Sağlık

Dehidrasyon

Dehidrasyon, vücudunuzun normal işlevlerini yerine getiremeyecek kadar susuz kaldığı bir durumdur. Yani vücudunuz aldığında daha fazla sıvıyı kaybetmiştir. Kaybettiğiniz sıvı miktarını vücudunuza alamazsanız susuz kalırsınız. Herkes bu durumu hayat içinde birçok kez yaşamıştır ancak bu durum özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar için tehlikelidir.

Küçük çocuklarda dehidrayonun en yaygın nedeni hastalık durumlarında görülen şiddetli ishal ve kusmadır. Yaşlı insanlardın vücutlarında doğal olarak daha az su vardır ve dehidrasyon riskini artıran ilaçlar kullanıyor olabilirler. Bu, akciğerleri veya mesaneyi etkileyen enfeksiyonlar gibi küçük hastalıkların bile yaşlılarda dehidratasyona neden olabileceği anlamına gelir.

Dehidrasyon, sıcak havalarda yeteri kadar su içmemeniz durumunda da her yaştan insanı tehdit eden bir durumdur ve özellikle egzersiz yapıyorsanız bu konuya çok dikkat etmeniz gerekir.  Genellikle istiyacınız olandan biraz daha fazla su tüketerek hafif ila orta derecede dehidrasyonu tersine çevirebilirsiniz, ancak şiddetli dehidrasyon acil tıbbi tedavi gerektirmektedir.

Dehidrasyonun Belirtileri Nelerdir?

Susama her zaman vücudun su ihtiyacının erken bir göstergesi olmayabilir. Birçok insan, özellikle yaşlılar, tamemen susuz hale gelene kadar susuzluk hissetmez. Bu nedenle sıcak havalarda, egzersiz yaptığınız zamanlarda veya hasta olduğunuzda su alımını arttırmak çok önemlidir. Susuzluğun belirtileri ve semptomları da yaşa göre farklılık gösterebilir.

Bebek veya çocuklarda:

  • Ağız ve dil kuruluğu
  • Ağlarken gözyaşı oluşmaması
  • Üç saat boyunca bezini ıslatmaması ya da tuvalete gitmemesi
  • Kuru gözler, yanaklar
  • Agresiflik ya da sinirlilik

Yetişkinlerde:

  • Aşırı susuzluk hissi
  • Daha az idrara çıkma
  • Koyu renkli idrar
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Kafa karışıklığı

Dehidrasyon

Dehidrasyonun Nedenleri Nelerdir?

Bazen basit nedenlerle dehidrasyon meydana gelir. Meşgul olduğunuz ya da unuttuğunuz için yeterince su içmediğiniz durumlarda, hastalandığınızda vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğunda, seyahat ederken, yürüyüş yaparken veya kamp yaparken güvenli içme suyuna erişiminizin olmadığı durumlarda dehidrasyona maruz kalabilirsiniz. Su alımını artırdığınızda bu durumu düzeltebilirsiniz.

Aniden ve şiddetli ortaya çıkan ishal, kusma gibi akut enfeksiyonlarda, kısa sürede çok büyük miktarda su ve elektrolit kaybına neden olabilir. İshal ile birlikte kusma varsa, daha fazla sıvı ve mineral kaybedersiniz.

Genel olarak ateşiniz yükseldikçe, daha fazla susuzluk hissedersiniz. İshal ve kusmaya ek olarak ateşiniz de varsa, durum daha da kötüleşir.

Aşırı terleme nedeniyle normalden çok daha fazla su kaybedersiniz. Sıcak, nemli hava, terlediğiniz miktarı ve kaybettiğiniz sıvı miktarını artırır.

Aşırı idrara çıkma, tanı konmamış veya kontrolsüz diyabet nedeniyle olabilir. Diüretikler (idrar söktürücü) ve bazı tansiyon ilaçları gibi ilaçlar da genellikle daha fazla idrara çıkmanıza neden olduğu için, dehidrasyona yol açabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu