Sağlık

Çocuklarda Saldırganlık Nasıl Önlenir?

Öfke nöbetleri ve saldırganlık aslında bir konuda güçlük çeken küçük çocukların bir yardım çağrısıdır. Çocukları bu saldırganlıktan kurtarmanın birçok yöntemi bulunur. Ancak bütün bu yollara başlamak için atılması gereken ilk ve en önemli adım sorunun kaynağını bulmaktır. Ebeveynlerin bu öfke nöbetleri karşısında çok üzülmesi veya sinirlenmesi normaldir ama ne olursa olsun kontrol kaybedilmemelidir.

Çocuklarda görülen saldırganlık basit bir öfke gösterisi değildir. Anlamı bundan çok daha büyüktür. Saldırganlığın altında yatan neden koku veya üzüntü olabilir. Bu nedenler ebeveynler çocuklarının duygusal ihtiyaçlarının farkında olmalı ve bu ihtiyaçları karşılamalıdır. Böylece çocuğun ihtiyacı olan sağlıklı ve güvenilir ortam elde edilir.

Saldırganlık Belirtileri Nelerdir?

  • Çocuğunuz diğer çocuklara ya da siz ebeveynlerine fiziksel ya da psikolojik zarar vermeye çabalıyorsa,
  • Kasıtlı olarak kötü eylemlerde bulunuyorlarsa,
  • Tekme, ısırma, çığlık veya küfür gibi yollara başvuruyorsa

Çocuğunuzun saldırganlığı var demektir. Bu saldırganlığı kontrol altına almanın birçok yolu bulunmaktadır.

Çocuklarda Saldırganlık Nasıl Kontrol Altında Alınır?

  1. Güvenli bir ortam yaratın.

Evde bulunan güven ortamını sağladıktan sonra çocuğunuz ile sakin bir iletişime geçmeye çalışın. Bunu yaparken çocuğunuzu fütursuzca eleştirmeyin ya da şiddetten kaçının. Çocuğunuz duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilsin. Çocuğunuza sinir ve öfkenin normal tepkiler olduğunu ancak şiddetin kötü bir eylem olduğunu, hiçbir şeye çözüm olmadığını anlatın.

Çocuğunuzun güçlü yönlerini bulun ve bu yönlerini güçlendirin. Böylelikle kendini ifade etmenin rahat bir yolunu bulmuş olurlar ve kendilerini başarılı hissederler.

  1. Saldırganlıklarının kaynağını bulun.

Saldırganlık, çocuklarda durduk yere gelen bir durum değildir. Her saldırgan davranışın ardında çocuğunuzun kendine göre haklı sebepleri vardır. Saldırganlığın nedenini bulduğunuzda bu oldukça şaşırtıcı veya basit bir neden olabilir. Mesela çocuğunuzun başka bir kardeşin gelişine bu kadar çok tepki gösterdiğini görebilirsiniz.

  1. Saldırgan davranışları engellemek için harekete geçin.

Çocuğunuzun saldırganlığı başka çocukları etkilemeye başlarsa bu duruma anında etki etmelisiniz. Onu uyarmalısınız, eğer uyarmazsanız bu, çocuğunuzun gelecekte kendi akranları arasında kabul görmemesine ve dışlanmasına neden olabilir.

  1. Çocuğunuz için örnek bir insan olun.

Ebeveynler, çocukları ne yaparsa yapsın saldırgan olmamalı ve şiddete başvurmamalıdır. Bağırmak ya da incitici sert sözler söylemek çocuğunuzun savunmasız ve özgüvensiz biri olmasına neden olup kalıcı hasarlar verebilir. Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuk ilerde doğrunun bu olduğuna inanıp her zor durumda kaldığında şiddete başvurarak sorunu çözmeye çalışabilir. Eğer çocuk ebeveynlerinin bağırarak konuştuğuna, birbirlerini dinlemediklerine, şiddet gösterdiklerine veya kapı çarpıp çıktıklarını görürlerse kendileri de tamamen aynı davranışları taklit ederek istediğini kazanmayı hedefleyebilirler.

  1. Yardıma ihtiyacınız varsa uzmana başvurun.

Gerekli araştırmaları yapıp bütün tavsiyelere uyduğunuz halde çocuğunuzda bir ilerleme göremiyorsanız yapılacak en doğru şey çocuk psikolojisi alanında uzman birinden yardım istemektir. Uzman kişi çocuğunuzun saldırgan davranışının nedenini bulur ve sizin için çözüm olabilecek tavsiyelerde bulunur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu