
Son yıllarda ünlü-ünsüz herkes tarafından yoğun olarak tercih edilen ve insanların dış görünümlerinde her zaman aradıkları kusursuz etkiyi oluşturabilmelerine yardımcı olan botoks uygulamaları, modern teknolojinin tıp dünyasında sağlamış olduğu gelişimin bir getirisi konumunda bulunuyor.
Temel olarak insanların estetik açıdan dış görünümlerinde rahatsız oldukları ve beğenmedikleri kusurlarını yok etmek ya da daha farklı bir görünümü oluşturabilmek amacı ile tercih ettiği bu müdahaleler, gelişen teknoloji ile çok daha hızlı, çok daha rahat ve çok daha güvenilir şekilde uygulanabiliyor. Ancak belirli süreler etki gösterebildiğinden, düzenli olarak tekrarlanması gerekliliği bulunan bir müdahale olması sebebiyle tek sefer yaptırılması yeterli olmamaktadır.
Botoks Nedir?
Bilimsel olarak bakteriler tarafından salgılanmakta olan toksinlerin, laboratuvar ortamında çeşitli uygulamalara tabii tutularak, insan vücudunda ‘tedavi edici’ niteliğe büründürülmesidir. Günümüz modern dünyasında ise botoks uygulamaları yoğun şekilde ciltte meydana gelen kırışıklıkların yok edilmesi ve daha gergin bir cilt görünümüne sahip olunabilmesi konusunda yaygın şekilde tercih ediliyor. Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte uygulamasının daha basit ve daha zahmetsiz hale gelmesi de toplumun her kesiminden kişinin rahatlıkla yaptırabilmesine imkan veriyor.
Son yıllarda oldukça popüler olması ile beraber pek çok tartışmayı da gün yüzüne çıkartan botoksun aslında sadece estetik görünümü hedefleyen amacının bulunduğu görüşü tamamıyla yanlıştır. Çünkü 21. Yüzyıl tıp dünyasında pek çok farklı alanda tedavi edici özellikleri için yoğun olarak kullanılır. Özellikle de botoksun yaygın olarak tedavi hedefli olarak kullanıldığı alanlar arasında;
- Felç geçiren hastalarda kas kasılması semptomlarının yok edilmesinde,
- Tik olarak belirtilen tıbbi bir rahatsızlığın tedavi edilmesinde,
- Şaşılık gibi son derece zorlu bir göz rahatsızlığının tedavi edilmesinde,
Gibi çok önemli sağlık sorunları da bulunuyor. Bu sağlık sorunlarına yönelik olarak kullanılan botoks uygulamaları, injeksiyon yöntemi ile gerçekleştiriliyor. [ilgiliicerik icerik_id=”11885″]
Botoks Etkileri Nelerdir?
Mevcut problemlere ilişkin olarak uygulanan botoksun etkin sonuçlar sağladığı herkes tarafından biliniyor olsa da etkisini nasıl ortaya koyduğuna ilişkin olarak tıbbi tanımlamalar konusunda pek çok kişi bilgi sahibi değildir. İnjeksiyon yöntemi ile uygulanan botoks yöntemi, yüzde mevcut olan mimik hareketleri esnasında cildin alt kısmında yer alan ufak kas yapılarındaki kasılmalar sonucunda oluştuğu biliniyor. Bu kas yapılarının zaman içerisinde ciltte yerleşim kaydetmesi cilt kırışıklıkları ve çizgilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Uygulama sayesinde bölgede bulunan sinirlerin geçişi engellenerek, deride oluşmuş gerginliğin yok edilmesi sağlanır.
Kimler Botoks Yaptırabilir?
Ünlü-ünsüz toplumun her kesiminden kişi tarafından yaptırılan bir müdahale olan botoksla ilgili olarak çeşitli koşullarda mevcuttur. Bu durumda kimler botoks yaptırabilir sorusunun gündeme gelmesine neden oluyor. Aslında uygulanması konusunda herhangi bir sağlık koşulu söz konusu olmasa da hamile bayanlar ve doğum sonrası emzirme döneminde olan bayanlar tarafından yaptırılması pek de önerilmez. Ayrıca botoksun 18 yaşından küçükler ile 65 yaşın üzerinde olan kişiler tarafından yaptırılması da mümkün değildir.
Botoks Nasıl Yapılır?
Günümüzde botoks tedavisi modern ekipmanlar yardımı ile çok daha güvenilir ve çok daha basit şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu noktada bilinmesi gereken çok önemli bir husus bulunuyor ki bu hususta müdahalelerin doğrudan kişinin mevcut kas yapısı ve cilt tipi özelliklerine göre şekillendirilmekte olduğudur. Uzman hekim tarafından hastada yapılan inceleme ve testlerin ardından öncelikli olarak lokal yani bölgesel anestezi etkisi bulunan bir krem uygulaması gerçekleştirilir.
Daha sonra kişide belirlenmiş olan kas yapısına uygun noktalardan çok ince uca sahip küçük iğneler ile belirli dozların enjeksiyonu ideal ölçüde uygulanır. Müdahalenin gerçekleştirilmesinin ardından 14 günlük periyot sonucunda etkin sonuçları alınmaya başlar. Ayrıca 3 ay ile 6 ay arasında değişen bir düzelme sağlayabildiğinden düzenli olarak tekrarlanması gerekliliği bulunur.
Önemli Not: İnjeksiyon ile uygulanan botoks ilacı kesinlikle bölge içerisinde etki göstererek, vücut dolaşımı ile temasa geçmez. [ilgiliicerik icerik_id=”11622″]
Botoks Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?
Her ne kadar ileri teknoloji ile daha modern standartlarda uygulanıyor olsa da botoks yan etkileri söz konusu olabiliyor. Bu yan etkiler genellikle belirli zaman diliminde müdahale gerekliliği oluşturmadan kendiliğinden geçebildiği gibi ufak kapsamlı tedavi müdahalesi(ilaç kullanımı vs.) gerektirebilir. Buna göre botoksun yan etkileri arasında;
- Uygulamanın yapıldığı noktada ağrı ve yanma semptomları,
- Ödem,
- Deri altı kanaması,
- Boyun kaslarında geçici zayıflama,
- İstemsiz kas hareketleri,
- Bayımla ve uyku hali,
- Ağızda kuruluk,
- Hafif mide bulantıları ve istifra,
Şeklindedir. Bu tip yan etkilerin haricinde hastada ortaya çıkabilecek daha ciddi etkilerde botoks riskleri de söz konusudur. Bu riskler arasında ise;
- Konuşmada güçlük çekilmesi,
- Belirli seslerde sorun yaşama,
- Yutkunmada zorlanma,
- Göz yaşı oranında düşüş,
- Gözlerde bulanıklık,
- Kaş düşmesi,
- Göz kapağında düşme veya göz kapağının kapanmaması,
- Yumuşak doku üzerinde ödem oluşumu,
- Anaflaksi,
- Kaşıntı ve döküntü,
Gibi risklerde görülebilir. Bu yüzden botoks müdahalelerinin mutlaka uzman bir hekim tarafından tamamen hijyenik ve tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında yapılmasına dikkat edilmesi ve bu konudaki seçimlerde daha hassas bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.