Kadın

Bütün Püf Noktalarını Anlatıyoruz: Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz yoğurt hemen hemen her şeyin yanında çok iyi gidiyor. Ev yapımı yoğurt tadı bir başka oluyor artık bunu hepimiz biliyoruz. Ev yoğurdunun tadını unutanlardansanız yeniden hatırlamanın zamanı geldi. Markette aldıklarını daha çok daha sağlıklı en önemlisi de çok daha güvenilir olan ev yoğurdunun yerini başka hiçbir şey tutmaz. Hiç vaktiniz olmadığını bahane etmeyin, her şeyin bir pratik noktası ve hızlı yanı var. Eğer taze süte ulaşabilecek durumundaysanız bütün püf noktaları ile bugün size ev yapımı yoğurt nasıl olur anlatacağız…

Sadece birkaç püf noktasına dikkat ederek kısa süre içerisinde mükemmel yoğurtlar mayalamak mümkün. O halde sözü daha fazla uzatmayalım ne gelin evde yoğurt nasıl yapılır birlikte bakalım.

Süt Seçimi Nasıl Olmalı?

Yoğurt mayalamak için öncelikle önemli kurallara dikkat etmek gerekiyor. Bunların başında da yoğurdun ana malzemesi olan süt seçimi geliyor. Uzun yıllardan beri tartışma konusu olan yoğurt mayalarken çiğ süt mü yoksa pastörize süt mı kullanılır sorusunun yanıtı ile başlayalım isterseniz.  Yoğurt mayalama konusunda kullanmanız gereken bizce çiğ süt. Ama yoğurt yapımında pastörize süt kullanıp başarılı olanlar da yok değil. Fakat sütün faydalarından en iyi şekilde yararlanmak ve yoğurdun tutması için çiğ süt kullanmak daha doğru. Çünkü pastörize sütler birçok işleme tabi tutuluyor ve sonuçta yoğurdun kıvamının tutmaması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Doğal olarak tadı da alıştığınız ev yoğurdu tadından farklı oluyor. Eğer alabileceğiniz güvenilir yerler varsa temiz ve taze çiğ süt alarak mayalamaya çalışın.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Hangi sütü kullanmamız gerektiğini öğrendiysek gelelim kıvamı tam yerinde olacak ev yoğurdu nasıl yapılır sorusunun yanıtına. Taze ve kaliteli çiğ süt aldıktan sonra derin bir tencerenin içerisine süzgeç ya da bir tülbent oturtarak sütü süzün. Bu şekilde sütte bulunan yabancı malzemeler tülbentin ya da süzgecin üzerinde kalacaktır. Sonra süt dolu tencereyi ocağa alarak orta ateşte ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Bu sırada sütünün ara sıra altını üstüne getirmeyi ve havalandırma ihmal etmeyin. Yaklaşık 6 – 8 dakika arasında sütü kaynattıktan sonra fokurdamaya başlayınca ocağın altını en kısık dereceye alın. Süt bu şekilde 10 dakika daha kaynasın.

Daha sonra sütü ocaktan indirin ve oda sıcaklığında olmasını bekleyin. Yoğurdu mayalanmasındaki püf noktası aslında bu nokta. Çünkü doğru ısıyı yakalamanız şart. Elinizde bir termometre varsa sütün sıcaklığının 42 – 45 derece arasında geldiğinde hemen mayayı ilave edebilirsiniz. Fakat termometrenin yoksa yapmanız gereken şey serçe parmağımızla sütün kenarını hafifçe dokunmak. Isı parmağınızı yakmayacak düzeyde ise mayalama vakti gelmiştir. Kullanacağınız mayanın miktarını 1 litre süte bir yemek kaşığı maya olarak ayarlamalısınız. Bir kabın içerisine mayayı alarak içerisine bir miktar süt ekleyip güzelce karıştırın daha sonra bu karışımı sütün içerisine ilave edin ve iyice karıştırın.

Yoğurdu mayaladığımız kabı hemen sarıp sarmalayın ve kapağını iyice kapatın. Ortalama 4-6 saat arasında yoğurdun oda sıcaklığında mayalanmak için beklemesi gerekiyor. Mayalama işlemini çok soğuk bir havada yapıyorsanız isterseniz 40 derecede 15 20 dakika kadar ısıttığınız ve daha sonra birkaç dakika soğumaya bıraktığınız fırının orta rafına yoğurt kabını yerleştirebilirsiniz. Mayalama işlemi bu şekilde soğuk havalarda biraz daha hızlandırılabilir.

Katı Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları

Evde yoğurt mayalayan var en çok Yoğurdun çok sulu olmasından şikayet ediyor. Eğer kıvamının tam yerinde vefatı olmasını istiyorsanız şu püf noktalarını dikkat etmenizde yarar var;

Yoğurt mayalamak için kullandığınız maya sulu bir kıvamda ise yoğurdunuz da sulu olacaktır ve istediğiniz gibi tutmayacaktır.  O yüzden mutlaka kıvama daha yoğun ve katı olan yoğurt mayaları tercih etmelisiniz.

Yoğurdun kıvamının katı olması için diğer bir püf noktası ise farklı süt türlerini bir arada kullanmak. Mesela kullanacağını sütün bir kısmını keçi sütü diğer kısmını manda sütü ve biraz da inek sütü olarak tercih ederseniz yoğurdunuz daha katı olacaktır. İsterseniz tamamen koyun ve keçi sütünden de yoğurt yapabilirsiniz bu şekilde daha kıvamlı yoğurtlar elde edebilirsiniz.

Yoğurdun Ekşimesi Nasıl Önlenir?

Evde kendi yoğurdunuzu bin bir emekle ve zaman harcayarak hazırladınız ama ekşimesini nasıl önleyeceksiniz. Sizin ilacınız yine burada Yoğurdun ekşimesi nasıl önlenir sorusunun yanıtını da sizler için veriyoruz.

Bunun için yapmanız gereken şey büyük bir kabın içerisinde yoğurt mayalamak yerine mayayı ekledikten sonra yoğurduğunuz o daha küçük kavanozlara ya da kapaklı cam kaselere bölmek. Bu sayede yoğurtlar minik porsiyonlar haline geldiği için sürekli açmak zorunda kalmayacaksınız Bu sayede bozulma ve ekşime gibi durumlarında önüne geçeceksiniz.

Yoğurdunuzu mayalayacağınız tencereyi demir döküm ya da emaye tercih ederseniz daha uzun süre da yandığını göreceksiniz. Yine yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın ekşimemiş ve taze olmasına dikkat etmenizde yarar var.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu