
Brokolinin en dikkat çeken özelliği ülkemizde sıkça tüketilen karnabahara olan benzerliğidir. İkisinin de aynı familyadan olması bu benzerliğe cevap olarak verilebilir. Brokoli; karnabahar ve lahana gibi haşlanarak veya çiğ olarak tüketilebilir.
Birçok hastalığa iyi gelen brokolinin suyunun içilmesi veya hafif bir haşlama ile tüketilmesi birçok doktor tarafından da tavsiye edilmektedir. İçerisinde bulunan Beta Karoten; A vitaminin öncü maddesidir. Birçok gıda takviyesi markası Beta Karoteni ürünlerinde besin desteği olarak kullanmaktadır.
Brokoli Nedir?
Lahanagiller ailesinden olan Brokoli, küçük yeşil yumru şeklinde, adeta küçük bir ağacı andıran bir sebzedir. Çocukların genelde pek haz etmediği, besin değeri hayli yüksek bir sebze türüdür. Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar ile aynı familyadandır.
Brokolinin gerçek bir antioksidan olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde A-B-C-E-K vitaminleri, su, şeker, magnezyum, demir, karbonhidrat, potasyum, çinko bulunmaktadır.
Brokolinin Faydaları
Bu tarz sebzelerin vitamin değerlerinden bir şey kaybedilmemesi adına genelde çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Yine de doğru haşlama yöntemleri ile brokoli çiğ olarak sağladığı besin değerlerini kaybetmeden sağlayacaktır.
- Hücrenin doğal yapısını ve işleyişini korur.
- Lif oranı yüksek olduğundan bağırsaklara faydalıdır, etkili diyet listelerinin vazgeçilmez sebzesidir.
- İçerisinde A vitamini sayesinde gözlere faydalıdır.
- Kanser gibi çok hızlı ilerleyen bir hastalığın ilerleyişini, hücre yapısını iyileştirerek önleyebilir. Brokolinin bazı kanser türleri üzerinde etkili olduğuna dair birçok araştırma yapılmıştır.
- Antioksidan etkisi ile vücuttan zararlı maddelerinin atılımında önemli rol oynar.
- İçerisindeki kalsiyum sayesinde kemiklere ve saçlara iyi geldiği bilinmektedir. Kalsiyum eksikliği olan kişilere borokoli tüketmeleri önerilir.
- İçerisindeki bulunan oksidanlar ve potasyum sayesinde kalbe sağlıklı bir şekilde kan pompalanmasını sağladığı için, kalp ve damar için yararlı bir besindir.
- Şeker hastalığına iyi gelir, kolesterolü düzenler.
Brokolinin Çeşitleri Nelerdir?
Dünyada yaygın olarak bilinen 8 tür brokoli çeşidi vardır. Bunlar olgunlaşma sürelerine göre, şekillerine göre, üretildikleri mevsimlere göre vs… kendi aralarında ayrılırlar. Bunlar;
Sultan: Sonbahar aylarında marketlerde görülebilir. 60 günde olgulaşır.
Green Duke: Olgunlaşması 50 gün sürer.
Green Chargen: Diğer brokoli türleri gibi sonbaharı çok sever, 64 günde olgunlaşır.
Arcadia: İlkbahar ve sonbahar için uygundur, 86 günde olgunlaşır.
Pinnacle: Şekil olarak küçük tesbih tanelerine benzer, 64 günde olgunlaşır.
Emperor: İki bahar mevsimi içinde uygundur, 65 günlük bir süre olgunlaşması için yeterlidir.
Ninja: Yine iki bahar mevsimini de sever, 86 günlük bir sürede olgunlaşır.
Green Belt: Sapları kısa ve baş kısmı büyüktür, sonbaharı sever. 67 günde olgunlaşır.