
Kök hücre araştırmalarında yaşanan bu son olaylarla birlikte ortaya çıkan gelişmeler insanoğlunu şaşırtmaya devam ediyor. Bilim insanları, tavuk embriyosu kullanarak insan hücrelerini çok başarılı bir biçimde birleştirdiklerini bilim dünyasına büyük bir gururla açıkladılar. Petri kabı içerisinde bulunan bu insan hücrelerini tavuk embriyosu içerisine aşılamayı başaran bilim insanları, aşılanan hücrelerin kendilerini ne şekilde organize ettiklerini ilk defa doğrudan gözlemleme şansına eriştiler.
Geçtiğimiz bu aylarda sonuçları basına verilen insan-koyun melezi olma özelliği taşıyan embriyolar ile sonuca kavuşulan bu araştırmada olduğu üzere bu araştırma etik sorunlara karşı bazı tartışmaları gün yüzüne çıkarttı. Çünkü bu çalışmalar, kök hücre yöntemi ile insan klonlamaya yönelik olarak yeni yöntemler ortaya çıkartmakradır.
Birleştirilen embriyo büyümesini devam ettirdi
14 günlük bir insan embriyosunun gelişimine eş değer olan 12 saatlik tavuk embriyoları deneyde kullanıldı. Bu da teorik olarak sürenin aşıldığı anlamına gelse de çalışmalara karşı herhangi bir müdahale de bulunulmadı. Şaşırtıcı bir biçimde deneyler esnasında tavuk embriyosunun gelişimini tamamlamaya devam ettiğini gözlemleyen bilim insanları, bu düzenleyici hücrelerin ikincil olarak tavuk sinir sistemi meydana getirdiğini keşfettiler.
Araştırmacılar, söz konusu ortaya koydukları bu araştırmada çalışmaların etik bir biçimde ilerlemesini sağlayan çok önemli kuralı da çiğnedikleri görüldü. Bahsedilen bu kural ise, ABD gibi ülkelerde gerçekleştirilen çalışmalar esnasında, düzenleyici kök hücrelerle gerekleştirilen bu çalışmalar embriyonun 14 günden uzun şekilde hayata tutulmasına engel oluyor.
14 günlük olan bir insan embriyosunun gelişimine denk olan bu 12 saatlik süreye sahip olan tavuk embriyoları deney içerisinde kullanıldı. Bu durum ise teorik olarak belirlenen sürenin aşıldığı anlamı taşısa dahi bahsi geçen bu çalışmalara hiçbir müdahale yapılmadı. İlginç bir biçimde deneyler esnasında tavuk embriyosunun gelişimine devam ettiğini gözlemleyen bilim insanları, düzenleyici hücrelerin ikincil özellikte tavuk sinir sistemi meydana getirdiğini doğrudan ortaya koydular. Bu sayede insan hücresi enjektesi sağlanan tavuk embriyosu içerisinde başarışı bir biçimde, tavuğa ait bir sinir sistemi gelişmeye başladı.
Bazı bilim insanlarına göre bu gibi sonuçlara ulaşmak adına insan embriyolarının kullanımına hiçbir şekilde ihtiyaç yok. Bu sebeple araştırmaların etik kurallar içerisinde, farklı amaçlarla gerçekleştirildiğine dair şüpheler gittikçe artıyor.
Bu araştırmalar ile tespit edilmek istenen, insanoğlundan doğrudan alınan düzenleyici özellikteki hücrelerin embriyoyu ne şekilde geliştirdiğini gözlemlemek olacaktır.