
Böcek Alerjisi ve Sıkça Sorulan Sorular
Her yıl binlerce insan böcek sokması nedeniyle hastaneye gitmektedir. Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonların, çocukların %0,4 ile %0,8'inde ve yetişkinlerin %3'ünde meydana geldiği tahmin edilmektedir. Yılda en az böcek sokması anafilaksisi nedeniyle 90 - 100 ölüm olmaktadır. Böcek ısırığı alerjisi hakkında tüm merak edilenler yazımızda…
Böcek Alerjisi Belirtileri
Böcek ısırması alerjisi birçok böcekten kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda böcek alerjisi belirtileri de kişiden kişiye değişir. En çok görülen belirtiler şu şekildedir:
- Ağrı
- Kızarıklık
- Şişlik (sokma bölgesinde ve bazen de çevresinde)
- Kurdeşen
- Kaşıntı
- Anafilaksi (solunum sistemini bozabilecek ve vücudun şoka girmesine neden olabilecek potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyon)
Böcek sokması alerjisi belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişir. Bölgeyi dezenfekte edebilir (sabun ve su ile yıkayarak) ve şişmeyi azaltmak için buz uygulayabilirsiniz.
Şiddetli reaksiyon söz konusu olduğunda, sokma bölgesinin dışında şişlik oluşmaktadır. Örneğin, koldaki sokma, tüm kolun şişmesine neden olabilir. Görünüşte endişe verici olsa da, bu durum genellikle normal bir reaksiyon ile aynı şekilde tedavi edilir. Bu durum iki ile üç gün sürdüğü için, bazen rahatsızlığı azaltmak için antihistaminikler ve kortikosteroidler reçete edilir.
Ateş karıncaları, eşek arısı ve yaban arısı gibi böcekler tekrar tekrar sokabilir. Ateş karıncaları tarafından ısırılan hemen hemen herkes, genellikle 30 ile 60 dakika içinde kaşıntı veya şişlik gözlemler. Böcek ısırması söz konusu olduğunda en ciddi tepki alerjiktir. Bu durum acil tıbbi yardım gerektirir. Alerjik reaksiyon belirtileri aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:
- Isırma bölgesinden başka alanlara yayılan kurdeşen, kaşıntı ve şişlik
- Karın krampı, kusma, yoğun mide bulantısı veya ishal
- Göğüste sıkışma ve nefes almada zorluk
- Dilin veya boğazın şişmesi, yutkunma zorluğu
Daha şiddetli bir alerjik reaksiyon ise anafilaksidir, sokulduktan birkaç dakika sonra meydana gelebilir ve yaşamı tehdit edebilir. Epinefrin (adrenalin) dozu ve acil tıbbi müdahale gereklidir. Semptomlar şunları içerebilir:
- Baş dönmesi veya tansiyonda ani bir düşüş
- Bilinç kaybı veya kalp durması
[su_note note_color="#e31f3f" text_color="#ffffff" radius="9"]Böcek sokmasına karşı alerjik bir reaksiyon yaşayan kişiler, tekrar sokulduğunda %60 oranında benzer veya daha kötü bir reaksiyon yaşama riskine sahip olurlar.[/su_note]
Böcek Alerjisi Teşhisi
Böcek sokması alerjisi yaşadığınızdan endişe ediyorsanız, bir doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz, böcek alerjisini teşhis etmek için bir dizi test isteyebilir. En sık uygulanan test deri testidir. Deri testinde, az miktarda sıvı içeren bir böcek zehri kola enjekte edilir, 15 ila 20 dakika içerisinde bölgede kızarıklık ya da şişlik oluşursa, bu bir alerjiyi gösterebilir. Kan testinde, böcek zehirindeki immünoglobulin E (IgE) antikorlarının varlığını test etmek için kan örneği alınır.
Böcek alerjisi belirtilerinden dolayı kimi zaman cilt alerjisi ile karıştırılabilir. Bunu önlemek için Farklı Cilt Alerjisi Çeşitleri yazımızda göz atmanızı öneririz.
Böcek Sokması Alerjisi Tedavisi
Böcek sokması alerjisi iki aşamalı bir yöntemle tedavi edilir:
- İlk adım, meydana geldiğinde ciddi bir reaksiyonun semptomlarının acil tedavisidir.
- İkinci adım, venom immünoterapisiyle altta yatan alerjinin önleyici tedavisidir.
Hayati tehlike arz eden alerjik reaksiyonlar çok hızlı ilerleyebilir ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Acil tedavi genellikle epinefrin, antihistaminikler ve bazı durumlarda kortikosteroidler, intravenöz sıvılar, oksijen ve diğer tedaviler gibi bazı ilaçların uygulanmasını içerir. Stabilize edildikten sonra, bu hastalar bazen hastanede gece boyunca yakın gözlem gerektirir.
Venom İmmünoterapi
Böcek sokması alerjisinin uzun süreli tedavisi, böcek sokmaları için gelecekteki alerjik reaksiyonları önleyebilen bir doktor tarafından uygulanan oldukça etkili bir program olan venom immünoterapisi olarak adlandırılır .
Venom immünoterapisi, bir hastanın zehirlere karşı duyarlılığını azaltmak için venom dozlarının uygulanmasını içerir. Bu, genel popülasyonun gelecekteki alerjik reaksiyon riskini azaltabilir.
Böcek Sokmalarından Kaçınmak
Böcek alerjisi için ne yapılmalı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Alerji uzmanları böcek sokmalarını önlemek için aşağıdaki ek önlemleri önerir:
- Çimlerde sandalet veya çıplak ayakla yürümekten kaçının.
- Açık içecek kutularından içmeyin.
- Dışarıda yemek yerken, yiyecekleri her zaman kapalı tutmaya çalışın.
- Dışarıda depolanan çöp kutularının kapaklarını sıkıca kapatın.
- Tatlı kokulu parfümlerden, saç spreylerinden, kolonlardan ve deodorantlardan kaçının.
- Parlak renkli kıyafetler giymekten kaçının.
- Bahçe işi ve bahçe işleri dikkatli yapılmalıdır. Ayakkabı ve çorap giymek ve iş eldivenleri kullanmak, ellerdeki ve ayaklardaki sokmaları önler.
- Reçeteli ilaçları her zaman el altında bulundurun ve sokulduğunuz takdirde talimatları izleyin. Bu ilaçlar acil kullanım içindir.
Böcek Alerjisi Sıkça Sorulan Sorular
Bir arı beni sokarsa ne yapmalıyım ve ne zaman bir doktora görünmeliyim?
Bir arı ya da herhangi bir böcek sokması hakkında yapacağınız şey, vücudunuzun tepkisine bağlıdır. Normal (alerjik olmayan) bir reaksiyon, ağrı veya rahatsızlığın yanı sıra sokulan bölgede şişlik veya kızarıklığı içerir. Sokma sonrasında iğne hala cildinizde ise, alandaki iğneyi bir kredi kartı gibi düz kenara sahip olan materyal ile kazıyarak çıkarın. İğneyi sıkmayın ya da cımbız kullanmayın çünkü bu daha fazla zehri açığa çıkarabilir. Şişliği kontrol etmek için bölgeye buz uygulayın. Asetaminofen veya ibuprofen ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Kaşıntı için antihistamin alabilir veya kalamin losyonu yapabilirsiniz.
Eğer alerjik bir reaksiyon ortaya çıkmışsa hemen acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Bunun için vakit kaybetmeden hastaneye başvurun.
Böcek sokmasına karşı alerjik bir reaksiyonum olup olmadığını nasıl anlarım?
Alerjik reaksiyonun belirtileri hafif ila şiddetli arasında olabilir. Aşağıdakileri içerebilir:
- Kurdeşen
- Kaşıntı
- Isırık bölgesinin dışında şişlik
- Baş dönmesi veya tansiyonda ani bir düşüş
- Öksürme, dilin şişmesi veya yutma güçlüğü
- Isırma bölgesinden başka alanlarda kurdeşen , kaşıntı ve şişlik
- Kusma, yoğun mide bulantısı veya ishal
- Bilinç kaybı veya kalp durması
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.