1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. CRP Değeri Ne Anlama Gelir? CRP Yüksekliği ve Tehlikesi Nedir?
CRP Değeri Ne Anlama Gelir? CRP Yüksekliği ve Tehlikesi Nedir?

CRP Değeri Ne Anlama Gelir? CRP Yüksekliği ve Tehlikesi Nedir?

A+A-

Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen iltihaplanma halinde karaciğer tarafından salgılanan bir tür protein olan CRP yani creaktif protein, enfeksiyonları belirlemede önem taşır. Doktorların tanı koymasında önemli bir bulgu olarak kullandığı CRP yüksekliği ve bu durumun tehlikesi hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

İdeal CRP Değeri Kaç Olmalıdır?

Pek çok kan değerinde olduğu gibi ideal CRP değeri hastaneden hastaneye, klinikten kliniğe farklı görülebilir. Ancak minimal ölçüde değişkenlik gösteren bu değerin pek çok alanda ideal ölçüsü yetişkinlerde 1 litre kanda 0 - 0.5 mg. olarak kabul edilmektedir.

CRP Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Kanda CRP yüksekliği tespit edilmesinin farklı nedenleri olabilmekte, ancak hepsi bir şekilde iltihaplanmayı işaret etmektedir. CRP değerinin normal sınırların üzerinde olmasının yaygın nedenleri şu şekildedir:

Kalp Rahatsızlıkları

Kalp damar hastalıklarına bağlı olarak kandaki miktarı artış gösterebilen CRP, kronik hastalıklarda her daim sınırların dışında seyreder. Ölçülen CRP değeri litre başına;

  • 0,5-1 mg. aralığındaysa düşük risk,
  • 1-3 mg.  aralığındaysa orta derece risk,
  • 3'ten fazlaysa yüksek derecede risk

olduğu değerlendirilir.

10 miligramı geçen CRP değeriyse kalp krizi ya da damar tıkanmasına bağlı felç gibi ani ve ölümcül durumları ifade etmektedir.

Yaşam Tarzı ve Alışkanlıklar

Çevresel kirliliğe maruz kalmak, hazır yiyecekler tüketmek, stresli yaşam, sigara ve alkol tüketimi, uzun süreli hareketsizlik gibi birtakım etmenler vücutta enfeksiyon tepkisi yaratarak karaciğerin CRP salınımını arttırmaktadır.

Romatizmal Hastalıklar

Ateşin artmasına yol açan ve genelde çocuklarda boğaz enfeksiyonu şeklinde görülen romatizmal ateş rahatsızlığı karşısında şişkinlik, kızarıklık ve acı gibi belirtiler görülür. Bu durum karşısında CRP yükselmesi oldukça normal olmakla birlikte doktor yönlendirmesiyle antibiyotik tedavisine başlanır.

Buna ek olarak Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür? yazımızda diğer ateş düşürücü tedavileri bulabilirsiniz.

CRP Yüksekliğinde Diğer Nedenler

Vücutta oluşan herhangi bir iltihaplanma halinde direkt olarak CRP değeri etkilenmekte ve bu durumlar başlıca;

  • Darbe ya da yaralanma
  • Enfeksiyon
  • Yanık
  • İltihaplı eklem hastalıkları
  • Kötü huylu ur, kanser türleri

şeklinde olmaktadır.

Organ nakli gibi cerrahi müdahaleler ya da insülin direnci gibi hormonal tedavi gerektiren durumlar karşısında CRP değerinde belli bir süreliğine yükselme izlenir.

CRP Yüksekliği Neyi İfade Eder?

Vücutta meydana gelen herhangi bir enfeksiyon beraberinde CRP değeri yüksekliği getirmekte ancak bu değer tek başına sorunun hangi bölgede olduğunu anlamak için yeterli olmamaktadır. İltihap belirtisi olarak görülen bu değer yukarıda belirtmiş olduğumuz CRP yükselmesi nedenleri ile artış göstermekte, yapılan diğer testlerde sorunun kaynağının tespit edilmesi sağlanmakta ve sonradan tedaviye başlanmaktadır.

Soruna yönelik tedavi görüyor olmanıza rağmen CRP yüksekliğinin devam etmesi, tedaviye yanıt vermediğiniz anlamına gelmektedir.

CRP Değeri Nasıl Düşürülür?

Kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yönelik sağlıklı yaşam kurallarına dikkat etmek CRP yüksekliği ve tehlikesi nedeniyle öngörülen sorunları ortadan kaldırmak için şarttır. Bu kurallar kısaca;

  • Düzenli spor
  • Sağlıklı diyet programı
  • Sigara ve alkolü bırakma
  • Kolesterol kontrolü için statin türünde ilaçlar

şeklinde özetlenmektedir. Ayrıca etkin maddeleri roziglitazon ve pioglitazon olan diyabet ilaçları, Tip 2 diyabet riskini azaltma yolları arasında yer almakla birlikte artış gösteren CRP değerini düşürmeye yardımcı olacaktır.

CRP değerini düşürmek için beslenme konusundaki önerilerimiz ise:

  • İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak,
  • Lifli gıdalara beslenme düzeninde daha çok yer vermek,
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınmak,
  • Yüksek oranda C vitamini içeren besinler tüketmek,
  • Kakao oranı minimum %70 oranında bitter çikolatayı sınırlı şekilde tüketmek,
  • Zeytinyağı, balık ve meyvelerin odak noktasında olduğu Akdeniz diyetini denemek

olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.