
Böbrek Taşı Nedir Nasıl Oluşur? Böbrek Taşı Belirtileri ve Tedavi Yötemleri
Böbrek taşı yüzünden ağrı çeken ve hissedenler bu acının ne kadar dayanılmaz olduğunu ve başka ağrılara benzemediğini her fırsatta dile getirirler. Böbrek taşı denildiği zaman insanların aklına gelen ilk şey ise sancılı sürecin devam edeceği olur. Yapılan araştırmalar neticesinde ülkemizde kadınların %3’ü erkeklerin ise %10’luk bir kısmı hayatlarının bir döneminde böbrek taşı ağrısına mutlaka maruz kalmaktadırlar. Böbrek taşı en çok 20 ila 25 yaş arasında görülmektedir.
Böbrek Taşı Nasıl Oluşmaktadır?
Genelde aldığımız besin ve minerallerle ve özellikle de etin fazla tüketimi, yemeklerde tuz ve baharatın gereğinden fazla kullanımı yüzünden vücut içerisindeki kalsiyum ve D Vitamini fazlalığı böbrek taşına neden olabilir. Az su tüketimi ve masa başında oturarak çalışmak da böbrek taşının oluşumunu etkileyen en önemli faktörler arasında yer alır. Aldığımız bu minerallerin küçük parçalar halinde böbrek içerisinde çökmesi yüzünden börek taşı oluşmaya başlar ve bu kişiyi oldukça rahatsız eder. Bu parçalar zamanla çok küçük olduğu takdirde idrar yolu ile atılabilir ama büyük olması halinde ise idrar yolunda takılır ve dışarıya çıkamaz. Bulundukları bölge içerisinde tıkanmaya sebep olur ve böylece böbrekteki o dayanılmaz acı veren sancılar başlamış olur.
Böbrek Taşı En Çok Hangi İnsanlarda Görülür?
Böbrek taşı en çok hayvansal proteinler ile birlikte etiği gereğinden fazla tüketen, aile içerisinde böbrek taşı rahatsızlığı geçiren, aşırı kalsiyum ve D vitamini alan, Obezite, yüksek kolesterol, idrar yolu enfeksiyonu, iltihaplı bağırsak hastalığı bulunanlar, tansiyon ve gut hastaları ile troid ve paratirodi hastalarında diğer kişilere göre daha fazla oranda görülmektedir.
Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı özellikle karın, böğür ve yan bölgelerde şiddetli kıvrandıran ve sancılı ağrılar, mide bulantısı ile beraberinde kusma, idrarda kanama ve taş parçaları, idrar yolunda enfeksiyon, çocuklarda karın ağrısı, iştahta azalma ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda baş gösterir.
Böbrek taşı oluşumunu engellemek için kişilerin her gün en az 2-2,5 litre su içmesi gerekmektedir. Çünkü böbrek hastalıklarının baş düşmanı olmakla birlikte bu oran yaz aylarında havaların daha da ısınması ile baş gösterir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.