1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Çocuklarda Otizm ve Alınması Gereken Önlemler
Çocuklarda Otizm ve Alınması Gereken Önlemler

Çocuklarda Otizm ve Alınması Gereken Önlemler

A+A-

Çağımızın içinde bulunduğu en zorlu çocuk hastalıklarından biri otizmdir. Sıklıkla çocuklarda görülen bu hastalık sinsi ve oldukça zorludur. Bazı durumlarda oldukça zor anlaşılırken ilerleyen yaşlarda daha büyük rahatsızlıklar ile ön plana çıkan otizmin belirtileri üzerinde halen çalışmalar devam etmektedir. Otizmin genler dışında bir çok tetikleyici nedenleri de vardır.

Otizm ilk olarak anne yada baba geniyle alakalı olsa da, aslında rahatsızlığın yüzde 90 kadar kısmı tamamen dış etmenlere dayalıdır. Bu dış etkilerden ilk olanı ise anne karnında baş gösterir. Bebek anne karnında iken; annenin aşırı hazır ve paketli gıda tüketmesi, sağlıklı beslenmemesi, annenin sürekli olarak kaygı hali, annenin şiddet görmesi veya kavgaya maruz kalması, annenin baskılanarak stres altında bırakılması otizmin en önemli nedenleri arasında gösterilir.

Otizm Belirtileri

Otizm, kişisel ve davranışsal bozukluk içeren çok önemli bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu sebeple hiç bir anne baba çocuğunun otizm olmasını asla istemez. Hatta bu durum bazen o kadar ciddileşir ki, anne babalar bazen otizm belirtisi olan çocuklarını kabullenip onları bir uzmana götürmek yerine, çocuğunun normal olduğunu kabullenmeye çalışarak zamanlarını boşa harcayabilirler. Bu tamamen halk arasında otizmin tam anlamıyla bilinmeyip hastalığın kötü etiketlenmesinden ileri gelir. Anne babalar ise otizmden korkar fakat bunu kabullenmekte de sıkıntı yaşayabilirler. Tabi ki bu herkes ve her kesim için aynı değildir. Otizm aslında bilinenin aksine tedavi edilebilen ve kontrol edilebilir bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Ancak en önemli olan şey erken teşhistir. İlerleyen zaman otistik çocukların aleyhinde rol almaya başlar.

Otizm başlıca belirtileri arasında; çocukta geç konuşma, utanma, sıkılma hareketlerinin azalması ya da geç olması, takıntılı hareketler, göz temasının çok az olması, sürekli aynı hareketleri tekrarlama, iletişim sıkıntısı ve sosyalleşme sorunu, sebepsiz ağlamalar, amaç dışında oyun, tepki vermeme veya çok geç verme.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.