Sağlık

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçirilir?

Yanlış bir hareket, boyun bölgesini alışkın olmadığı hareketlere zorlama ya da yanlış uyku pozisyonları gibi nedenlerle gün içinde ağrılara ve hareket kısıtlılığına yol açan boyun tutulması farklı yöntemlerle hızlı bir şekilde hafifleyebilir. Boyun tutulması hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir?

Boyun tutulması aslında boyun çevresinde bulunan kasların yanlış bir hareket ya da pozisyonda kalmasından ileri gelmekte ve zorlanmanın etkisiyle kaslarda geçici sertlik yaşanmaktadır. Boyun tutulması nedenleri arasında soğuğa maruz kalmanın da yer aldığı gibi yaygın bir inanış bulunsa da bu durumun nedeni soğuk karşısında kişinin boyun çevresi gibi hassas bir bölgeyi fazla kasması olmakta, aslında soğukla meydana gelen kas sertleşmesinin direkt ilişkili şekilde bu denli ağrıya yol açması pek mümkün olmamaktadır.

Boyu Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulması kısa süren bir sorun olsa da gün içinde rahatlama sağlayarak çok da verimli olmanız mümkündür. Boyun tutulması nasıl geçer sorusunun elinizin altındaki imkanlara göre değiştirebileceğiniz farklı yanıtları vardır.

Boyun Tutulmasına Soğuk Uygulama

Kas ağrısına yol açan fizyolojik nedenlerin başında laktik asit birikimi gelmekte, soğuk uygulama sayesinde laktik asit çözünerek dağılabilmektedir. Evinizde bulunan bir soğuk su torbasını ya da içi buz dolu bir poşeti havluya sardıktan sonrasında boyun bölgesine uygulamanız ağrıların hafiflemesi için yeterli olabilmektedir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken siz fark etmeden buzun cildinizde hasara yol açmaması için havlunun 2-3 kat dolanmasına ve uygulamanın maksimum 10 dakika sürmesine özen göstermektir.

Bir diğer boyun bölgesi sorunu olan karıncalanma için Ense ve Boyunda Karıncalanma ve İğnelenme Hissi, Nedenleri ve Tedavisi yazımızı okumayı unutmayın.

Boyun Tutulmasına Sıcak Uygulama

Özellikle dolaşım üzerindeki rahatlatıcı etkileriyle bildiğimiz sıcak uygulamanın gün aşırı süren ağrılarda daha da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kasların gevşemesinde büyük bir yardımcı olarak kullanılan sıcak suyu ister duş halinde, ister soğuk suyla dönüşümlü olarak, ister direkt sıcak uygulama şeklinde yapabilmek mümkündür.

İlk gününde soğuk uygulama yapılan ağrılı bölgede ağrı şikayeti kaybolurken ikinci ya da üçüncü gün itibariyle sıcak uygulamaya geçilerek kaslarda gevşeme sağlanabilmektedir. Sıcak su torbasını 20 dakika boyunca ağrılı kaslara uygulamak, sıcak su dolu bir şişeyi havluya sararak aynı etkiyi yaratabilmek bu uygulamanın pratik püf noktalarıdır.

Boyun Tutulmasına Masaj

Boyun tutulması için eczaneden temin edebileceğiniz reçetesiz kas gevşetici kremler ya da bitkisel yağlar ile yapacağınız hafif masajlar sayesinde çok daha rahatlamış hissedebilirsiniz. Gününe göre uyguladığınız sıcak ya da soğuk duşun hemen sonrasında boynun ön kısmından uzak durmak kaydıyla arka ve bitiş kısımlarında bulunan kaslara paralel olarak yapacağınız masajlarınızda susam yağı gibi ısıtıcı ürünler kullanmayı deneyebilirsiniz.

Boyun Tutulmasına Egzersiz

Boyun tutulmasını günün erken saatlerinde hissettiğiniz anda yapabileceğiniz basit germeler sayesinde kasların gevşemesini sağlayabilirsiniz. Ancak dikkatli olmanız gereken nokta, hali hazırda hassaslaşan kaslarınızın sınırlarını zorlamamak olmalıdır. Şakaklarınıza diğer taraftaki elinizi koyarak elinizin yönünde başını çekmeniz yani el desteği ile boynun yanlarında bulunan kasları sağ ve sola doğru germeniz gün boyu daha rahat hareket sağlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu