtiyaca göre tekrarlamak faydalı olacaktır.

Meyan kökü gibi antibiyotik bitkiler hakkında bilgi sahibi olmak için En Güçlü Doğal Antibiyotikler Nelerdir? yazımıza göz atmayı unutmayın.

Dil Yarası için Tuz

Antiseptik ürünler içerisinde en doğal ve en kolay bulunanı olan tuz, yara iyileştirmede etkili bir yöntemdir. Olası enfeksiyonları da engelleyecek olan tuzu dil üzerinde çıkan yara için kullanmak istiyorsanız 1 çorba kaşığı tuz ve 1 bardak suyu karıştırıp ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz.

Etkileri artırmak adına deniz tuzu kullanabilir, bu sayede deniz suyunun faydaları ile yaranın daha da hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Biraz acılı bir yöntem olsa da tuzu sulandırmadan direkt uygulamak da iyileşme ve koruma için etkilidir.

Dil Yarası için Kabartma Tozu

İltihabı dindirmek için kullanabileceğimiz kabartma tozunu bir macun gibi kullanarak kısa sürede dilde çıkan yaralar için çözüm bulabilirsiniz.

Yarım çay kaşığı kabartma tozunu su ile macun kıvamını elde edene kadar karıştırdıktan sonra yaralı bölge üzerine uygulayıp yaklaşık 1 dakika boyunca yıkamadan beklemeniz yeterli olacaktır.

Dilerseniz karışımın etkilerini artırmak için kabartma tozu eklediğiniz bir bardak su ile ağız gargarası yapabilirsiniz.

Bu yöntemleri şikayetinizden kurtulana dek günde 3 defa uygulamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu