
Bilinçsiz olarak uyguladığımız pek çok alışkanlık, aslında boyun ağrısı nedenleri arasında yer alıyor ve bu ağrıların kronik bir hal almasına yol açıyor. Çözümse elbette bu alışkanlıkları belirleyip yaşam tarzını modifiye etmekten geçiyor. Siz de boyun ağrısına neden olduğunu bilmediğiniz uygulamaları aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Servikal ağrı olarak da geçen boyun ağrısı, vücutta bulunan bazı kasların sıklıkla kasılması ve kişide rahatsız edici bir his yaratmasıdır. Bu sağlık problemi kişiyi gündelik hareketlerini tamamlarken kısıtlar ve işleri kişi için zorlaştırır. Sertlik, batma gibi farklı hislerle kendini göstermekte, her ağrı türü farklı bir nedenden ileri gelmektedir. Yanlış hareketler gibi fazla hareketsiz kalmak da boyun ağrısını artırmakta, masa başı işler, telefona fazla eğilerek bakmak gibi aslında hepimizin sıklıkla tekrarladığı hareketler de boyun ağrısının yaygın nedenleri arasındadır.
Bilgisayarda Zaman Geçirmek
Bilgisayarla gün içerisinde fazlaca zaman geçirdiğimiz zaman boyun ağrılarımızda farkında olmadan artış meydana gelir. Aslında bilgisayarda çalışmanın boyun için bir zararı yoktur ancak gün içinde farkında olmadan postürü bozmak, dikliği kaybederek oturmak, boynu fazla öne eğmek gibi duruş kusurları nedeniyle boyun kaslarında ciddi bir yüklenme yaratılmakta, bu da kişiye ağrı olarak geri dönmektedir.
Bilgisayar başına geçtiğiniz zaman iyi bir postür kazanmaya ve bunu korumaya çalışın. Ne denli yoğun olursanız olun mutlaka boynunuzu esnetmek ve biraz hareket etmek için kısa molalar verin.
Telefonda Zaman Geçirmek
Boyunda hasara yol açan yanlışlardan biri de yalnızca bilgisayarları değil mobil cihazları yani tablet ve telefonları da yanlış kullanmaktır. Boyun ağrısı sebepleri arasında telefonla fazla zaman geçirmek ve bu esnada boynu fazla önde tutmak oldukça yaygın olarak görülmektedir.
Gün içindeki telefon kullanım sürenizi mümkün olduğunca kısa tutmaya, eğer bu mümkün değilse boynunuzu doğru şekilde tutmaya çalışmalısınız.
Uyku Pozisyonları
İyi ve yeterli uykunun sağlığımız için önemini biliyoruz. Ancak uyku pozisyonunun anatomik önemini es geçiyoruz. Yastıktan yeterli destek alınmaması, yan yatışta boynun altının boşta kalması, yüz üstü ya da sırt üstü yatışta boynun fazla dönmesi gibi hatalar gün içinde kaslarda gerginlik ve ağrıya yol açarak sizi rahatsız edecektir. Başınızın omurganızla aynı hatta olması gerektiğini unutmadan pozisyonunuzu almalısınız.
Ağır Çanta Taşımak
El ve omuz çantalarının fazla ağır olması ya da tek taraflı sırt çantası kullanımı, duruşta ciddi bozukluklara ve boyun kaslarında zorlanmalara yol açmaktadır.
Çantanızı uzun süre kullanmak zorundaysanız içini doldurmamaya, sırt çantası takacaksanız her iki tarafını da omzunuzdan geçirmeye, özellikle çocuklarınızın çantasının kendi vücut ağırlığının 10’da 1’inden fazla olmamasına özen göstermelisiniz.
Sigara Alışkanlığı
Vücuttaki serbest radikalleri, toksik maddeleri artıran, pulmoner ve kardiyak problemlere zemin hazırlayan sigara, bu olumsuz etkileri kas yapısında da göstermekte, yetersiz oksijenlenme ve dolaşım sorunları nedeniyle kas ağrılarına yol açabilmektedir. Sigara içmek eklem ve kasların daha hızlı yorulmasına, su kaybına, yetersiz havalanmaya neden olacaktır. Bu nedenlerden dolayı yalnızca sigara kullanmaya son vermekle kalmamalı, tüketilen ortamlardan da uzak durmalısınız.
Yanlış Egzersizler
Karın egzersizlerinin vücudun duruşunun sağlığı açısından ödemi yadsınamaz. Ancak bu egzersizleri yanlış yapmak karın kaslarını çalıştırmak için boyna fazla yük bindirmeye ve incinmelere yol açar.
Egzersizleri bir uzman eşliğinde tamamlamak en doğrusu olmakla birlikte eğer buna imkanınız yoksa egzersiz esnasında boyna değil, karna yüklenmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın ve tüm hareketlerinizi başınız yukarıda, çenenizle göğsünüz arasındaki mesafeyi koruyarak tamamlamaya gayret edin.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
- Boyun Kırışıklıklarını Önlemenin Yolları
- Boyun Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
- Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Bel Ağrısı Nedir, Hangi Durumlarda Bel Ağrısı Görülür?
- Göğüs Ağrısı Neden Olur? Hangi Belirtileri Verir?
- Bel Fıtığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
- Artrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Bel Fıtığı Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
- Böbrek Taşı Nedir Nasıl Oluşur? Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri