
Chip Tuning Nedir? Nasıl Uygulanır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Turbolu araçlarda uygulanmakta olan bir yöntem olan chip tuning, oldukça basit bir montaj aşamasına sahip olan ve araca istenen beygir gücünü kazandıran bir işlemdir. Chip tuning hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Chip Tuning Nedir?
Araçların motoruna ait elektronik kontrol ünitesi sisteminde bulunan yazılımda bazı ayarlamaların yapılmasıyla arabanın motor gücünün arttırılmasına chip tuning işlemi denir. Araçlarda beygir gücünün arttırılması modifiye araçlar arasında daha yaygın olup bu işlemin de amacı farklı şekillerde olabilir. Elbette bu işlemin yapılması için aracın bazı uygunluk kriterlerine sahip olması gereklidir.
Chip tuning uygulaması motorun gücünü yalnızca artırmakla kalmayıp istendiği takdirde azalta da bilen bir uygulamadır. Ancak bu işin aracın beyin bölümüne girilerek yapılmasından dolayı riski de büyük olup işinde profesyonel kişilerce yapılması oldukça önemlidir. Bu çerçevede bazı sürücüler için chip tuning oldukça avantajlı bir işlemken bazı sürücüler için riskli ve gereksiz bir uygulama olarak görülür.
Chip Tuning Nasıl Uygulanır?
Bu uygulamaya birçok farklı isimle rastlamak mümkün olduğu gibi yaygın bir adı da remap olarak geçmektedir. İşlemlere başlamadan önce aracın yeniden şekillendirmeye uygun olup olmadığına karar verilir. İkinci aşamaya gelindiğinde aracın yazılım sistemine girilecek ekipmanın sağlanması gereklidir.
Bir soket yardımıyla bilgisayarın yazılım sistemi ve bilgisayar birbirine bağlanır, standart olarak bulunması gereken özellikler kontrol edilir ve bir klasör şeklinde hassasiyet göstererek kaydedilir. Uzman kişiler verilere bakarak olması mümkün olan maksimum güç rakamlarını tespit ederler. Bu noktada unutulmaması gereken aracın kapasitesi ne denli zorlanırsa o kadar enerji sarfiyatı yaşanacağıdır. Rakamlar doğrultusunda bilgisayar yönetim merkezine yeni bir dosya gönderilir ve bilgiler yeniden yapılandırılmış olur.
Chip Tuningin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Elektrik programlarının değiştirilmesi hakkında bir kesim motor ömrünü kısaltan bir uygulama gözüyle bakarken bir kesim tam tersi motor ömrünü artırdığını iddia eder. Ancak uzman kişilerce yapılan yorumlar araçların diğer ekipmanlarının ve parçalarının da göz önünde bulundurularak hacmi 150 beygir olan bir aracı 250 beygir güce çıkarmanın araç için oldukça yıpratıcı ve ömür kısaltıcı olduğunu söylüyor.
Öncelikle araçların ECU kısımlarına yapılan bir uygulamanın başlı başlına risk anlamına geldiği unutulmamalıdır. Ayrıca işlemi yaptırmak için kararlı kişilerin bu konuda ucuz olanı değil profesyonel olanı seçmelerinin ne denli önemli olduğunun altını çizmek gereklidir. Çünkü aracın beynine girildiği anda tüm yazılımlar risk altında kalacaktır.
İlginizi çekebilecek diğer konular:
- Yazılım Türleri Nelerdir? Yazılım Türlerinin Özellikleri Nelerdir, Ne İşe Yararlar?
- Telefonun Sinyal Gücünü Arttırma Yolları
- Önümüzdeki 20 Yıl İçerisinde Tarihe Karışması Beklenen 5 Teknoloji
- İşletim Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?
- PlayStation 4 Sabit Disk Yönetimi: HDD Yükseltme ve Yer Açma
- Televizyonun Ses Kalitesi Nasıl Arttırılır?
- MacBook Pil Ömrü Uzatma Rehberi
- 2018 En İyi Ücretsiz Antivirüs Programları
- Rehber: Laptopa Nasıl RAM Takılır?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.