1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir? Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Tarihi
Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir? Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Tarihi

Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir? Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Tarihi

A+A-

Çiftçi Kayıt Sistemi, devletin tarım alanındaki politikalarının belirlenmesi amacını güderek, Türkiye genelinde tarımsal faaliyetleri kayda geçirebilmek adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bir sistem niteliğini taşır.

Ülkemiz bir tarım ülkesi olarak belirtilse de son dönemlerde azalma gösteren tarım arazileri, çiftçilerin üstündeki yük ve devletin tarım politikaları çok sayıda tarım arazisinin işlem görmeden boş şekilde kalmasına neden oluyor.

Yeni politikalara başvurulması gerektiği düşüncesini taşıyan devlet tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi kurularak, söz konusu sistem sayesinde çiftçiler kayda geçirilip Türkiye'de üretimi yapılan ürünler, bu ürünlerin miktarları ve diğer hususlar izlenip Türkiye'nin tarım politikasının belirlenmesinde ÇKS büyük rol oynamaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi, Türkiye genelinde çiftçilerin kayda alındığı, çiftçilik mesleğini yapan kişi sayısı, üretimi yapılan ürünlerin cinsi ve bu ürünlerin miktarını devamlı bir şekilde gözlemleyebilen bir elektronik sistemdir.

Devlet tarafından bu sistem ile tarım politikalarının belirlenebildiği gibi bölgelerde yetiştiriciliği yapılan ürünlerin verimlerinin kontrolleri de sağlanabilir. Bir tek devlet bakımından değil çiftçiler bakımından da kolaylıklar ve yenilikler sunan söz konusu sistem, devletin çiftçilere sunacağı teşvik ve kredi tarzındaki yardımlardan yararlanma imkanı sunmaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?

ÇKS'ye kayıt olmak isteyen kişilerin bulunulan il ya da ilçe genelindeki tarım müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekirken, sisteme kaydolmak adına istenilen evraklar ile müdürlüklere başvuruda bulunmak gerekiyor. Tarım arazilerinin birden fazla il ya da ilçe sınırında yer alması halinde ÇKS'ye başvuru tarım arazisinin olduğu herhangi bir müdürlükte gerçekleştirilebilir.

Yapılan başvurudan sonra Tarım Müdürlükleri başvuruyu inceleme aşamasına alırken, değerlendirmenin gerçekleşmesinin ardından sisteme kayıt yapılıyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Her sene üretim dönemine yönelik Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları, bir önceki senenin 31 Aralık tarihinde sonlanıyor. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı bulunan tarım arazileri üstündeki ürün ve üretim bilgilerinin güncel olması adına başvuruda bulunulması gereken tarih aralığı 15 Mart ila 15 Mayız olarak biliniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.