
Cushing Sendromu Nedir? Cushing sendromu Belirtileri Ve Tedavisi
Kortizon hormon seviyesi normalden yüksek seviyelerde olduğunda, Cushing sendromu ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir ilaç kullanımı sonucunda da görülebilen bir durumdur. Çok nadir rastlanan bu sorunun nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Cushing Sendromu Nedir?
Temelde kortizol hormonu yüksekliği sonucu görülen bu durum, kimi zaman hiperkortizolizm olarak da adlandırılmaktadır. Minimum 20 maksimum 50 yaş aralığında görülebilmektedir. Kadınlarda görülme oranı erkeklere kıyasla 3 kat daha yüksektir. Kandaki kortizon miktarının artışı kimi zaman bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak da değişim gösterebilmektedir.
Cushing Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Cushing sendromu tedavisinde asıl amaç, kortizon seviyesinin normal değerlere indirilmesidir. Ancak, hastalık sonucu görülen obezite, organların işleyişinde aksaklıklar, tümör oluşumu gibi durumlar meydana gelmesine bağlı olarak, tedavide farklılık görülebilmektedir.
- Tümör oluşumu durumunda, testler yapılarak tümörün cinsi belirlenmektedir. Gerekli görünen durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
- Kemoterapi tedavisi bazı durumlarda gerekebilmektedir.
- Obezite durumunda, kişiye özel zayıflama programları yapılmaktadır.
- Bu sendrom, kullanılan ilacın yan etkisi sonucu meydana geldiyse, ilaç alımının doktor kontrolünde kesilmesi gerekmektedir.
Cushing sendromu durumu, çeşitli hastalıkları tetiklediği için erken müdahale oldukça önem taşımaktadır. Herhangi bir belirti görüldüğünde en yakın hastaneye gidilmesi kişinin sağlığı açısından önem arz etmektedir.
[su_accordion][su_spoiler title="KAYNAKLAR" open="no" style="default" icon="plus" anchor="Kaynaklar" class=""]
- www.medikalakademi.com
- www.medicalpark.com[/su_spoiler] [/su_accordion]
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.