
Botoks uygulaması en sık yapılan estetik işlemlerden biridir ve daha genç görünen bir cilde sahip olmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Peki,
ve nasıl yapılır?
Botoks Nedir?
Botulinum toksin tip A olarak da adlandırılan Botoks, botulizme neden olan bakterilerden yapılır. Botulinum toksini kaslardaki sinir aktivitesini bloke eder ve hem kozmetik hem de tıbbi sorunların tedavisinde kullanılır.
Botoks Gerektiren Durumlar
Spastik Kas Sorunları
Spastik kas sorunlarında vücut hareketlerinde zorluk ve kaslarda katılık belirtileri görülmektedir. Bu belirtiler botoks enjeksiyonları ile 4-6 aylık bir süre için giderilebilmektedir.
Şaşılık Tedavisi
Botoks sinir bozukluklarının yol açtığı bazı göz kası sorunlarını tedavi etmek için de kullanılır. Bu sorunlar arasında kontrolsüz gözü açıp kapama veya göz kapakları spazmı ve göz şaşılığı durumu bulunmaktadır. Botoks tedavisi ile bu sorunlar çözümlenebilir.
Aşırı Terleme
Aşırı terleme ya da bir diğer adıyla hiperhidroz, botoks tedavisi kullanılarak giderilebilir. Özellikle terlemenin aşırı yaşandığı koltuk altı, eller ve kasık bölgesinde etkilidir. Ter bezlerinin aşırı çalışmasına neden olan sinirleri hedef alan botoks ile kişi aşırı terleme sorunundan bir süre için kurtulmaktadır.
Kırışıklık Sorunu
Botoks enjeksiyonlarının içerisinde bulunan toksin sayesinde kaslar kasılmayı bırakırlar ve bu da kırışıklıkların görünümünün azalmasına neden olur.
Botoks Uygulanabilen Bölgeler
Göz Çevresi
Göz çevresinde sıklıkla görülen kaz ayakları ve kırışıklıklar botoks tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Alın Bölgesi
Alın bölgesindeki çizgiler genellikle yapılan mimiklerden kaynaklanmakta ve yaşlanmayla beraber giderek derinleşmektedir. Botoks tedavisi bu bölgedeki kırışıklıkları azaltmaktadır.
Boyun Çizgisi
Yüz ile beraber boyun da yaşlanmanın etkilerinin görüldüğü bir başka bölgedir. Boyun kırışıklıkları çoğu kişi için estetik açıdan tahammül edilemez olabilir. Bu gibi bir durumda ise botoks tedavisi çizgilerin görünümünü azaltmada yardımcı olmaktadır.
Dudak Çevresi
Dudak çevresinde ince çizgilerin oluşumu yaşlanmayla beraber gözle görülür hale gelmektedir. Anca botoks enjeksiyonları bu bölgedeki çizgilerin sinir aktivitesini bloke ettiği için çizgiler neredeyse gözle görülemez hale gelebilir.
Kaşların Arasında Oluşan Çizgiler
Kaşları çatmak, kaldırmak veya kaş mimikleri yapmak aralarında bazı çizgiler oluşmasına neden olmaktadır. Botoks tedavisi bu çizgileri gidermek için uygun bir tedavi seçeneğidir.
Ağız Çevresi
Ağız çevresinde özellikle aşağıya doğru sarkan çizgiler estetik anlamda sorun çıkarmaktadır. Botoks enjeksiyonları ile bu çizgiler kolaylıkla yok edilebilmektedir.
Burun Ucu
Burun ucu sarkıklığı veya burun ucu düşüklüğünün olması durumunda buna neden olan kasları bloke etmek için botoks tedavisi kullanılmakta ve bu sayede burun ucu kalkık gösterilerek burun estetiğine gerek kalmamaktadır.
Çene Ucu
Çene ucunda gözlemlenen aşırı kas aktiviteleri kişinin bu bölgede kırışıklıklardan muzdarip olmasına neden olur. Ancak botoks enjeksiyonları ile aşırı kas aktivitesi bloke edilebilir ve böylelikle çenede daha düzgün bir görüünüm oluşması sağlanır.
Botoks Nasıl Yapılır?
Botoks tedavisi topikal anestetik krem uygulanarak başlar. Sonrasında hastanın sorununa göre mikro iğneli enjektörlerle botoks istenen bölgelere kas altına enjekte edilir. İşlem yaklaşık 10-20 dakika sürer ve sonrasında hasta günlük yaşantısına geri dönebilir.
Botoks Tarihçesi
Botulinum toksini, ilk önce Belçika’da bir botulizm patlamasından sonra Emile Pierre van Ermengem adlı bir Belçikalı bilim adamı tarafından keşfedildi. 1920’lerde San Francisco Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim adamları, önce botulinum toksinini izole etmeye çalıştı.
1970’lerde, bilim adamları şaşılık tedavisinde botulinum toksini kullanmaya başladı. Maymunlarda bu tedaviyi test ederken, araştırmacılar botulinum toksininin kırışıklıkları azalttığını fark etti.
Botulinum toksini, şaşılık tedavisinde başarılı olduktan sonra, tedavi lisanslandı ve Botoks olarak marka kazandı. Ardından, Botoks çeşitli tıbbi ve kozmetik kullanım için FDA onayını aldı.
Botoks Kimlere Yapılamaz?
Botoks ilacın enjekte edilmesi istenen bölgede bir enfeksiyonu olan kişiler, aşırı alkol kullananlar, iyi bir genel sağlığı olmayan hastalar, hamile bayanlar, yüz veya boyun bölgesinde kırışıklık olmayan ya da herhangi bir tıbbi sorunu bulunmayan kişiler için uygun değildir.
Botoks Zararlı Mıdır?
Botoks zararları nedir sorusu sık sorulmaktadır. Ancak botoks, botulinum toksini adı verilen botulinum bakterileri tarafından üretilen bir nörotokinden yapılmış ilaçtır. Botulinum toksini, dozaj, tedavi sıklığı ve tedavi edilen klinik koşulların çeşitliliği göz önüne alındığında başarılı ve değerli bir protein olduğunu kanıtlamıştır. Botoks tedavisi ancak uzman eller tarafından uygulanmadığı taktirde zararlıdır.
Botoks Fiyatları
Botoks fiyatları uygulanan bölgeye, soruna, seans sayısına ve doktora göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Botoks Öncesi
Botoksa Karar Verme Aşaması
Botoks tedavisi birkaç seanstan oluşan kozmetik ve tıbbi bir tedavidir. Karar verme aşamasında hastanın gerçekçi beklentilere sahip olması daha sonra hayal kırıklığı yaşamaması açısından önemlidir. Bu nedenle tedavi öncesinde karar aşamasında uygulamadan neler beklendiği konusunda kişinin kendine dürüst olması gerekir.
Kullanılan İlaçların Uzman İle Paylaşılması
Botoks uygulaması öncesinde uzman doktorunuz ile kullandığınız tüm ilaçları paylaşmanız ve doktorunuzun size önereceği şekilde gerekliyse bu ilaçları kullanmayı bırakmanız gerekmektedir. Söz konusu ilaçlar tedaviyi olumsuz etkileyebilir veya zararlı olabilir.
E Vitamini Kullanımı
Botoks tedavisi öncesinde E vitamini kullanımı morarma riskini yükseltmektedir, bu nedenle doktorun belirttiği süre öncesinde kullanımı bırakılmalıdır.
Aspirin Kullanımı
Bu tip tedavilerin öncesinde belirli bir süre boyunca aspirin kullanılmaması gerekir. aspirin kan sulandıran bir ilaç olduğu için tedavi sırasında aşırı kanama riski ortaya çıkabilir.
Sigara ve Alkol Tüketimi
Botoks öncesinde sigara ve alkol tüketiminin sona ermesi gerekmektedir. Sigara içeriğindeki zararlı maddeler nedeniyle iyileşme sürecini uzatmakta ve ayrıca daha fazla morluk oluşma riskine neden olmaktadır. Alkol ise yine aspirin ilacı gibi kanın sulanmasını sağladığı için tedavi öncesi kullanılmamalıdır.
Botoks Tedavisinin Planlanması
Botoks tedavi süreci hastanın ihtiyaçlarına ve uygun zamanlarına göre planlanır. Her seans arasında ne kadarlık bir ara verileceği kişiye özel olarak doktor tarafından belirlenir ve planlanır.
Seans Sayısının Belirlenmesi
Seans sayısı hastanın sorununa ve uygulamanın hangi bölgeye yapılacağına göre değişir. Ancak genellikle yılda 2 defa yani 6 ayda bir uygulanmaktadır. Gerekli durumlarda ikinci bir doz uygulaması için en az 3 ay beklenmelidir.
Kontroller
Botoks seansı ardından 15 gün gün sonra kontrol gerçekleştirilmektedir. Bu kontrolde tedavi sırasında gözden kaçan bir durum varsa küçük bir doz daha enjekte edilebilir.
İyileşme ve Etki Süresi
Botoks tedavisinin iyileşme süresi yoktur. Hızlı ve etkili bir yöntem olması nedeniyle hasta günlük yaşantısına geri dönebilir. Tedavi sonrasında kısa bir süre için kızarıklık, morarma veya hafif şişme görülmesi normaldir ve bunlar geçicidir.
Botoks etkisini 3-7 gün içinde göstermeye başlamaktadır ve bu etki 4-6 ay arasında sürmektedir. Ancak tekrar eden uygulamalarda bu süre giderek uzamaya başlar.
Botoks Sonrası
Botoks Sonrası Jest ve Mimikler
Botoks uygulaması sonrasında hasta jest ve mimik yapmakta zorlanmaz. Doğru bir uygulama asla jest ve mimiklerin kullanılmasını sınırlamaz.
Botoks Masajı
Botoks tedavisinin ardından bölgesel şişlik ve ödem oluşması mümkündür. Bu şişlikleri dağıtmak için elinizle yüzünüze hafif bir şekilde masaj yapabilirsiniz. Botoks masajı sırasında aşırı baskı yapmamak ve bölgeyi çok fazla zorlamamak önemlidir.
Botoks Sonrası Hijyen
Botoks uygulaması sonrasında uygulama yapılan alana çok sık dokunulmaması hijyen açısından önemlidir. Herhangi bir enfeksiyon riskine karşı mutlaka ellerin temiz olması gerekir.
Spor ve Egzersiz
İşlemin gerçekleştirildiği gün spor veya egzersiz yapılması önerilmez. Olası bir kaza veya aşırı yorulma gibi durumlarda istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir.
Uyku Düzeni
Botoks tedavisi sonrasında uyku düzeninde herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek yoktur. Ancak belirli bir süre yüz üstü yatmaktan veya işlem bölgesine aşırı baskı uygulayacak pozisyonda uyumaktan kaçınılması önemlidir.
Botoks: Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cinsel Aktivite
Botoks işleminin ardından en azından uygulamanın yapıldığı ilk gün cinsel aktivite önerilmez.
İlaç Kullanımı
- Botoks tedavisi öncesinde olduğu gibi sonrasında da en azından bir süre vitamin kullanmamak gerekir. Çünkü vitaminler morarma şiddetini arttırabilir.
- Botoks işleminin ardından bazı hastalarda hafif ağrılar meydana gelebilir ve bunun için ağrı kesici ilaçlar kullanılması uygundur.
- Botoks tedavisinin ardından antibiyotik kullanımına başlanıp başlanmaması konusunda doktorunuzdan bilgi alınız.
- Botoks uygulamasının ardından kalsiyum bazlı ilaçlar kullanmanın herhangi bir sakıncası yoktur.
İş Hayatı
Botoks tedavisi cerrahi olmayan bir işlem olması nedeniyle uygulamanın hemen ardından kişi günlük yaşantısına ve iş hayatına devam edebilmektedir. Ancak yapılan iş çok ağır bir iş ise 1 günlük ara vermek gerekebilir.
Seyahat
Botoks işleminin ardından seyahat etmek için herhangi bir sakınca olmasa da en azından ilk gün özellikle yorucu seyahatler yapılmaması önerilir.
Duş ve Sauna
Botoks tedavisi sonrasında uygulama yapılan bölgeye baskı uygulamayacak şekilde duş almanızda herhangi bir sakınca yoktur. Tedavinin yapıldığı gün saunaya girmek şişliği arttırabilir bu nedenle 1 gün sonrasına ertelemek daha doğrudur.
Makyaj
Botoks uygulamasının ardından makyaj yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Aynı zamanda morlukların ve kızarıklığın kapatılması için önerilmektedir.
Cilt Bakımı
Botoks işleminin ardından en az 3 gün sonrasına kadar derin cilt bakımı ve temizliği yaptırmak uygun değildir.
Botoks Sonrası Diş Tedavisinde Özel Durumlar
Botoks diş sıkma (bruksizm) tedavisinde kullanılmaktadır. Uygulamada kaslara enjekte edilen toksin sayesinde hastanın rahatlaması ve diş sıkma sorununu bırakması gerekir.
Botoks Sonrası Alkol Tüketimi
Botoks tedavisinin ardından birkaç gün süre ile alkol alımının sınırlandırılması veya alınmaması gerekir. Bu morarmanın artmasına neden olabilir.
Botoks: Riskler ve Komplikasyonlar
Enfeksiyon
Uzman olmayan kişiler tarafından uygulandığında botoks tedavisinin enfeksiyona neden olma riski vardır. Aynı zamanda işlemin hemen ardından doktorun talimatlarına uymayarak yasak olan şeyleri yapan hastalar da enfeksiyon riskine davetiye çıkarabilir.
Şişlik
Botoks işleminin ardından uygulama yapılan bölgede şişlik olması doğaldır ve bir süre sonra kendiliğinden eski haline gelecektir.
Kanama
Botoks tedavisinin sonrasında kanama olma ihtimali azdır. Ancak kişi öncesinde doktorun uyarılarına rağmen aspirin ilacı kullanmışsa veya alkol almışsa bu sorun ortaya çıkabilir.
Alerjik Reaksiyon
Botoks işlemi sonrasında nadiren de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Ödem
İşlem sonrasında ödem oluşması normaldir ve birkaç gün içinde geçecektir.
Kan Birikimi
Botoks uygulamasının ardından işlem yapılan bölgede ufak alanlarda kan birikimi oluşabilir. Nadir görülen bir durumdur.
Botoks Sonrası Beslenme
Botoks hızlı ve cerrahi olmayan bir işlem olduğu için kişi normal beslenme düzenine devam edebilir. Ancak sağlıklı beslenme hızla iyileşme için önemlidir.
Kontroller
Botoks tedavisinin ardından herhangi bir sorun olup olmadığının belirlenmesi için 15 gün sonra hastanın kontrole gitmesi gerekmektedir.
İyileşme Süreci ve Seansların Tamamlanması
Botoks uygulamasının iyileşme süreci yoktur. Morluk ve şişlik birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Genelde yılda 2 kere uygulanması önerilse de tıbbi durumlar nedeniyle daha fazla seans gerekebilir. Seanslar arası önerilen süre 3 aydır.
Botoks Sıkça Sorulan Sorular
Botoks Seansları Ne Kadar Sürer?
Botoks tedavisinin normal seansları 10-20 dakika arasındadır. Daha az sürmesi de mümkündür. Bu süre uygulama yapılan alana ve hastanın sorununa bağlıdır.
Bir Kez Yaptırınca Tekrar Yaptırmak Zorunda Mıyım?
Botoks tedavisinin bir seansının ardından kişi isterse belirlenen süre sonrasında yeniden bir seans daha tedavi alabilir. Ancak bu zorunlu değildir. Hasta sonuçtan memnun olmayabilir veya yeniden yaptırmak istemeyebilir. Etkilerin devam etmesi isteniyorsa yeni bir seans yapılması lazımdır.
Sadece Kaş Kaldırmak İçin Botoks Yaptırabilir Miyim?
Kaş şekillendirmesi için botoks tedavisini tercih etmek mümkündür. Botoks ile kaşların kuyruk kısmından kaldırılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda çok yüksek olan kaşların orta kısmı yine botoks ile indirilebilir.
Dudak Dolgusuyla Beraber Botoks Yaptırabilir Miyim?
Dudak dolgusu ile yüzün farklı bölümüne aynı anda botoks tedavisi yaptırmak mümkündür. Ancak aynı anda dudaklara hem botoks hem dolgu yapılmamaktadır. Dudaklar dolgu ile hacim kazanırken dudak kenarındaki kırışıklıklar da botoks ile düzeltilebilir.
Enjekte Edilecek Dozaj Nasıl Ayarlanıyor?
Dozaj uzman hekim tarafından uygulama alanı ve hastanın istekleri ya da şikayetleri doğrultusunda ayarlanmaktadır.
Yaş Sınırı Var mı?
Botoks tedavisi kırışıklıklar için uygulanacaksa hastanın en az 30 yaşında olması önemlidir. Tıbbi vakalarda hasta yaşında sınır yoktur.
Hollywood Botoksu Nedir?
Nefertiti botoksu olarak da bilinen Hollywood botoksu yarım saat süren her iki çenenin kenarlarına ve boyun bantları boyunca uygulaması yapılan botoksun bir çeşididir.
Herkes Hollywood Botoksu Yaptırabilir Mi?
Hollywood botoksu işlemi boyun ve dekolte bölgesinde sarkmaların ya da kırışıklıkların bulunduğu, yüzünü daha uzun göstermek isteyen herkes tarafından tercih edilebilir.
Botoks Yaptırdığım Belli Olur Mu?
Botoks yaptıran kişi jest ve mimiklerini kolaylıkla yapabileceği için karşısındaki kişinin botoks yapıldığını fark etmesi zordur.
Jest ve Mimikler Tamamen Kaybolur Mu?
Botoks tedavisinin ardından jest ve mimikler kaybolmaz, ancak jest ve mimik yaparken ortaya çıkan kırışıklık ve ince çizgiler kaybolur.
Botoks Uygulaması Zor Mudur?
Botoks işleminin uygulanması uzman bir doktor tarafından yapılırsa zor bir işlem değildir, ancak büyük incelik gerektirir. Yanlış dozaj veya yanlış kasa enjekte edilen botoks önemli sorunlara neden olabilir.
Ağrı Olur Mu? Ne Kadar Sürer?
Botoks uygulaması öncesinde hastanın isteğine göre uygulanan topikal anestetik kremler işlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı oluşmasını engeller. Ancak bazı durumlarda hasta işle sonrasında hafif ağrılar yaşayabilir. Bu ağrılar da ağrı kesici ilaçlarla giderilebilmektedir.
Botoks Uygulaması Sonrası İstirahat Raporu Alabilir Miyim?
Botoks uygulaması hızlı ve etkili bir yöntem olmasının yanı sıra iyileşme sürecine gerek olmayan bir tedavidir. Bu nedenle istirahat raporu hekimin inisiyatifi doğrultusunda alınabilir.
Diğer Kozmetik Uygulamalar ile Beraber Uygulanabilir mi?
Botoks bazı kozmetik uygulamalarla beraber yapılabilir. Dolgu ve botoks beraber kombine olarak kullanılan tedavilerdir.
Gebelikte Botoks Yaptırılabilir Mi?
Gebelik sırasında botoks tedavisi yaptırılması mümkün değildir.
Şaşılık İçin Botoks Etkili Midir?
Botoks tedavisi ilk kullanılmaya başladığı zaman şaşılık gibi tıbbi durumların tedavisinde kullanıldı. Şaşılık için botoks son derece etkili bir tedavidir.
Botoks Yaptıranların Yorumları Önemli Midir?
İşlemi yaptıran kişilerin yorumları önemlidir, ancak bu kişilerin hangi şartlar altında botoks uygulaması yaptırdığı ve uzman bir doktora gidip gitmedikleri de önemlidir. Bu nedenle tamamen yorumlardan yola çıkarak karar vermeden önce uzman bir hekimi ziyaret etmek daha doğrudur.