Sağlık

Diastasis Rekti Nedir? Türleri, Sonuçları ve Tedavisiyle Diastasis Rekti Hastalığı

Karın kaslarının birlikte koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan yapıların, kasların olması gereken gergin yapısını kaybetmesiyle birlikte hasara uğramasıyla meydana gelen duruma diastasis rekti adı verilir. Abdominal ayrılma ya da kadın yarılması gibi farklı isimlerle duyabileceğiniz bu sorun hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Diastasis Rekti Nedir? Türleri, Sonuçları ve Tedavisiyle Diastasis Rekti Hastalığı

Diastasis Rekti Nedir?

Karın yani abdominal bölgede vücudun uygun duruşunu ve gövde dikliğini koruyan iki farklı yöne uzanmış kas grupları bulunur. Rektus kasları ya da abdominal kaslar olarak adlandırılan bu yapılar kollajen ve lif yapısında bir bağ olan linea alba sayesinde bir arada çalışmaya devam ederler.

Kasların herhangi bir hareketi çıkarmak adına kasıldığında beliren gerginliğin yetersiz kalması halinde linea albada kopukluklar meydana gelir ve bu duruma diastasiz rekti adı verilir.

Diastasis Rektinin Türleri Nelerdir?

Diastasis rekti, hamilelikte sık görülen hastalıklar arasında yer almakta, çünkü normal bir süreç olarak karın kısmı 7 ila 35 cm. aralığında genişleyen anne adayı için abdominal kasları bir araya getiren yapıların bozulması oldukça doğal olmaktadır. Bunun haricinde yaşanan vakalara bakıldığında diastasis rekti türleri şu şekilde olabilmektedir.

Anatomik Diastasis Rekti: Yanlış fiziksel aktivitelere bağlı olarak karın bölgesindeki kaslarda meydana gelen herhangi bir yırtılma anatomik bir sorun olarak sınıflandırılır ve neticesinde bağırsak çevresinde şişkinlik gözlemlenir.

Fonksiyonel Diastasis Rekti: Abdominal kasların hasarında bir diğer tür, fonksiyonel sınıfta yer almakta olup bu yırtılma vakalarında yırtığın oluştuğu bölge dokunmayı dahi can yakıcı kılan ve cerrahi işlem gerektirecek kadar ciddi tablolarla karşılaşılır.

Diastasis Rekti Nedir? Türleri, Sonuçları ve Tedavisiyle Diastasis Rekti Hastalığı

Diastasis Rektinin Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Hamilelikte karın ayrılması sorununa bağlı olarak gelişebilecek durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • İç organların arasındaki bağlarda zorlanma
  • Sindirimde zayıflama
  • Karın bölgesinde ağırlık ve yanma hissi
  • Pelvik taban kaslarında zayıflık ve ağrı
  • İdrarını tutamama
  • Egzersizle artış gösteren şişlik
  • Sırt ağrıları

Bu belirtiler çerçevesinde kişinin tedavi amacıyla şüpheli durumlarda çekinmeden doktora başvurması gerekmektedir.

Diastasis Rekti için Çözüm Önerileri Nelerdir?

Diastasis rektinin meydana gelmesiyle birlikte ne yazık ki kasların iyileşmesi halinde dahi kendi kendine eski gücünü kazanması mümkün olmamakta, etkin bir tedavi için kaslara yönelik çalışmalara özen göstermek gerekmektedir. Diastasis rekti tedavisi boyunca uygulanabilecek öneriler şu şekildedir:

Diastasis Rekti için Egzersiz

Karın bölgesinde basıncı artırdığını bildiğimiz eğilme hareketini yapmaktan kaçınarak işe başlıyoruz. Ayrıca yataktan kalkma esnasında ani hareketlerden kaçınmalı, bunun yerine bir tarafı destekleyip diğer taraftan güç alarak kalkmalısınız.

Rektus kasları dendiğini belirttiğimiz ve asıl hasarlanan bölgeler için şekillendirici egzersizler yapılmalı ancak egzersiz programı belirlenirken mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Diastasis Rekti için Splint Kullanımı

Diastasis Rekti Nedir? Türleri, Sonuçları ve Tedavisiyle Diastasis Rekti Hastalığı

Rektus kaslarında meydana gelen hasarlar karşısında bel ve karın bölgesini destekleme amaçlı kullanılan ve medikal markaların farklı şekillerde ürettiği splintlerden yardım alabilirsiniz. Ancak yalnızca yoğun ağrı durumunda ve uzmanlar gerekli gördükçe kullanılması gereken splintler, gereksiz ve sık kullanıldığında gövde kaslarında zayıflamaya yol açarak tedavisi amaçlanan semptomları daha da ağırlaştırabilir.

Diastasis Rekti için Beslenme

Öncelikli olarak var olan hazımsızlık ve kabızlık sorunlarını çözerek karın kaslarına ve pelvik taban kaslarına binen yükün azaltılması, gereksiz gerginliğin önlenmesi gerekmekte, bu durum hamilelerde daha da ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla lifli ve prebiyotik besinler tüketilmesi uygun olacaktır.

Karında ayrılma sorununa ait belirtilerin ilerlemesi ve tablonun ciddileşmesiyle birlikte uygulanabilen alternatifler şu şekildedir:

  1. Karın bölgesi için cerrahi operasyon
  2. Elektrostimülasyon cihazları
  3. Fizyoterapi yöntemleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu