Ekonomi

Dash (DASH) Nedir, Nasıl Alınır?

Aralık 2016 sonunda Bitcoin 1000 dolar seviyesini geçtiğinde kripto para yatırımları da hiç olmadığı kadar hız kazandı. 2016 yılının sonunda kripto para pazarı 17 milyar dolara ulaşırken, şimdi ise 150 milyar dolar civarlarında ve sadece aylar içinde yüzde 500’lük bir büyüme söz konusu.

Nasıl ki internet zamanında bilgiyi ve içeriği merkezi platformlardan çıkardı, şu anda aynı durum para birimleri için de geçerli. Bitcoin’in blok zinciri teknolojisi merkezi olmayan paralar yaratırken, diğer altcoinler de bunun üzerine koyarak ilerliyor. Son dönemin popüler altcoinlerinden birisi olan Dash da bunların arasında. Peki Dash nedir? Dash nasıl alınır?

Dash (DASH) Nedir, Nasıl Alınır?

Dash Nedir?

Daha çok bir geliştirme platformu olan Ethereum ya da Stratis gibi kripto projelerinin aksine Dash biraz daha farklı. Kendini eşler arası (peer-to-peer) merkezi olmayan bir elektronik para birimi olarak tanımlayan Dash, günümüzde kullanılan dolar, euro ya da Türk Lirası gibi gerçek para birimlerinin yerine geçmek niyetinde.

Bitcoin’in çekirdek kodları üzerine inşa edilen ve yeni özellikler (gizlilik ve hızlı işlemler gibi) eklenen Dash, yine BTC’ye benzer şekilde açık kaynak kodlu ve kendi blok zincirine, topluluğuna sahip. Fakat BTC’nin aksine en dikkat çeken yanı işlem ücretlerinin çok düşük olması.

Dash Ne Zaman ve Neden Yaratıldı?

Dash 4 yıl önce 18 Ocak 2014 tarihinde Evan Duffield tarafından yaratıldı. Orijinal olarak Xcoin (XCO) adıyla çıkan platformun ismi Şubat 2014’te Darkcoin olarak değiştirildi. 25 Mart 2015’te ise son ismi olan Dash’e güncellendi.

Evan Duffield 2010 yılında Bitcoin ile tanışmış ve bu teknolojiden etkilenmişti. Fakat kısa süre sonra Bitcoin’in yeteri kadar gizlilik ve hız sağlamadığını fark etti. Bitcoin’i daha anonim hâle getirmek için çok fazla fikri vardı fakat bunu yapmasına Bitcoin geliştiricilerinin izin vermeyeceğini biliyordu.

Dolayısıyla Bitcoin’den vazgeçerek onun temel kodlarını kullandı ve bugün Dash olarak bilinen kripto para birimini yarattı.

Dash (DASH) Nedir, Nasıl Alınır?

Dash Tedarik Zinciri ve Piyasa Payı

Dash toplamda 18 milyon adet coin’e sahip olacak ve şu anda 7.4 milyon coin sirkülasyon içinde. 18 milyona ise 2300 yılında ulaşacağı düşünülüyor, yani hiçbirimiz buna şahit olamayacak. Dash’in blok ödülleri her yıl yüzde 7.1 azalırken, ortalama madencilik – kazı süresi ise 2.5 dakika. Yani bu yönüyle Bitcoin’den 4 kat daha hızlı.

Dash’in şu anda piyasa değeri 1.5 milyar dolara ulaşmış vaziyette ve en değerli ilk 10 kripto para birimi arasında yer alıyor.

Nasıl Dash Alınır?

Dash (DASH) almanın en kolay yolu şüphesiz Changelly üzerinden takas etmek. Changelly’de çok sayıda kripto para biriminin takası mevcutken, tek ihtiyacınız olan şey ise Dash alımında kullanacağınız Dash adresi ve takas için BTC ya da LTC.

Eğer Changelly kullanmak istemiyorsanız diğer Dash alabileceğiniz uygun kripto borsaları şu şekilde:

  • Bitfinex
  • CEX.io
  • Kraken
  • HitBTC
  • Bittrex
  • Coinpult
  • Livecoin

Dash (DASH) Nedir, Nasıl Alınır?

Dash Teknolojisi

Peki Dash’i özel hâle getiren yanları neler, arkasında nasıl bir teknoloji var?

Gizli Gönderim – Dash sizin paranızı gönderirken birkaç diğer işlemle karıştırıyor ve böylece tespit etmek zorlaşıyor. Gönderimlerin tamamen gizli şekilde gerçekleştiği servis böylece kullanıcıların güvenliğini de sağlıyor.

Anında Gönderim – Dash işlemlerinizi 1.5 saniye içinde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Masternodes – Bitcoin’in aksine Dash’te her bir düğüm (node) eşit değil. Dash’in özel node’larına Masternodes adı veriliyor ve çok daha hızlı gönderim yapabiliyorlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu