
Bel Fıtığı Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Günümüzde her 5 kişiden 3’ü bel fıtığı hastalığına sahiptir. Bel fıtığı hastalığı kişilerin yaşam kalitesini düşürmekte ve bazı kişilerde sosyal hayatın tamamen bitmesine neden olmaktadır. Günümüzde bel fıtığının bu kadar yaygınlaşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Ancak en büyük nedenleri hareketsiz yaşam, kilo problemi ve bilinçsizce yapılan egzersizlerdir. Hayatımızın bu kadar içinde olan bel fıtığı genç yaşlı bütün kişilerin sıklıkla şikâyet ettiği bir hastalıktır. Peki, bel fıtığı hastalığı nedir? Bel fıtığı tedavisi nasıldır? Belirtileri nelerdir? Gelin hep birlikte bu soruların cevabını yazının devamında görelim.
Bel fıtığı nedir?
Omurga bilindiği gibi vücudun ana merkezidir. Omurga yapısal olarak kıvrımlı olması ve çok sayıda disk yapılı kemikten oluşması ile vücudun esnekliğini ve hareket kabiliyetini sağlamaktadır. Omurganın esnek olmasını sağlayan diskler omurgalar arasında yastıklama işlevi görmektedir. Bel fıtığı, yastıklama görevi gören ve omurgaya esnekliğini veren bu disklerin yerinden oynaması sonucunda oluşur. Yerinden oynayan disk vücudun birçok yerine baskı yapar ve kişide şiddetli ağrı oluşmasına neden olur.
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
- Bel fıtığı belirtileri arasında en çok görülen bel ağrısıdır. Bel ağrısı bacak ağrısını da beraberinde tetikliyorsa büyük ihtimal disklerde kayma olabilir.
- Disk kayması olmuşsa ve sinirlere baskı yapıyorsa vücudun sinir bölgelerinde uyuşma ve güçsüzlük hissedilebilir.
- Bacaklarda ağrı ve güçsüzlük, halsizlik, uyuşma hissedilir.
- Yürürken zorlanmalar, otururken ağrılar oluşabilir.
- İleri evrede tüm bacağı komple saran ağrılar meydana gelir.
Bel fıtığının oluşmasının nedenleri nelerdir?
- Aşırı kilo problemi bel fıtığının en sık görülen nedenidir. Kilo artışı oldukça omurgaya aşırı yük biner, bu da disk yapısının bozulmasına neden olur.
- Bel fıtığının bir diğer nedeni gebelikte olmaktadır. Gebelikte karın bölgesinin öne doğru büyümesi ile omurgaya da yük binmesine neden olur. Bu da bel fıtığını tetiklemektedir.
- Hareketsiz yaşam, bel fıtığının oluşmasına neden olan bir başka etmendir. Düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar zayıflar ve kasların taşıması gereken yükü omurga taşır. Bu da zamanla omurganın yapısının bozulmasına neden olur.
- Gün içerisinde yapılan ağır fiziksel aktiviteler ve bilinçsiz ağır yük kaldırma gibi nedenler omurganın disk yapısının bozulmasına neden olur.
- Uzun süre oturarak veya uzun süre ayakta çalışmakta bel fıtığına neden olmaktadır.
Bel fıtığı tedavisinde yapılması gerekenler nelerdir?
Bel fıtığı tedavisi, kişinin fıtık derecesine göre değişiklik göstermektedir. Eğer bel fıtığı cerrahi operasyon düzeyinde değilse öncelikle dinlendirmek için 1-2 günlük yatak istirahati yeterli olacaktır. Ardından doktorun önerdiği ilaçlar ve kas gevşeticileri kullanılmalıdır. Eğer fıtık bu yöntemlerle cevap vermiyorsa fizik tedavi alınarak bel bölgesinin iyileştirilmesi desteklenmelidir. Ancak cerrahi müdahale gerektiren ileri derece fıtıklarda bel fıtığı ameliyatı ile kişi tekrar sağlığına kavuşturulması hedeflenmektedir.
Bel fıtığından korunmak için neler yapılmalıdır?
- gibi omurga problemlerini en aza indirmek için öncelikle hayatınızdan egzersizi ihmal etmemelisiniz. Doğru egzersiz ile kaslarınızı kuvvetlendirerek omurganıza binen yükü azaltır ve bel fıtığı gibi omurga problemlerinden korunmuş olursunuz.
- Masa başı çalışanlar özellikle gün içerisinde hareket etmeye ve masa başı otururken bel bölgesini destekleyecek şekilde oturarak bel bölgesine baskı yapmamasına neden olacaktır.
- Yerden ağır ya da hafif bir yük alırken, öne doğru eğilerek değil de çömelerek almanız vücudunuzun ağırlık merkezinin dağıtılmasını ve bel bölgesine baskı yapmasını engeller.
- Günlük hayatınızda ani hareketlerden, bilinçsiz egzersizlerden uzak durarak omurga sağlığınızı koruyabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.