
Bilim kurulu üyeleri cevapladı: Koronavirüs aşıları kısırlık yapar mı?
Koronavirüs aşıları ile ilgili pek çok farklı iddia gündemde yer alırken bunlar arasında en çok dikkat çeken kısırlık oldu. Peki, koronavirüsü aşıları kısırlık yapar mı?
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan yeni bir proje kapsamında Youtuberlar ile bilim kurulu üyeleri karşı karşıya getirildi. Merak edilen soruları yanıtlayan bilim kurulu üyeleri halk arasında yaygın bir şekilde inanılan pek çok durumun gerçek olmadığını söyleyerek de dikkat çekti.
“Youtuberlar sordu bilim kurulu üyeleri”
“Youtuberlar sordu, bilim kurulu üyeleri cevapladı” ile başlık atılan ve sosyal medyalarda paylaşılmaya başlanan yeni programlarda “Aşı ol sevdiklerine yakın ol” mesajı verildi. Program kapsamında ise özellikle aşıların herhangi bir yan etkisinin olup olmadığı, aşı olanların kolunda metal kaşığın durup durmadığı, aşıların kısırlık yapma ihtimalinin olup olmadığı soruldu. Bilim kuralları üyeleri ise yaptıkları açıklamalar ile birlikte bu şehir efsanelerini tek tek yanıtladı. Sorular arasında en çok dikkat çeken ise aşılar kısırlık yapar mı oldu.
“”Bu şehir efsanesi”
Youtuber Orkun Işıtmak tarafından sorulan kısırlık sorusuna Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan yanıt verdi. Bu durumun şehir efsanesi olduğunu söyleyen ancak yanlış bilgiler nedeniyle aşı yaptırmak isteyen kişilerin çekinmesine yol açan açtığını söyleyen Mustafa Necmi İlhan, aşıların kısırlık yaptığına dair hiçbir bilimsel ve tıbbi kanıtın olmadığını söyledi.
Türkiye'deki vatandaşların yüzde 30’unun sigara içtiğini hatırlatarak farklı bir konuya dikkat çeken profesör doktor, sigaranın kısırlık yapma ihtimalinin çok daha fazla olduğunu ve bu durumun kanıtlandığını söyledi. Bu nedenle aşılar ile kısırlık arasında herhangi bir bağlantı olmadığını net bir şekilde dile getiren profesör doktor, yan etki konusunda da sanıldığı gibi bir durumun olmadığını ifade etti.
Tıbbi alanda bir yan etkinin 2 ile 3 hafta sonrasında görülebildiğini ve ilerleyen yıllarda da böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen bilim kurulu üyesi, dünya genelinde 2,5 milyar insanın aşağılandığını ve çok uzun zamandan beri açıklamaların yapıldığını, ancak hiçbir ciddi ve riskli bir yan etkinin görülmediğini ifade etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.