1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Beriberi Nedir? Beriberi Hastalığı Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
Beriberi Nedir? Beriberi Hastalığı Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Beriberi Nedir? Beriberi Hastalığı Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

A+A-

B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan beriberi hastalığı genelde gelişmemiş ve yoksul bölgelerde görülmektedir. Tamamen beslenme ile alakalıdır. Beriberi hastalığına yakalanan bir bireyin kaslarında aşırı derecede güçsüzlük, sinir sistemi bozukluğu ve aşırı kilo kaybı görülebilir.

Beriberi Hastalığı Nedir?

Bilindiği üzere insan vücudu sağlıklı bir şekilde durabilmek için besine gereksinim duyar. Beslenme düzensizliğinden dolayı ise B1 vitaminini eksik alan kişilerde beriberi hastalığı ortaya çıkmaktadır. En fazla Asya ülkelerinde görülmektedir. B1 vitamininin eksikliğinde ortaya çıkan belirtilere  "Vücudunuzda B Vitamini Eksikliği Olduğunu Gösteren 8 Belirti" başlıklı yazımızdan bakabilirsiniz.

Asya ülkelerinde fazla görünmesi üzerine Hollandalı fizyoloji profesörü ve doktor  (kendisi vitaminlerin keşfinde de öncülerden biridir) bunun fazla pirinç beslenmesinden kaynaklı olabileceğini düşünüp, bir araştırma yapmıştır. Kümes hayvanları üzerine yaptığı araştırmada sadece pirinç ile beslediği hayvanlarda Beriberi hastalığına yakalanmıştır.

Beriberi Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi beriberi hastalığının temel nedeni B1 vitamini yani diğer adıyla Tiamin eksikliğidir. Normal bir insanın günlük B1 vitamini ihtiyacı ise 1 - 1.5 miligram arasındadır. Eğer ki 1 miligramdan az veya hiç B1 vitamini vücudunuza girmiyorsa hastalığa yakalanabilirsiniz. Tedavisi mutlaka yapılmalıdır aksi halde başta sinir sistemi olmak üzere vücutta birçok yerde kalıcı hasarlara sebep olabilen bu hastalık ölümle bile sonuçlanabilir.

Beriberi Hastalığına Yakalanma İhtimali Olan Kişiler

Beriberi hastalığının daha fazla görüldüğü kişileri; düzenli doğum kontrol hapı kullananlar, sık alkol tüketenler, AIDS hastası olanlar, yaşlılar, genelde karbonhidratlı besinlerle beslenenler, Hipertiroid hastası olanlar, böbrek hastası olanlar, aşırı kilolu kişiler, yoğun stres ile çalışanlar olarak sıralayabiliriz.

Beriberi Hastalığı Belirtileri ve Türleri

Beriberi hastalığını türlere ayırırsak 3 türden bahsedebiliriz. Genel anlamı ile ise beriberi hastalığının belirtileri; kaslarda güçsüzlük, yorgunluk hissiyatı, iştahsızlık, bunalım, bacaklarda uyuşma, enerji kaybı, aşırı kilo kaybı, vücudun birçok bölgesinde kramplar, unutkanlık ve kabızlıktır.

1-Yaş Beriberi Hastalığı Nedir?

Hastalıkta genel itibari ile kalp ve damar sistemi etkilenirse, kalp damarlara yeteri kadar kan pompalamazsa buna yaş beriberi denir. Belirtileri; kalp yetmezliği, nefes darlığı, damarlarda genişleme, kalp atışında artış, paroksismal noktürnal dispne ve alt bacaklarda ödemdir.

2- Kuru Beriberi Hastalığı Nedir?

İskelet ve kas sisteminin etkilendiği hastalık türüne denir. Belirtileri ise; konuşmada zorlanma, kusma, gözde istemsiz hareketler, aşırı zayıflık, el-ayaklarda karıncalanma, unutkanlık, bacaklarda halsizlik hissi, kaslarda güç kaybı olarak sıralanabilir. Çok ağır vakalarda ise felç bile görülebilir.

3-İnfantil Beriberi Nedir?

Annedeki B1 vitamin eksikliğinin bebekte görülmesinden dolayı oluşur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ortaya çıkar. Bebekte görülen belirtileri; huzursuzluk, kusma, ishal, kilo kaybı, ciltte solma, vücutta ödem, ishal, kalp-damar sistemi bozukluğu, seste kısılma ve boğuklaşma olarak sıralanabilir.

Beriberi Hastalığı Korunma Yolları

Tek korunma yolu beslenmeye dikkat etmek ve B1 vitaminini vücudun istediği ölçüde almaktır. Yetişkin bir insan günde ortalama 1-1.5 miligram B1 vitamini tüketmelidir. Sağlıklı ve düzgün beslenen bir birey ise günlük hayatında bunu zaten aldığı besinler ile karşılayacaktır.

B1(tiamin) vitamini bakımından zengin besinlerden bazıları; ıspanak, baklagiller, buğday, mısır, yulaf, pancar, badem, ceviz, fındık, Brüksel lahanası, yer fıstığı, sarımsak, susam, kestanedir.

Beriberi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle yukarıda saydığımız belirtileri hissediyorsanız, vakit kaybetmeden bir doktora görünmeli ve şikayetlerinizi belirtmelisiniz. Beriberi tedavisinde normal durumlarda vitamin takviyesi yapılmaktadır. Hastalığın tekrar nüksetmemesi için ise beslenmeye özen gösterilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.