Sağlık

Bipolar Bozukluk Nasıl Anlaşılır? Bipolar Bozukluk Tedavisi Ve Belirtileri

Bipolar bozukluk durumu, kişinin ruh halinde değişmelere neden olmaktadır. Bu kişilerde, depresif dönemlerde hastada aşırı mutluluk ya da aşırı sinir halleri görülmektedir. Bu duruma neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Peki bipolar bozukluk nasıl anlaşılır? Bipolar bozukluk tedavisi ve belirtileri hakkında her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk ya da bir diğer adıyla “manik depresif” durumu, kişide depresif bozuklukların görülmesine neden olmaktadır. Diğer depresyon sorunlarında yaşanan durumlardan farklı olarak, kişi aşırı coşkulu ya da aşırı sinirli  dönemler geçirmektedir. Bipolar bozukluk hastalığına aynı zamanda, “iki uçlu duygu değişimi sorunu” denmektedir. Bu hastalık, kişinin beyin fonksiyonu işleyişlerini etkileyen bir sorun olduğu için, rutin hayatında sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Elbette her insan günlük olarak motivasyonun düşmesinden ötürü mutlu,sinirli, üzgün olabilir. Ancak bipolardaki fark, keskin inişlerin ve keskin çıkışların yaşanmasıdır. Bu değişiklikler sonucu, bireyin davranışlarında da gözle görülür farklılıklar oluşur. Hastalığı neyin tetiklediği her ne kadar anlaşılmasa da, genetik ve çevresel durumlardan etkilendiği düşünülmektedir. Özellikle gençlerde risk daha fazladır.

Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konur?

Bipolar bozukluk durumunun teşhisi ve tedaviye başlanması, kişinin yaşamına geri dönmesi ve yeniden sağlığını kazanması açısından önem taşımaktadır. Manik atak durumu, DSM-IV adlı tanı yöntemleri ile saptanmaktadır. Tanı konduktan sonra, kişi konusunda uzman doktorlar tarafından değerlendirmeye alınmaktadır.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Nedir?

Bipolar bozukluk tedavisi sürecinde, ilaç ve psikolojik tedavi uygulamalarına başvurulmaktadır. Tedavi boyunca, kişinin doktor tarafından durumunun kontrol edilmesi, hasta üzerinde oluşan belirtilerin kontrol altına alınmasına ve iyileşme sürecinin başlamasına yardımcı olur. Bunun dışında, hastanın ailesi ve yakın arkadaşları tarafından destek görmesi de iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Psikolog tedavisinde, kişinin yaşadığı sorunlar dinlenerek ona göre bir süreç belirlenmektedir. Her kişinin sorunları kendine özel olduğundan ilaç ve tedavinin diğer aşamalarında uygulanan yöntemler, bireyden bireye göre farklılık göstermektedir.

Kişide saldırganlık şeklinde durumlar görülürse, tedaviye hastanede devam edilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak, EKT ve TMU gibi yöntemlerde uygulanmaktadır. Bu sayede hasta normal hayatına dönebilir.

[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]
  • www.memorial.com.tr
  • www.psikiyatri.org.tr[/su_spoiler] [/su_accordion]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu